Bollen planten

Och jee, och jee. Werd ik toch ziek. Gelukkig geen Corona, maar er blijft zo toch nog het een en ander liggen. Zoals dat klusje in de herfst dat een beetje een rotklusje is, maar zo dankbaar als je dat eenmaal hebt gedaan, en dat is bollen planten.

Dat moet namelijk voor december klaar zijn.

Niet.

Dat moet voor december klaar zijn als je wil dat de bollen op het tijdstip bloeien dat op het papiertje staat. Nu ben ik zo iemand, die op 31 december toch maar een lijst van goede voornemens maakt voor het nieuwe jaar en daar staat op: op tijd bollen planten. Want mooi dat ik dat weer vergeten ben.

Maar dat is geen ramp! Tenminste niet voor de meeste bollen.

Ik plant de bollen –die ik vergeten was te planten – doorgaans gewoon in januari. Als het niet vriest. Dat niet vriezen is misschien van belang voor de bollen, maar met name voor jezelf. Wel eens geprobeerd een schop in de grond te steken als het een paar dagen heeft gevroren? Moet je eens doen. Dan voel je hoe hard bevroren grond kan zijn. En daar moet jij dan 30 (of weet-ik-veel) bollen in zien te krijgen….

Maar goed. Die bollen plant ik dan in januari, maar dat betekent dat ze ook later bloeien. Tulpen die bijvoorbeeld eind februari bloeien, bloeien dan eind maart. Maar tulpen die normaal begin mei bloeien, bloeien dan weer niet begin juni, maar half mei. Het is merkwaardig, maar zo is het. Blijkbaar stelt de biologische klok zich in de loop van die drie maanden toch een beetje bij…

Het jaar erop bloeien die sneeuwklokjes en narcissen en zo gewoon weer op de tijd dat ze horen te bloeien.

(Bij tulpen is dat anders. Tulpen moet je eigenlijk ongeveer in juni, een maand na de laatste bloei, uit de grond halen en in de herfst weer planten. Dus als je die dan weer in januari plant, blijf je Roodkapjes (een tulpensoort) houden die eind maart bloeien. Daar kun je mensen aardig gek mee maken.’Bloeien jouw Roodkapjes nog niet?’ ‘Nee, bij mij bloeien die altijd eind maart.’ ’O? Hoe kan dat?’ En dan natuurlijk NIET zeggen dat je ze laat plant.)

Bij mij is er altijd 1 uitzondering en dat zijn de sneeuwklokjes. Ik snap het niet, maar bij mijn tuintje in Amsterdam is er een groepje sneeuwklokjes dat altijd bloeit in december. Ik vind het schattig, maar waarom die dingen niet gewoon eind januari bloeien, net als al die andere sneeuwklokjes? Geen idee. Blijkbaar vinden zij op die plek dat het al eind januari is. Ik heb er geen andere verklaring voor.

Stiekem vind ik het wel leuk. Want de tuin is kaal, maar midden in die kaalheid staan de bloeiende sneeuwklokjes. En omdat het kaal is vallen ze extra op. Sneeuwklokjes met kerst. Prachtig.

Wil je in de winter toch wat doen, dan kun je prima gaan snoeien.

Weet je nog niet hoe je dat moet doen of twijfel je over hoe te snoeien, volg dan ons gratis webinar snoeien, dat is een mooie start. Op deze pagina kun je je opgeven.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.