Bladharken straatje

Vorige keer had ik het over de (on)noodzaak van bladharken en het gazon. Maar ik heb niet alleen gazon, ik heb ook bestrating.

Die bestrating moet natuurlijk ook een keer. Alleen, die heeft niet zo’n haast. Tenminste, als je een echte bestrating hebt, van stenen. Je kunt dan alleen weghalen wat in de weg ligt aan bladeren en de rest laten liggen tot eind november of zelfs tot aan de kerst. Het enige wat er dan gebeurt, is dat er tijdelijk afdrukken van bladeren op je bestrating te zien zijn. (Ik vind dat best mooi. Als je permanent van dat soort tegels wil, betaal je meestal een godsvermogen.) Maar na enkele regenbuien en een paar keer bezemen zijn die ook weer verdwenen.

Nu ken ik mensen die graag een supernette tuin hebben. Als jij zo bent en jij je ergert aan ieder blaadjes dat op de bestrating ligt, dan ga je jezelf een cold-turkey geven met het ‘afleren van mijn obsessie met blaadjes op het straatje’ als je NIET de bezem of de bladhark pakt. En waarom zou je dat doen? Als jij er een goed gevoel van krijgt als je dat laatste blaadje wel weghaalt, doe het gewoon! Het is JOUW tuin. Wees je er alleen van bewust, dat, als je een keer echt super krap in de tijd zit, dat dat blaadje zonder bezwaar mag blijven liggen totdat je wèl tijd hebt.

Maar goed. Uitgaande van de luie (of drukke) tuinier, is er een andere reden om dat straatje toch maar te bezemen. En dat hangt weer af van het soort bladeren dat naar beneden valt. Er zijn namelijk bladeren, zoals van de populier en de plataan, die bij regen erg glad worden. Heb je die op je straatje, heeft het geregend en heb je ’s morgens erge haast, dan kan het zomaar gebeuren dat je uitglijdt. Bam. Je kleren nat en modderig, en net nu je die belangrijke bespreking hebt….

(Dat is nou weer het voordeel van ‘blijf thuis tegen Corona’: Je hoeft nu meestal niet voor dat soort besprekingen de deur uit en kan dan ook niet uitglijden).

Gelukkig heb ik dit soort bladeren niet. Toch moet ik ook af en toe blad ruimen, vooral eind november kan er erg veel blad liggen. Dan pak ik de bladhark, want met de bezem blad ruimen vind ik vrij snel te zwaar worden. Met de bladhark blad ruimen heeft nog een ander voordeel: Je harkt minder snel bierdoppen en steentjes mee. Want de bladeren gaan bij mij toch echt in de groenbak. Jammer genoeg moet ik nog steeds oppassen dat er geen in de tuin gewaaide snoeppapiertjes worden meegeharkt. Die zijn namelijk licht.

Ben ik klaar met de bladhark, dan bezem ik in ieder geval het deel van de bestrating dat dagelijks gebruikt wordt na. Anders sleep ik de snippers die zijn blijven liggen weer mee naar binnen, aan mijn schoenen. Nu hoeft het van mij niet supernetjes te zijn, maar de ervaring heeft me geleerd dat die kleine snippertjes blad uiteindelijk middels mijn voeten in mijn bed belanden. En als ik ergens een hekel aan heb, is het aan rommel in mijn bed.

Het laatste deel bladeren verwijderen van het straatje doe ik in december, als bijna alle blaadjes van de bomen zijn. Ook dat heeft de ervaring me geleerd. Bij mij hoeft niet het laatste blaadje van het straatje, maar af en toe heb zelfs ik behoefte aan netjes.

Als ik dat te vroeg doe dan zorgt dat voor frustratie. November is nogal eens een beetje winderig (Hoort de wind waait door de bomen…). Dus: dan heb ik net mijn straatje voor de verandering blinkend schoon geveegd, en dan komt er een windvlaag…..Ligt er weer een stapel bladeren op mijn nette straatje. Nu van de bomen in de straat. GRRR! Kan ik weer opnieuw beginnen.

Vooral door sommige buren. Die zijn dag in, dag uit met die rottige bladblazer in de weer. De meeste buren ruimen hun hopen bladeren na het bladblazen netjes op in de groenbak. Maar er zijn er ook een paar, die hun bladeren naar de openbare weg blazen. Heb ik eerst last van die pokke herrie, kan ik daarna ook nog hun bladeren gaan opruimen. Die zijn namelijk bij mij in de tuin gewaaid. GRRRRRR!

Hark ik de laatste bladeren weg tegen kerstmis, dan zijn de bladeren van de bomen en heb ik dat probleem niet.

De brave buren hebben dan namelijk allang hun bladeren netjes opgeruimd.

 

Wil je graag leren zelf je tuin te onderhouden, start dan met ons gratis webinar snoeien.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.