Klimroos of Rambler en hoe snoei ik hem ook alweer.

Klimroos of Rambler

Hallo iedereen!

De dagen worden al wat langer en hier en daar steken de voorjaarsbloeiers de neusjes boven de aarde. En dan begint het me toch te kriebelen bij iedereen! Er komt bij veel tuiniers een blik in de ogen waaraan je kunt zien dat ze denken: “Waar heb ik mijn snoeischaar ook alweer gelaten?”

Maar dan ga je naar buiten. Eerst geniet je van het opkomende groen. “Hè! Lekker! Het gaat nog even duren maar de Lente komt er toch echt aan! Laat ik eens even aan de tuin gaan beginnen, dan kan ik straks genieten.” Vol goede moed steven je, gewapend met snoeischaar, op een struik af. En dan komen de twijfels. Zo ook bij deze Koffievraag:

“ik zou vragen hoe snoei ik mijn roos en hoe herken ik of het een klimroos of rambler is.”

Rozen! Het is misschien wel DE grootste zoekterm op Google over tuinieren. Het zijn fantastische planten, maar wel een beetje met een gebruiksaanwijzing. Soms willen ze niet bloeien, soms zitten ze onder de luis en soms willen ze zelfs helemaal niet groeien. Gedoe waar je niet op zit te wachten.

Het verschil tussen klimroos en rambler wordt denk ik al snel duidelijk als je weer wat rambler betekent. Rambler kun je het beste vertalen als rondzwerver, ronddwaler. De officiële definitie is: someone who makes long walks for pleasure. Over wat die definitie over de Engelse volksaard zegt kan ik lang uitweiden, maar voordat dit een ‘rambling’ verhaal wordt (breedsprakig, uitweidend, in dit geval), terug naar de rozen.

Een rambler-roos is een klimroos die niet netjes groeit, maar die hele lange scheuten maakt die, schijnbaar zonder richting, de halve tuin doorgroeien. Helaas vaak ook nog met extra doorns.

Een rambler is eigenlijk dus gewoon een klimroos. Maar dan eentje die niet netjes tussen de lijntjes groeit en waarmeeje er niet bent met 1x snoeien per jaar. Ik heb ook een rambler. En een ‘gewone’ klimroos (of eigenlijk twee). Maar bij die rambler heb ik in juni het gevoel: “Wacht een even, die had ik toch niet zo lang geleden een flink stuk korter gemaakt?”

Dat is mijn probleem met ramblers. Het zijn sterke klimrozen, ze worden niet snel ziek, maar je blíjft snoeien. Als je niet snoeit, groeien ze alle kanten op. En ik heb een klein tuintje..Die slierten groeien ook door mijn perenboom. Wil ik mijn peren plukken, dan hang ik met mijn haren in zo’n doorntak van mijn rambler. Daar word ik niet vrolijk van, dat kun je wel indenken.

De grens tussen ramblers en ‘gewone’ klimrozen is niet haarscherp. Je hebt ook ‘gewone’ klimrozen die kunnen ‘dweilen’ en ramblers die, als ze maar zonnig genoeg staan, best ingetogen groeien. Als de scheuten van ‘gewone’ klimrozen te lang worden, gaan ze ook naar beneden buigen (en dan moet je ze vastmaken). Maar de groei van ‘gewone’ klimrozen gaat niet met zulk groei- en doornengeweld als bij de ramblers.

Ik denk dat je nu wel kan uitmaken of je een rambler of een ‘gewone’ klimroos hebt.

En het snoeien….toevallig geven we op 15 februari weer ons snoeiwebinar. Dit snoeiwebinar is gratis en we gaan ook in op het snoeien van rozen. Kun je ook gelijk vragen stellen als iets je niet duidelijk is. Spreek ik je daar?

Ja hij is er weer!

Op 15 februari om 20:00 uur kun je weer deelnemen aan ons (gratis) webinar Snoeien.

Je kunt je nu hier opgeven.

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *