Welke bomen kun je nu nog snoeien

Als ik dit schrijf is het Valentijnsdag. De bloemenverkopers doen goede zaken en het weer is niet zo koud. Bij ons in Manchester staan al een paar Camelia-struiken in volle bloei. Hardstikke leuk, de lente komt er echt aan!

En dat maakt de tuinier wat zenuwachtig. Onder andere onze 7e koffievraagstelster, die ons de volgende vraag stuurde:
“Welke bomen/ struiken/ planten kan ik nu nog snoeien? Of juist niet? Bijvoorbeeld roos, pruimenboom, gouden regen, laurierkers?”

Dat is toch wel een dingetje, die snoeitijd. Want er zijn zoveel bomen en struiken, dat er bijna geen beginnen aan is om te onthouden wanneer je wat het beste kunt snoeien. En wanneer niet. Maar gelukkig staan er in de gemiddelde tuin maximaal zo’n 100 soorten, onkruid en wilde planten niet meegerekend. Dat maakt het overzichtelijk.

Maar dan nog heb je te maken met grote verschillen.

Laten we beginnen met de Laurierkers. Die kun je het hele jaar snoeien. Ik heb een grote in mijn tuin staan en aan de overkant van het pad nog een kleintje. Ik vermoed dat die daar vanzelf gekomen is en hij staat behoorlijk in de weg. Dus, dacht ik op een mooie morgen, laat ik de zaag nemen en het struikje op 0 cm boven de grond ‘snoeien’. Dan ben ik gelijk van het probleem af.

Dacht ik. Maar mooi niet. Eén jaartje, toen kwamen er weer vrolijk nieuwe scheuten omhoog. Stiekem had ik dat ook al wel gedacht, maar een mens mag toch hopen, nietwaar? Dus maak je niet te druk over die Laurierkers, die kan wel wat hebben.

Tenzij je wilt dat hij bloeit. Dan moet je hem in mei snoeien. Dat zie je niet vaak, want meestal wordt dat ding als haag gehouden en wordt hij in zeg september gesnoeid. Daar kan hij dus prima tegen, maar dan bloeit hij niet.

Bij de Gouden regen heb je weer met andere zaken rekening te houden. Ten eerste wil je dat hij in het voorjaar bloeit. Zo mooi, die waterval van gele bloemen! Als je hem in deze tijd van het jaar gaat snoeien, dan bloeit hij niet of nauwelijks. Daar zit je niet op te wachten. Maar de Gouden regen is ook op een andere manier een lastpak. Het is een bloeder en dat betekent dat je hem nu helemaal niet mag snoeien. Snoei hem in juni, dan gaat het helemaal goed. Als je meer wil weten over hoe dat bloeden werkt, volg dan een keer ons gratis snoeiwebinar. Als je dit leest is er jammer genoeg net een achter de rug.

Dan de Pruimenboom. Dat is geen bloeder, dus die zou je nu, technisch gezien, wel kunnen snoeien, niet? Mis! Een Pruimenboom lijkt heel erg op een kersenboom. Ze zijn van hetzelfde geslacht: De Kersenboom is de Prunus avium (met al zijn cultivars) en de Pruimenboom is de Prunus communis (met ook weer veel cultivars). En laat ik nou net over het snoeien van die kersenboom vorige week een blog hebben geschreven! Ik zou zeggen, lees het na en vervang in dat blog Kersenboom door Pruimenboom. Dan ben je heel wat wijzer.

En dan hebben we nog de roos. De roos! Die kun je met ingang van vandaag heel goed snoeien. Dus kriebelt het, pak die snoeischaar en ga ertegenaan. Dat is de officiele norm. Maar weet je wat ik denk? Dat het niet zo uitmaakt als je hem eind april snoeit. Alleen…en daar gaan we weer, je hebt dan waarschijnlijk geen rozen in juni, want die nieuwe scheuten en knoppen moeten wel de tijd krijgen om gemaakt te worden. Dus misschien toch maar in maart snoeien. En met het opwarmende klimaat kan dat dus ook vaak al vanaf half februari. Bij mij beginnen de rozen al uit te lopen.

Dus, eigenlijk: bedankt voor je vraag, want nou ik dat zo stel…kan ik beter maar mijn eigen snoeischaar gaan pakken en een dezer dagen mijn rozen weer eens onderhanden nemen. Dan kan ik het niet vergeten!

Heb jij ook moeite om te onthouden wanneer je wat ook alweer moest snoeien? Denk dan eens na of onze Persoonlijke, Interactieve Tuinkalender niet wat voor jou is.
Daar staat trouwens niet alleen in wanneer je moet snoeien, maar ook hoe je het moet doen.

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *