Wintersnoei bij druif

Heb je een druif, pak dan nu je snoeischaar maar. Het is weer december, tijd voor de wintersnoei van de druif.

Want dat is een vraag die ik regelmatig krijg van druivenbezitters. ‘Wanneer moet ik mijn druif nou snoeien?’ Nou, nu dus.

Druiven snoei je ‘tussen de Baarden’, tussen Sinterklaas en Kerstmis. Nou ja, het kan de hele maand december, maar Tussen de Baarden klinkt leuker èn je onthoudt het stukken beter. ‘Tussen de baarden, tussen de baarden…wanneer moest ik mijn druif ook weer snoeien? Tussen de baarden’.

Waarom is dat eigenlijk?

Dat is vanwege het bloeden.

Ja, dat wist je niet hè, dat planten konden bloeden. En degenen die het wel weten, weten dat meestal omdat het bij hen wel eens fout is gegaan.

In het voorjaar kunnen planten zoveel druk in hun houtvaten ontwikkelen (ja, dat heet houtvaten, zelfs bij planten die niet houtig zijn, wen er maar aan) dat het vocht eruit druppelt en ze niet in staat zijn om die vaten af te sluiten. De druk blijft maar hoog en de wond krijgen ze niet dicht.

Dus dan knip je nietsvermoedend en goedbedoeld een tak door en dan is het: ‘drup’. En even later: ‘drup’. En een half uur later nog steeds: ‘drup’. En dan ga je je toch een beetje ongemakkelijk voelen. Ergens in je achterhoofd komt er dan een stemmetje: “Volgens mij had ik dit beter niet kunnen doen. Gaat dit wel goed?”

Als het bloeden de volgende dag is opgehouden wel. Maar soms kan een plant wel een maand doorbloeden. En dan is het nog maar afwachten of hij nog wel gaat uitlopen. Net als mensen, kunnen sommige planten ook doodbloeden. En een druif is daar een van.

Dus: hang overal briefjes op, zet een aantekening in je kalender, laat een alarm aflopen en mompel tegen jezelf: ‘Tussen de baarden, let op mijn druif, tussen de baarden’….

Maar natuurlijk wèl bij droog weer, dat snoeien. Wèl bij droog weer.

Tussen de baarden…tussen de baarden….. bij droog weer….tussen de baarden…


Weet je niet hoe je je druif moet snoeien? Volg dan bij ons het (gratis) webinar snoeien. Daar ontdek je hoe je moet snoeien en waarom. Het webinar wordt weer gegeven in 2021, maar je kunt je vast opgeven als je interesse hebt, wij laten je weten wanneer de data bekend zijn. Kun je niet wachten en wil je direct aan de slag, dan kun je onze online cursus snoeien volgen.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *