Microklimaat in de tuin

Microklimaat in de tuin

De beste plekjes in je tuin.

Dit jaar valt het misschien een beetje tegen, maar ieder jaar heb je omstreeks deze tijd wel een paar van die dagen dat je nog lekker in je tuin kunt zitten, als je het een beetje uitkient.

Ik heb ook van die plekjes. Als ik nou mijn stoel dáár neerzet, dan zit ik lekker uit de wind. En als ik hem dan ook nog op dié speciale plek neerzet, dan kan ik ook nog heerlijk in de zon zitten. Dat kan alleen tussen 3 en 5 uur, want alleen op die tijd schijnt de zon op dat plekje.

Wat ik niet moet doen, is mijn stoel op die andere speciale plek neerzetten. Daar is weliswaar terras, maar dat is eigenlijk alleen goed genoeg om de fietsen neer te zetten. Het tocht er altijd. Alleen op hele hete dagen is het daar lekker. Waar ik op alle andere plekken dan niet weet waar ik het zoeken moet van de hitte, koel ik daar lekker af. Die rottige tocht van alle andere dagen voelt nu als een heerlijk verkoelend windje.

Wat ik en elke andere tuinbezitter in Nederland doe, is gebruik maken van microklimaat.

Microklimaat? Wat is dat nou weer?

Macro- meso- en microklimaat.

Dikke kans dat je op school gehoord hebt over ‘het klimaat’. En anders wel op het nieuws tegenwoordig. Wij in West-Nederland leven in een zeeklimaat ‘met zachte winters en koele, natte zomers. Nou is dat koele wat verbeterd de afgelopen jaren, dank zij de opwarming van de aarde, maar dat natte, dat is gebleven. Iets waar we elke keer aan herinnerd worden als we weer een regenachtige juli of augustusmaand hebben.

Klimaat gaat over iets grootschaligs. En mag je ook wel ‘macroklimaat’ noemen. Macro betekent namelijk groot dus je zegt geen woord teveel.

Maar ja, dat is klimaat op grote schaal. Maar dan kom je – ik noem eens een zijstraat – in de stad. En in de stad is het altijd een tot twee graden warmer dan daarbuiten. Ongeacht of die stad nou in een zeeklimaat ligt of in een landklimaat. Zelfs als die stad in een poolklimaat zou liggen. En dat soort verschillen, dat noem je meso-klimaat.

Ik hoorde trouwens onlangs dat we dat binnen Manchester ook hebben. Ik vond het altijd geweldig dat we hier, op de 53e breedtegraad, nog palmen in tuinen hadden en mistletoe in de bomen. En die zijn er al jaaaaren, dus klimaatverandering was daarvoor niet de reden. Nou blijkt dat het graafschap Chester, dat direct ten zuiden van Manchester ligt, een relatief warm mesoklimaat heeft. En dat het deel van Manchester waar ik woon, nog net binnen dat ‘warme’ mesoklimaat valt. Vandaar dat die mistletoe hier zo goed groeit! En vandaar dat er zo weinig sneeuw is! Zelfs de binnenstad van Manchester is iets kouder dan dit zuidelijke deel, om van Noord Manchester maar niet te spreken. En dat is niet standaard. Normaal is de binnenstad het warmst.

Meso betekent midden, oftewel ertussenin. Tussen grootschalig (macro) en kleinschalig (micro). En microklimaat, dat is dus klimaat op kleine schaal. Dat is die plek in de straat waar het ALTIJD het eerste glad is. En die plek in je tuin waar je altijd beschut zit.

Microklimaat en je tuin

En nou komt de hamvraag. Stel, direct naast je huis is een tochtplek. Ga je daar nou toch je terras maken, omdat het zo hoort of omdat het handig is, zo naast de keuken? En denk je dat je daar vaak gaat zitten, dan? Misschien is het slimmer om bijvoorbeeld je terras op een beschutte plek in je tuin te maken. Of om een heggetje neer te zetten, zodat het naast je huis een stuk minder tocht.

Je kunt ook microklimaat heel goed gebruiken bij het neerzetten van je planten. Hibiscus bijvoorbeeld groeit niet goed als je hem op een plek neerzet waar ’s winters de gure wind vrij spel heeft, ook al is die plek zonnig. Zet hem op een andere zonnige plek in je tuin, die beschut is, en hij groeit en bloeit tegen de klippen op. Je krijgt rijpe tomaten door je tomatenplanten tegen een zuidmuurtje aan te laten groeien. En zo kan ik nog wel even doorgaan….

Microklimaat is trouwens niet hetzelfde als ‘warmere plekken’. Alles in je tuin valt onder microklimaat, ook de koele plekken. Alleen zien we die meestal liever niet. Getsie, koud. Maar: mocht je ooit een koele plek willen maken voor je frisdrank, drie maal raden welke plek je dan het beste kunt gebruiken.

Iedere tuin heeft microklimaat. Je kunt er handig gebruik van maken.

Microklimaat, 3 voorbeelden

Vind je het leuk om deze blogs te lezen?
Je kunt ze ook wekelijks in je mailbox ontvangen.

Al meer dan 400 mensen gingen je voor en lezen wekelijke deze waardevolle tuinverhalen.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *