Winterbloeiers in je tuin

Die sneeuwklokjes die bij mij in december bloeien brengen mij op een ander thema: Winterbloeiers.

Ik snap niet wat het is. Iedereen moet tegenwoordig maar het hele jaar bloeiende planten in de tuin. Ook midden in de winter. Dat was bij mij altijd DE tijd om een beetje weemoedig te worden, wat in mijn hol te kruipen, te reflecteren op mezelf en zo, te genieten van de natuur in rust.

Maar nu wil ik ook winterbloemen in de tuin. Het hele jaar door wat te bloeien. Gek eigenlijk.

Misschien komt te wel doordat ik het nu ook druk heb. De tijd niet meer heb – of neem – om naar buiten te gaan en dan op mijn gemak te genieten van de stilte en de rust. Misschien is het fijner om de wisseling van de seizoenen – en ook de rust van de midwinter – mee te maken in de natuur en kan dat alleen maar op het platteland, omdat we in de stad steeds minder natuur hebben. Netjes, netjes, netjes. Druk, druk, druk.

Enfin. Alle filosofische bespiegelingen op een stokje, winterbloeiers.

 

Er zijn er niet veel. Maar ze zijn er wel.

De bekendste is wel de winterjasmijn. Bloeit prachtig geel in de loop van januari. Nou ja, bij mij nu in november, maar dat kan ook komen door dat gekke weer. 14 graden in november! Ik kan me nog paniek herinneren omdat het half november opeens flink vroor! Maar goed, hij bloeit dus echt in de winter. Als je hem goed gesnoeid hebt tenminste en niet in de loop van de zomer alle bloemknoppen eraf hebt gesnoeid. Dat laatste gaat vrij makkelijk, want de plant groeit nogal krachtig. Het is net de klimop. Hij maakt lange uitlopers, die doorbuigen en de grond raken. En daar maken ze worteltjes…en nu heb je twee planten winterjasmijn. En dan drie. En dan 4. En dan staat je tuin vol en je pakt toch maar weer de snoeischaar, want je wil er toch door kunnen….en hop, daar gaan je bloeiknoppen. Dat betekent een paar miezerige gele bloemetjes in januari, in plaats van een stralend gele struik.

Winterjasmijn in bloei

Winterbloeiers

Viburnum bodnatese dawn in bloei

Een andere plant die in de winter bloeit is de viburnum. Niet alle viburnums, maar wel de Viburnum tinus ‘Spirit’. Die bloeit als het meezit van oktober tot maart, met witte (beetje roze aangelopen) bloemen. De viburnum bodnantense ‘Dawn’ bloeit ook in de winter, van november tot maart. Die bloemen zijn iets roziger en hebben ook een beetje een geur. (Ik moet dan altijd denken: Er zit een luchtje aan! Maar ja, ik ben erfelijk belast met een lolbroek-gen).

Voor de rest moet je slim planten. Als je rozen hebt die het hele jaar door bloeien en ze staan op een beschutte, enigszins zonnige plek, dan heb je rozen tot en met november. Dat is met name zo met klimrozen, die je wat makkelijker naar een wat zonniger plek kan sturen.

De boerenhortensia is ook een plant waar je lekker lang van kan genieten. De bloemen vallen na de bloei niet af, maar verkleuren héél langzaam en gaan dan heel langzaam verteren, totdat ze eruit zien als een soort fijne, bruine kant. Op deze manier heb je er er tot en met december lol van.

December en januari zijn op te vangen met bessen. De bekendste bessenstruik is natuurlijk de hulst. Mooie, rooie, opvallende bessen tegen een groene achtergrond. Prachtig. Alleen: niet alle hulst is bes-dragend. Dat is dus wel iets om even op te letten. Maar er zijn meer struiken en bomen die bessen hebben in de winter.

In januari komen dan weer de eerste sneeuwklokken boven de grond en in februari de vroege narcisjes en andere vroege bolletjes. En daarna wordt het alweer maart en wordt de omgeving weer groener en is de winterdip wel voorbij.

Skimmia in bloei

Kerstroos in bloei

En de kerstroos dan? Helleborus niger, ook wel bekend als nieskruid. Niet te verwarren met de kerstster, de Poinsettia. Ja, die bloeit in december, geen twijfel mogelijk. Maar ja. Ik weet het niet. In potten of op een opvallende plek zal hij nog wel goed te zien zijn. Alleen, ikzelf moet altijd 3 keer kijken, met name bij de witte kerstroos. Staat hij nou in bloei of niet? Ja, verrek, hij staat in bloei. Ik wordt niet heel vrolijk van de kerstroos. En dat was de bedoeling toch van die winterbloeiers in de tuin.

Misschien toch maar terug naar mijn beetje filosofische stadium en genieten van de winterrust….

Ben jij een beginnende tuinier en wil je meer weten over ontspannen tuinieren, geef je dan hier op en ontvang wekelijks de leukste tuintips voor beginners.

i
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.