Lichtjes in de tuin

Het loopt al weer aardig tegen kerstmis overal worden mensen onrustig. Zeker in deze Corona-tijd, waar je niet lekker in je favoriete kroeg kan gaan zitten slempen. Het woord slempen komt van slemp. Dat is een soort warme, dikke melk waarin kruiden hebben getrokken. Voor zover ik heb kunnen nagaan zit er geen alcohol in. Wel kaneelstokje, kruidnagel, foelie, saffraan, suiker en wat maisbloem voor het verdikken. (En ik maar denken dat ‘slempen’ hetzelfde is als ‘zuipen’.)

Niet slempen dus, dit jaar. En wat doet dus iedereen? Om maar een beetje kerstgevoel te krijgen wordt het huis van onder tot boven versierd met lichtjes. Ook de tuin ontkomt er niet aan, want als je dat gezellige gevoel niet in je favoriete etablissement kunt krijgen, dan maar als je naar buiten kijkt in je tuin.

Maar kan dat gedoe met die lichtjes geen kwaad?

Nou, helemaal onschuldig is het natuurlijk niet. Het doorbreekt de lange nachten van de winter, die de dieren (en planten!) nodig hebben om in hun rustige wintermodus te raken. En het kost natuurlijk energie.

Maar je kunt best lichtjes in de tuin hebben zonder dat het al te veel schade oplevert.

Allereerst schade voor de planten zelf. Vooral als je lichtjes leuk rond een boom drapeert moet je daarmee uitkijken. Dat moet losjes, zodat je de sapstroom in de boom niet afsnoert. Die lichtjes kun je best laten zitten in de zomer. Maar controleer dan elk jaar even of het snoer nog los genoeg zit.

En let op met het snoeien. Die snoeren zijn nu eenmaal niet felroze, maar meer zwart of donkergroen, zodat ze niet opvallen. En dus heb je, als je even niet oplet, erg makkelijk je snoertje doorgesnoeid. Of met de schep doorgestoken, als je het over de grond hebt laten lopen. Wel even een puntje van aandacht, dit. Want als je je snoer doorknipt kun je het weggooien. Dan moet je het weghalen, netjes afvoeren, weer een nieuw snoertje kopen en tegen kerstmis weer ophangen. Dan had je beter eind januari dat snoertje uit de tuin kunnen halen en opbergen. Even veel werk, beter voor de portemonnee en voor het milieu.

Maar nu die rustige wintermodus. Hoe kun je de dieren nu het beste helpen? Voor de dieren is géén lichtjes in de tuin het beste, maar laten we daar nu niet van uitgaan. Als je lichtjes in de tuin wil, wees dan niet hebberig en doe de lichtjes in een déél van de tuin. Ja, in een tuin van 20 m2 heb je (bijna) geen rustplekken, maar is je tuin groter, laat dan een deel donker. Dan kunnen de dieren daar rustig slapen.

En laat je lichtjes niet de hele nacht branden. Leidt de snoeren naar binnen en zet de omvormers (die dikke blokken) op een stekkerblok met een schakelaar. Ga jij naar bed om een uur of 11, zet je de schakelaar uit en is het in de tuin ook donker. Kunnen de dieren ook rustig slapen. En je hoeft er niet eens voor naar buiten. Ideaal.

Jij lekker slapen en de dieren ook.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *