Onkruid en bemesten

beheer voetbalvelden

Even over iets anders dan tuininrichten. Ik hoorde vorige week zo’n geweldig verhaal over onkruid en bemesten, dat ik dat jullie niet wil onthouden.

In mijn andere leven als bomendeskundige probeer ik elk jaar de vakbeurs Openbare Ruimte te bezoeken. Even overal aan snuffelen, kijken of er nog interessante nieuwe ontwikkelingen zijn en niet te vergeten mijn ‘oude’ contacten bezoeken. Onder andere een grondleverancier die grond levert aan gemeentes en sportvelden rond het Haagse.

Tot mijn grote vreugde liepen er op de stand mensen rond die precies wisten hoe het er in dat bedrijf aan toeging, waaronder iemand die rond de 65 was. Ik vind het een pré als een bedrijf zulke mensen niet wegpensioneert, want vaak hebben die door hun ervaring heel wat inzicht. En dat bleek maar weer, want deze man vertelde mij het volgende verhaal, dat ik hier voor jullie navertel.

‘Ik hou me voornamelijk bezig met grond voor sportvelden’, zei hij. ‘En een van de zaken die daar speelt is onkruid. Want een sliding op kunstgras is geen pretje, maar een sliding op een grasveld dat vol staat met Grote Weegbree is héél vervelend! Hun bladeren, dat valt nogal mee, maar als ze zaad hebben dan schuurt dat behoorlijk. Dat is dus best een probleem.

“Maar ja”, zeg ik (hij dus) tegen die mensen, “Dat gif dat kan niet meer, dat heeft de regering bepaald, dus daar moeten we maar mee zien te leven”. Maar het probleem blijft, natuurlijk.

Nu zitten we in Nederland ook met een bemestingsoverschot en daar wil de regering ook wat aan doen. Dus ben ik aan het experimenteren geraakt om minder fosfaat te gaan gebruiken. Nu, je weet wel, fosfaat (afgekort P), koop je doorgaans in een N-P-K mengmeststof. Dus als je minder fosfaat (P) gebruikt, gebruik je automatisch ook minder N (stikstof).

Nadat we daar zo een tijdje mee bezig waren, zagen we de Grote Weegbree verdwijnen van de sportvelden. Daar kwam wel iets voor in de plaats: Witte Klaver. Witte Klaver haalt over minder NPK zijn schouders op. Die heeft geen stikstofbemesting nodig, want die heeft knolletjes in zijn wortels met bacteriën. Die bacteriën zetten stikstof uit de lucht om in nitraat, wat de plant direct kan gebruiken. Maar het maakt heel veel uit of je een sliding maakt op Grote Weegbree of Witte Klaver! Witte klaver voelt net als gras.’

Wat een verhaal. Je bent goed bezig met het verminderen van het stikstofprobleem en je lost tegelijk een lastig onkruidprobleem op – zonder de gifspuit aan te raken.

Dit simpele trucje kun je dit ook toepassen in je eigen tuin. Veel van de lastige onkruiden in je eigen tuin, zoals Brandnetels, Grote weegbree en Kweek, houden van een goed bemeste bodem met lekker veel stikstof. Gebruik je minder of zelfs geen meststoffen, dan verdwijnen die lastige jongens langzamerhand vanzelf. Èn je bent goed bezig voor het milieu. Èn voor je portemonnee.

Moet je later natuurlijk geen bemeste potgrond op je tuintje gooien, natuurlijk. Want dan kun je weer opnieuw beginnen.

Dit is natuurlijk geen wondermiddel tegen alle onkruid. Je bent niet helemaal van je onkruid af, want als je plekken met kale grond hebt, komen er vanzelf nieuwe soorten. Zoals bijvoorbeeld die Witte Klaver. Waar wilde bijtjes en hommeltjes graag de honing van komen verzamelen.

En dan kun je twee dingen doen. Je kunt zeggen, zoals sommige sportveldbeheerders van de oude stempel, dat Witte Klaver ook onkruid is en dus weg moet, of je kunt denken: mijn sporters hebben er geen last van, dus laat maar staan. Als het te hard groeit, kan ik het altijd nog weghalen.

Overigens kun je nu dus al graszaadmengsels voor sportvelden kopen met Witte Klaver er in. Als de beheerders daarna elk jaar trouw met N-P-K mestkorrels blijven strooien, hebben ze het toch niet helemaal begrepen…

In onze cursus ‘Je tuin klimaatbestendig inrichten, vol bijen, bloemen , vogels en vlinders’ komt het evenwicht van de bodem ook aan bod, zodat jouw favoriete planten zich thuisvoelen en de brandnetels wat minder😁

“Tuin inrichten zoals jij dat wil met respect voor de natuur”

Maak een einde aan het getob over je tuin en geef ruimte aan je eigen creativiteit.
Doe nu mee en volgend voorjaar kun je al genieten van jouw droomtuin.

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *