3 of 5 gesteltakken

Zo. Na het zijsprongetje van vorige week, nu weer een koffievraag: En deze gaat over snoeien. Van een appelboom. Komt ie:

“Ik heb een jonge hoogstam appelboom staan. De gesteltakken zijn gevormd maar nou is de volgende stap: welke takken knip ik weg? Hoeveel gesteltakken kun je laten staan, is dat 3 of kun je ook 5 aan houden? Wat mij betreft zitten er wel 5 volwaardige hoofdtakken in.”

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt: ‘Hallo! Wat moet ik hier nou weer mee? Ik ben al blij als ik mijn rozen behoorlijk kan snoeien’. En dat is ook helemaal OK, want dat is de vraag waar je mee zit als je net met rozen begint. Maar….leer je een beetje meer van snoeien en weet je hoe dat moet met je rozen, dan komt er een tijd dat het toch gaat kriebelen en je, laten we eens zeggen, een appelboompje aanschaft. En dan worden die gesteltakken opeens wel belangrijk.

Ja, ja, hoor ik je denken. Nou…Ik dacht van mezelf dat ik nooit van zijn leven een appelboom aan zou schaffen. Kom ik laatst bij de mega-Tesco en zie ik zeer jonge appelbomen staan. Nou ja, appelbomen, meer staken met wortels eraan en hier en daar een enkel blaadje. En ik, nieuwsgierig als ik ben, ga dan toch even kijken wat dat dan wel voor appelrassen zijn. Zit daar een Jonagold tussen! Mijn lievelingsappel! Voor 5,5 pond! Die kon ik niet laten staan. Want ik ben die Gala’s en die Pink Ladies inmiddels wel een beetje zat. Of…Ik twijfelde nog wel een beetje, maar mijn echtgenoot zei hup! In het karretje. En mee op de fiets.

En natuurlijk had de boom geen kroon, want het was een staak met wortels, maar dat is nou iets waar ik gelukkig niet mee zit. Die kroon die maak ik zelf wel. Dus over een paar jaar moet ik voor deze boom dezelfde vraag beantwoorden: 3 of 5 gesteltakken (hoofdtakken)? Wat ga ik dan aan mezelf antwoorden? Dan geef ik het hééééle flauwe antwoord: Dat hangt ervan af.

Helaas voor die mensen die een ja-nee antwoord willen hebben, is dat zo. Maar goed, waar hangt het dan van af? Nou, allereerst van licht en lucht natuurlijk. Zorgen die vijf gesteltakken ervoor dat de boom straks shocking vol zit met kleine takken en bladeren, dan kun je maar beter nu teruggaan naar drie gesteltakken. Anders klopt vroeger of later het schurft-spook aan de deur. De afgelopen twee zomers zag ik best wel veel schurft hier en daar (O, dáárom hebben ze die perenheg natuurlijk opengezaagd!).

Het tweede is: je hebt een hoogstam. Dat betekent een ladder op. Kun je er straks nog wel bij als je wil gaan plukken of snoeien, als je vijf gesteltakken hebt? Dat hangt ervan af wáár die zitten, natuurlijk, maar zorg er nú voor dat je straks niet denkt: had ik dat maar eerder geweten, dan had ik ze wel weggezaagd.

Dus daar hangt het van af. Kijk naar je boompje en probeer je voor te stellen dat hij 20 jaar ouder is. Zitten de takken ver genoeg van elkaar af zodat je de boom luchtig kan houden? En kun je dan ook nog overal bij als je op de ladder staat? Dan is 5 gesteltakken geen probleem.

Twijfel je? Pak dan maar de zaag en haal een of twee gesteltakken weg, totdat je ziet dat het goed zit. Drie of vijf gesteltakken is gebruikelijk, maar vier kan ook wel, als je het aandurft om onconventioneel te zijn. Succes er maar mee!

Heb jij appelbomen/fruitbomen in je tuin en weet je niet wanneer en hoe je ze moet snoeien?
Doe dan mee met ons webinar “Snoeien”
Deze geven we op donderdag 18 april 
 van 20:00 tot 21:00 uur

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *