Blad harken

Wat vliegt de tijd. Zo was het maart, toen was het plotseling zomer en nu is die ook weer afgelopen. En ik kijk uit mijn raam en zie de bladeren van de bomen vallen en ik wordt een beetje weemoedig…oude oerinstincten komen weer boven en mijn primitieve ik gaat het liefst op zoek naar een lekker warm hol voor de winterslaap….met een lekker warm nest van droge bladeren….

Maar ik leef niet in de oertijd maar het nu. En er is een andere ik, heel wat minder primitief, die ziet diezelfde bladeren en krijgt niet de neiging om romantisch tussen de bladeren te lopen en ze omhoog te schoppen, maar die ziet WERK!

BLAD HARKEN!

En ja, mijn minder primitieve ik heeft wel een beetje gelijk. Maar je hoeft niet meteen koortsachtig op zoek te gaan naar de bladhark en de groenbak. Het hangt er met name vanaf wat voor tuin je hebt. Over het algemeen is het geen probleem als die bladeren een beetje blijven liggen. Er is alleen 1 uitzondering:

GAZON

Als je gazon hebt, dan ben je de sjaak. Gazon heeft licht nodig. Iedereen die wel eens gekampeerd heeft of in een hete zomer een paar dagen een kinderbadje op het grasveld heeft gehad weet het. Haal je na een paar dagen staan je tent (of je kinderbadje) weg, dan is het gras dat eronder vandaan komt aardig geel. Te weinig licht.

Een of twee blaadjes op het gazon kunnen niet zo heel veel kwaad. Ze blijven ook niet op dezelfde plaats liggen. De wind waait ze verderop of een merel schoffelt ze opzij. Maar liggen er meer bladeren, dan gebeurt dat niet voldoende en krijgt een deel van het gazon niet voldoende licht. Ai! Daar kan het niet tegen. Mos kan daar beter tegen, onkruid ook. Wat gebeurt er dan? Mos en onkruid grijpen hun kans en zeg maar daag! tegen je strakke biljartlaken van een gazon.

Nu kun je dus denken, kan mij wat schelen. Dat gazon is er toch alleen maar voor de kinderen en die zien het niet eens als er andere planten tussen staan. Ik hoef geen golfveld. Ik heb nu geen tijd voor gedoe, dan maar wat onkruid. Kunnen de kinderen in het voorjaar en de zomer weer van die leuke madeliefjeskettingen maken.

Denk je er zo over, haal dan de bladeren weg als het jou uitkomt. Het is jouw tuin en die madeliefjes zien er inderdaad erg vrolijk uit.

Maar heb je een STRAK gazon en wil je dat zo houden, dan zal je toch aan de gang moeten.

En dan graag MET DE BLADHARK!

Ik word helemaal GEK van die herrie in deze tijd. Loopt mijn innerlijke ik zich in haar denkbeeldige hol terug te trekken, vol overdenkingen over het einde van het jaar en zo, kómt dat geluid weer: whieieiehoeioeioeioei! De bladblazer. Van de buren. Voor me. Achter me. Naast me links. De buren rechts hebben de tuin betegeld, dus daar hoor ik niks. Die kolere-herrie. En ze gaan door totdat het láátste snippertje blad opzij geblazen is.

Wat bezielt die mensen? Ik heb nog nooit met een bladblazer gewerkt, maar collega’s van mij wel en die zijn er niet gek op. Dat ding weegt een ton en daar moet je ook nog mee lopen. Hun eigen grasveld maken veel van hen dan ook bladvrij met de bladhark.

Nu zijn er verschillende bladharken. Ik heb een metalen, met pinnen aan de uiteinden. Die moet je niet nemen. Die pinnen steken in het gazon en het harken wordt een rotklus. Nee, je moet die nemen met bamboe (of de moderne versie: plastic). Die prikken niet in je gazon. Wat je daarnaast te pakken moet zien te krijgen, zijn twee hele grote klauwen waar je je hand in kan steken. Dan kun je heleboel bladeren tegelijk oppakken en in de biobak/composthoop/zak doen. Grote klauwen maken licht werk!

 

 

 

Als je dat 1x per week doet en je niet gek laat maken door het laatste blaadje op het gazon, dan hou je je gazon prima in orde. En voor dat laatste blaadje zijn de wormen in je gazon je dankbaar. Dan hebben zij ook weer wat te eten.

 

Zie jij je tuin ook als veel werk en wil je graag meer weten over ontspannen tuinieren,  en geef je dan hier op en ontvang onze tuintips in jouw mailbox.
Facebook
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.