Nadat ik mijn trouwe volgers had uitgenodigd om mij vragen te stellen, kreeg ik twee vragen die op het eerste gezicht niks met elkaar te maken hebben.
De eerste ging over druivensnoei. Of de snoei van druiven inderdaad de hele maand december mag en hoe slecht het is als je al eerder snoeit en er nog wat blad aan de plant zit.
De tweede ging over het verplanten van een zeker 15 jaar oude Japanse Esdoorn met klein blad. Die moet (helaas) verplant worden omdat deze nou net op de plek staat waar een vijver komt. Hoe kan deze boom het beste worden verplaatst en voorbereid op de verplaatsing?
Wat heeft een verplanting te maken met snoeien?
Nou, op het eerste gezicht helemaal niet zoveel. Maar ik zou ze natuurlijk niet samen in één stukje stoppen als er geen adder onder het gras zou zitten. En die adder heet: Bloeders.
Druiven en Japanse esdoorns zijn allebei Bloeders. Sierdruiven, Haagbeuken en Berken trouwens ook.
En wat doen bloeders? Als het voorjaar wordt, dan pompen ze als een gek water naar hun knoppen. Waarom? Ik zou het niet weten. De theorie zegt dat ze dat doen om hun bladeren sneller uit te laten komen dan concurrerende soorten, maar zowel de Esdoorn als de Druif laten hun bladeren helemaal niet sneller komen dan de meeste andere soorten. En de Druif neemt ook de tijd bij het bloemen maken. Dus die vlieger gaat niet op.
Maar desondanks: Ze doen het, die druk opvoeren in het voorjaar. En hoe weten ze wanneer het voorjaar wordt? Als de dagen langer worden. En dat weten ze weer veel preciezer dan wij. Waar wij in januari zitten te zuchten dat het toch knap lang duurt voordat het weer een beetje licht wordt, zeggen bloeders tegen zichtzelf: Pompen!
In het begin pompen ze nog niet zo hard. Tenminste, als de temperatuur gewoon winters blijft. Want de temperatuur is meestal niet zo hoog, begin januari: De gemiddelde maximum dagtemperatuur in januari is 6 graden. Lekker koel. Dat is wel gemiddeld, dus af en toe is het 9 graden, maar dat is nog steeds koel. Is het op 31 december 2022 opeens 15,9 graden. Dat is afgerond 16 graden! Zomerjassenweer. Met die hogere temperatuur gaat het pompen opeens een stuk beter en staat er flink wat druk op het sap in de boomvaten.
En wat gebeurt er als jij nou denkt eens lekker te gaan snoeien?
Precies. De vaten gaan lekken en dat lekken duurt lekker lang, want bloeders blijven pompen. Dat kunnen ze niet helpen, zo zitten ze nou eenmaal in elkaar. Daarom moet je bloeders het liefst snoeien na de langste dag en voor de kortste dag. Die kortste dag is 21 december. Dat is deze donderdag al, maar als de temperatuur zich nou een beetje gedeisd houdt, gaat snoeien vóór 1 januari best wel goed. Daarna wordt het tricky.
En dat gaat ook op voor het doorsteken of doorzagen van wat dikkere wortels. Precies wat je moet doen bij verplanten of voorbereiden voor verplanten.
Dus: Heb je een bloeder en moet er het liefste voor de zomer nog wat werk gebeuren? Haal het gereedschap maar tevoorschijn en ga nu aan de slag. En begin maar te bidden. Voor droog weer. Want wordt het januari, dan ben je te laat. Dan wordt het wachten tot juli of bloeden riskeren.
Terwijl ik dit zit te schrijven, valt het me op dat er een tak de kiwi van de buren voor het raam hangt. En de kiwi is ook een beruchte bloeder. Toch maar even de takkenschaar pakken zometeen, het is nu mooi droog weer…
Wil jij niets meer aan het toeval overlaten in je tuin? Doe dan mee met onze cursus:
“Zelf je tuin ecologisch inrichten”
Deze start in januari 2024, exacte datum maken we binnenkort bekend. Als je je nu opgeeft heb je staks zeker een plekje.
Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.