Wanneer kun je het beste planten? Nou, nu!

Herfsttuin met kleur

Planten verkopen het beste in het voorjaar.

Het komt allemaal door marketing en de tuincentra.

Want tuincentra moeten een flinke omzet draaien en marketing haakt in op de emoties. Als je in je emoties geraakt wordt, dan koop je eerder. Dat is niet cynisch, zo werkt het nu eenmaal. Ook bij mij.

En wanneer word je in een tuincentrum in je emoties geraakt? Juist ja, als de planten in bloei staan. In het voorjaar dus. Dus in het voorjaar vliegen de planten het tuincentrum uit. En dan gebeurt er iets wat nog meer in het voordeel van de verkoop werkt.

Want, als je een plant in het voorjaar plant, dan groeit hij als kool. En hij bloeit vaak nog ook. Daar heeft een plant veel water voor nodig. Dus dat betekent: Meteen planten die hap, dezelfde dag nog, en elke dag gieteren. Maar ja, dat gaat in ons drukke leven wel eens mis. En dan gaat ’t plantje dood. En wat doe je dan? Ga je klagen dat die plant nu al dood is gegaan? Nee, je weet donders goed dat je vergeten bent om hem water te geven. Dus je koopt een nieuwe. Kassa!

Voor zomergoed, dat maar één zomer groeit en bloeit en dan dood gaat, kun je niet anders. Voor tweejarige planten, die na twee zomers de pijp aan Maarten geven, is dit ook de handigste aankoopstrategie.

Planten in het najaar spaart water.

De vakbekwaam hoveniers weten al sinds jaar en dag, dat voor de (meeste) overige planten het najaar een prima planttijd is. Vooral september, maar ook nog oktober. In ieder geval vóór de eerste nachtvorst. Want wat gebeurt er? De grond is nog warm – goed voor de aanmaak van nieuwe wortels. En de lucht is niet warm – dus niet veel water nodig voor verdamping. Dat scheelt een hoop water geven!

Alleen: die planten zien er niet zo mooi uit als in het voorjaar. Geen impulsaankopen, dus. Is ook weer wat waard: dan kun je tenminste nadenken over of je die plant wel echt in je tuin wil en waar je hem neerzet.

Bloembollen.

Er is één soort planten waarbij de strategie van ‘meer kopen want ze staan in bloei’ niet opgaat. En dat is bij bloembollen.

Geloof me, als tuincentra bloeiende bloembollen om vakken te beplanten zouden kunnen verkopen, hadden ze dat allang gedaan. Want dat verkoopt als een tierelier. Kijk maar naar die bakjes met die leuke kleine gele narcisjes, in februari. Het vliegt de winkel uit. En die kun je natuurlijk in je tuin zetten, net als die planten die je in het voorjaar koopt. Maar ja, probeer het maar eens, bloeiende bollenplanten rechtop in je tuin zetten. Dat valt nog niet mee. Meestal lukt dat niet heel goed.

Bovendien moet je nu niet alleen ruimte laten voor het bolletje, maar ook voor de worteltjes. Dus je kunt ze niet zo dicht bij elkaar planten. Dat staat toch een stuk minder indrukwekkend, bloembollen met redelijk wat ruimte tussen elke plant. En dan staan ze óók nog schots en scheef.

Dus bollen voor in de tuin zijn echt het mooiste als je ze maanden van tevoren plant. Nu dus. Maar nu bloeien ze niet. Om bloembollen aantrekkelijk te maken, staan er daarom van die grote foto’s op van hoe ze er uit zien als ze bloeien, liefst in zo fel mogelijke kleuren. De Photoshoppers mogen helemaal los.

Enfin. Wil je bloembollen kopen voor volgend voorjaar: Het is nu DE tijd om ze te kopen EN te planten.

Zoeken naar leuke planten.

En als je nou van de zomer ergens een prachtige plant zag en dacht: die wil ik volgend jaar in mijn tuin: Probeer hem NU te pakken te krijgen en koop en plant hem NU. Dan staat hij er al vast en hoef je je volgend voorjaar nauwelijks druk te maken over water geven.

Dat kopen valt nog niet altijd mee. Want vanwege de marketing kun je bij tuincentra vaak niet terecht. Daar staat de kerstmarkt namelijk al te flonkeren, de kaskraker van het jaar. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, ze hebben die omzet nodig. Maar kwekers verkopen nog wel. Even zoeken dus.

Kopen bij kwekers heeft nog een voordeel. Voor sommige planten is het najaar tòch niet de juiste tijd om te planten. En dan staat op de website van die kwekers domweg: ‘Nu niet te koop, want het is niet het juiste plantseizoen’. Dan hoef je dus niet bang te zijn dat je het toch verkeerd doet.

Najaars bloeiers

Wil je, net als bij die kwekers, herinnerd worden aan wat je moet doen (en laten) in je tuin? Eind oktober lanceert Growing Green Fingers haar Online Interactieve Tuinkalender.

Lijkt je dat wel wat?
Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *