Gazon – maaien

Els gras maaien na vakantie

Gazon maaien, voor een standaard groen gazonnetje

Een gazon moet je in principe 1x per week maaien. Je kunt het wel eens een weekje overslaan, maar als je meer dan 2 weken niet hebt gemaaid dan staat het gras vaak erg hoog en wordt maaien een stuk lastiger. Wil je een biljartlaken, dan moet je 2x per week maaien.

Tijdstip: tussen half februari en half november.

Je kunt je gazon al beginnen te maaien vanaf half februari, zodra het gras begint met groeien. Wanneer dat precies is, kun je goed zien.

Dat moet je zelf een beetje in de gaten houden, want dat verschilt van jaar tot jaar en valt dus niet helemaal precies te automatiseren. Boven 7°C gaat gras groeien. Onder 7°C staat de groei van het gras stil.

Wacht niet te lang met beginnen te maaien, anders staat je gras te hoog en dan is het maaien een stuk moeilijker geworden.

Vooral in de periode april tot en met half juli groeit je gras hard. Tussen half juli en eind augustus groeit je gras iets minder hard en van half augustus tot en met half november gaat het langzamerhand steeds minder hard groeien.

Je maait het gazon vanaf nu elke week, tot en met half november. Als de kou eerder invalt (Onder 7°C overdag) kun je eerder stoppen met maaien.

Dilemma’s:
Geen.

Belangrijk:
Is het een hele week droog geweest, stop dan met maaien. Vrij kort erop gaat het gras gelig worden en daarna bruin. Je hoeft dan niks te doen, ook geen water te geven, maar ga beslist niet maaien. Het gras kan zelfs bruin worden en dood lijken, maar meestal is dat alleen het bovenste deel, de wortels zijn nog levend. Laat het wel met rust en laat ook je kinderen er niet op spelen: Het is nu kwetsbaar. Een paar uurtjes op liggen om te zonnen (op een handdoek of zo) kan wel.

Zodra het gaat regenen, zul je zien dat het gras langzaam weer groen gaat kleuren. Als het gras weer grotendeels groen is, gaat het weer groeien en kun je weer beginnen met grasmaaien.

De hoogte van je maaimachine.
Let op de hoogte van je maaimachine. Je kunt hem heel kort zetten, maar daar wordt je gras kwetsbaar van. Je maaimachine hoog zetten is in eerste instantie handig als je hoog gras moet maaien, maar is minder handig om je mos binnen de perken te houden. De meest ideale stand van de maaimachine voor mensen die niet iedere week maaien maar wel in ieder geval elke 2 weken, is de één na laagste stand.

Heb je erg hoog gras, dan zet je de maaimachine eerst op de hoogste stand en maait het gras hiermee een keer. Daarna zet je de maaimachine op de één na laagste stand en maait het gras dezelfde dag nog een keer.

Heb je een cyclomaaier of gebruik je een trimmer als maaier, dan is de juiste stand meestal niet van toepassing: Een trimmer kun je niet instellen en veel cyclomaaiers hebben maar 1 stand.

Een robotmaaier heeft wel verschillende standen, maar bij gebruik van een robotmaaier moet een grasveld per definitie vlak zijn en mag het gras niet erg hoog staan, anders loopt een robotmaaier vast.

Wanneer absoluut niet maaien:
Als het gras verdroogd is.

Als het gras nat is. Met een trimmer kun je het gras nog wel maaien als het nat is. Met alle andere maaiers moet je geen gras maaien als het nat is, tenzij je jezelf wil pesten.