Tuin winterklaar maken?

In de vorige blog heb ik het gehad over bladharken op het gazon en op het straatje. En nu blijft er maar 1 ding over: tussen de planten (ook wel bekend als de borders bij een Engelse tuin). Nu ik daar toch mee bezig ben, kan een ander onderwerp in 1 moeite door meenemen: Winterklaar maken.

Ik maak mijn tuin nooit winterklaar. Ik haal de bladeren van mijn gazon en van mijn straatje, maar de rest laat ik mooi liggen. Al die bladeren boven op de grond isoleren mooi tegen vorst. Bij een of twee graden vorst hoef ik me niet druk te maken over mijn tuin, maar kan ik lui achterover leunen, in de zalige wetenschap dat die bladeren mijn planten beschermen tegen al te zware schade. Ze geven bovendien insecten de kans om te overwinteren tussen de bladeren en zorgen zo voor nog wat eten voor de merels in de tuin. Dat geldt ook voor de overblijvende delen van vaste planten en struiken. Van de bloemschermen van de Hortensia is bekend dat die de plant ook helpen beschermen tegen vorstschade.

De bladeren zitten ook vol met mineralen, die goed herbruikbaar zijn in de tuin. Schimmels, bacteriën en een scala aan kleine beestjes, waaronder wormen, breken het blad af en zorgen ervoor dat die mineralen weer in je tuin hergebruikt worden. Goed voor de biodiversiteit en het scheelt weer bemesten.

Maar! Alles heeft een maar en zo ook dit. Heb je een plaag in je planten, dan is het vaak aan te raden om die bladeren WEL weg te halen. In een aantal gevallen overwinteren de plaaginsekten ook in of net onder de bladeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kastanje mineermot en de paardekastanjes. En voor de schimmels in de coniferenhaag. Je helpt je kastanje en je coniferen door de bladeren NIET te laten liggen.

Dat is MIJN winterklaar. En in de winter geniet ik van de vogels die hun zaad- en vetboldieet aanvullen met de insekten onder de blaadjes. Ze komen in MIJN tuin. Want de buren zijn te netjes. En die vragen zich af: Hoe krijg ik al die vogels in mijn tuin? Tja…

Wil je in de winter toch wat doen, dan kun je prima gaan snoeien. Weet je nog niet hoe je dat moet doen of twijfel je over hoe te snoeien, volg dan ons webinar snoeien, dat is een mooie start. Op deze pagina kun je je opgeven.

 

Facebook
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.