Wat niemand je vertelt over spookbomen.

Spookbomen

Moet je nou kijken! Wat is er met die boom gebeurd? Het lijkt wel of er een soort panty omheen zit. Wel mooi, eigenlijk. Maar ergens ook een beetje eng. Ik zou zo’n boom niet graag in de schemering op een afgelegen weggetje tegenkomen. Dan lijkt het of het spookt. Spookbomen.

Als je zo’n spookboom overdag ziet, ziet hij er vanuit de verte niet zo eng uit. Het lijkt dan het net of hij ingepakt is door de kunstenaar Christo. Je weet wel, die man die als kunstproject de Pont Neuf in Parijs heeft ingepakt en ook, als ik het me goed herinner, het Duitse parlement in Berlijn.

Nee, Christo is het niet, die die bomen ingepakt heeft (Kan ook niet, want hij leeft niet meer). Net zo min als een of andere copycat kunstenaar. Ga je dichterbij die spookbomen kijken, dan zie je dat die panty helemaal vol zit met kleine rupsjes. Het zijn de rupsen van de stippelmot (Yponomeuta). Dat zijn hele kleine witte vlindertjes (motjes) die je soms ook kan zien zitten. Met, als je heel goed kijkt, drie rijen zwarte stippeltjes op de vleugeltjes. Moet je wel héél goed kijken, want ze zijn knap klein. Er zijn een flink aantal soorten en ze lijken allemaal op elkaar. De deskundigen kunnen ze alleen uit elkaar houden door ze uit elkaar te peuteren en te kijken hoe hun geslachtsorganen er van binnen uit zien. Ga er maar aan staan.

Die stippelmotten worden ook wel spinselmotten genoemd en je krijgt géén prijs als je raadt waarom.

Van al die soorten kom je er vijf regelmatig tegen: de Kardinaalsmutstippelmot, de Appelstippelmot, de Meidoornstippelmot, de Vogelkersstippelmot en de Wilgenstippelmot.

De Kardinaalsmutsstippelmot

De Kardinaalsmutsstippelmot komt elk jaar op bezoek bij een van mijn vrienden. Hij heeft een klein Kardinaalsmutsboompje. Dat heeft hij gekregen van zijn zuster en daar is hij, vanzelfsprekend, zeer aan gehecht. En ieder jaar komen daar in het voorjaar weer die rupsen in. Daar maakt hij zich geen zorgen over, want die rupsen gedragen zich ‘voorbeeldig’. Ze vreten de boom helemaal kaal, dat wel. En ze spinnen ook nestjes voor zichzelf, waarin ze zitten, lekker beschermd tegen mezen en zo. Maar daar blijft het dan bij. Eind juni verpoppen ze zich tot de kleine vlindertjes en is het feest weer voor een jaar voorbij.

En zijn boompje? Gaat zijn boompje dan niet dood van al die rupsen? Nee hoor! Dat is helemaal op die rupsen ingesteld. Ja, hij wordt in mei helemaal kaalgevreten. Maar het weet dat het eind juni afgelopen is met dat gevreet en dan maakt het gewoon nieuwe blaadjes, die het tot het einde van het groeiseizoen blijven hangen. Daar is het helemaal op ingesteld.

De andere planten in de tuin van mijn vriend hebben geen last, want de Kardinaalsmutsstippelmotrups is èrg kieskeurig. Als het geen Kardinaalsmuts is, dan lust hij de plant niet. Zijn er meer rupsen dan er bladeren zijn, dan gaan de rupsen die teveel zijn, gewoon dood. De overlast is dus beperkt.

De Appelstippelmot

Dat geldt jammer genoeg niet voor die andere vier stippelmotten. Mijn zuster heeft een sierappel, die dit jaar in een spookboom is veranderd (mooi op tijd voor dit blog, ik blij, mijn zus wat minder). De boom is helemaal kaalgevreten. Dat is niet veel anders dan bij de Kardinaalsmutsstippelmot. Tot zover dus geen probleem.

Maar daar bleef het niet bij. In deze boom zitten niet alleen spinsels, maar de stam en de takken zijn bedekt met die panty waar ik het eerder over had. Een èchte spookboom, dus. In die panty zie je de rupsen kruipen. Ook bij deze boom zijn er meer rupsen dan dat er eten is. En dan wordt het even niet zo leuk meer. Want de rupsen maken lange zijdedraden die van de boom af hangen, waar ze in troepen in gaan zitten. Als ze dan iets raken – de planten eronder, maar ook de auto – dan gaan ze daar op zoek naar meer eten. Bij mijn zus waren het de Fluweelhortensias die onder de Sierappel staan. Daarin beginnen ze dus óók die gordijnen te maken. Dus de Fluweelhortensia ziet er voor een deel uit als een Christo-plant. Gelukkig is ook de Appelstippelmot nogal kieskeurig: Van de plant zelf blijven ze verder af. Maar mijn zus schrok wel eventjes: Help, mijn Fluweelhortensia! Gaat dit wel goed?

In hun zoektocht naar nieuwe Appelbomen kwamen ze ook de auto tegen. En bij die auto begonnen ze ook met het maken van een panty. Daarbij kwamen ze akelig dicht bij de deuropening. Dat vond mijn zus helemaal ‘wat minder’. Dus die rupsen moesten van de auto weg. Want een panty over je auto is één ding, maar een panty met wriemelende rupsen….net waar je in moet stappen….dan doe je de deur niet meer fijn open.

Stippelmot en spookbomen

Geen panties meer, maar hele gordijnen

In onze plantsoenen kun je ook nog de Meidoornstippelmot, de Vogelkersstippelmot en de Wilgenstippelmot tegenkomen. Die maken geen panties meer, maar hele gordijnen. De spectaculairste gordijnen worden gemaakt door de Wilgenstippelmot. Die van de Meidoornstippelmot en de Vogelkersstippelmot zijn iets kleiner, maar de rupsen van de laatste twee lusten helaas méér dan alleen Meidoorn en Vogelkers. Als je die onverhoopt op bezoek hebt, lopen er best enkele planten in je tuin gevaar.

Mijn zuster vond die panty om de takken van haar sierappel een fascinerend gezicht, maar toen ze tussen de wriemelende rupsen de deuropening van haar auto terug moest vinden was ze het zat. Ze pakte de waterspuit en heeft eerst de auto en daarna de boom schoongespoten. En dat werkte. Ze haalde daarmee niet alle rupsen weg, maar dat vond ze niet erg.

De boom haalt zijn schouders op

Net als de Kardinaalsmuts zijn de andere bomen en planten goed opgewassen tegen al dat kaalgevreet. Ze worden allemaal weer groen en in juli lijkt het alsof er niks gebeurd is. Alleen valt de oogst aan appeltjes bij mijn zus dit jaar misschien wel een beetje tegen. Gelukkig hebben daar alleen de vogels last van.

Vind je de informatie in deze blogs leuk en leerzaam? Kun je er eigenlijk geen genoeg van krijgen en wil je meer weten over de planten in je eigen tuin?
Geef je dan op voor onze Persoonlijke en Interactieve Tuinkalender, afgekort P.I.T.
Met onze P.I.T.  wordt jouw eigen tuin onderhouden een makkie.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *