Oostindische kers niet rankend

Oostindische kers

Tropaeolum majus (la)

algemene weetjes, leuke info

Oostindische kers is een rijk boeiende, kruipende of klimmende plant. Hij is eenjarig. De oostindische kers heet Oostindisch, maar zou beter Westindisch kunnen heten: Hij komt oorspronkelijk uit de Andes. Daar worden alle delen van de plant medicinaal gebruikt om hun antibiotische werking, bijvoorbeel om wonden te ontsmetten en te helen. Ook bevat de plant veel vitamine C.

Oostindische kers is eetbaar, zowel de bladeren als de bloemen. Ook de zaden, maar die zijn nogal krachtig van smaak. De smaak is licht pittig, wat peperig.

Als je de jonge zaden in azijn legt kunnen ze als ‘kappertjes’ worden gebruikt in diverse gerechten. Gedroogd zijn ze geschikt in de plaats van peperkorrels.

Onder fruitbomen houdt Oostindische kers schadelijke insekten op afstand.

Technische info:

Planttype: Eenjarig

Zaaien: vanaf half mei buiten*

Hoogte
: 30-40 cm

Bloemkleur: geel, oranje, rood

Bloem: kelkvormige bloem

Bloeitijd: mei – tot 1e nachtvorst

Bladtype: schildvormig met 7 hoofdnerven, golvende rand

Bladkleur: Groen

Wintergroen: Nee

Herfstkleur: niet van toepassing

Standplaats: zonnig en beschut

Bodem: geen bijzonderheden

Water: geen bijzonderheden

Bemesten: niet van toepassing

Zeewind/zout:

Vorst: nee

Potplant: zeer geschikt*

Eetbaar: eetbaar, blad, bloem en zaad

Vermeerderen: zaaien; zaait zichzelf uit*

Aanplanten: zaaien of aanplanten in mei

Snoeien: niet van toepassing*

Ziekten en plagen: luizen*

* uitgelicht:

Zaaien:
Vanaf maart kun je de Oostindische kers binnen in bakken of potten zaaien. Als er geen kans meer is op nachtvorst kunnen die naar buiten. Je kunt ze dan planten in de volle grond. Je kunt de zaailingen (net opgekomen plantjes) wat afharden (laten wennen aan de koudere temperaturen) door ze overdag buiten te zetten. Doe dit niet als het vriest. Zorg dat de grond niet uitdroogt.

Zaaien in de volle grond kun je als de kans op nachtvorst voorbij is. Dat is meestal half mei.

Potplant:
Zaai de Oostindische kers in een ruime bak. Plaats dan in het midden een bamboestok. Vanuit de top span je draadjes naar de randen van de bak. De Oostindische kers zal langs deze draadjes groeien; dit zorgt voor een mooie volle bak met veel bloemen.

Je kunt ook een hoog geplaatste bak gebruiken, dan kan de Oostindische kers mooi over de rand heen naar beneden groeien. Die bamboestok en draadjes zijn dan niet nodig.

Vermeerderen:
De Oostindische kers zaait zichzelf uit, dus kan het volgend jaar weer vanzelf opkomen. Wil je hem helemaal weg hebben uit je tuin, haal hem dan weg voordat het zaad is gevormd of knip de bloemen zodra ze uitgebloeid zijn af.

Snoeien:
De Oostindische kers is een eenjarige plant, die hoeft niet te worden gesnoeid. Vind je hem nou te weeldering groeien, knip dan de stukken die in de weg groeien gewoon af. Geef hem wel de ruimte om te groeien, want anders kan hij geen bloemen maken.

Ziekten en plagen:
De Oostindische kers trekt de zwarte luis aan. Daar heeft hij zelf geen last van, plus hij houdt ze weg van andere planten, maar je moet er even aan wennen. Voor het overige heeft de plant nauwelijks last van ziekten en plagen.