Aaltjes tegen de kevers.

Lapsnuitkever ofwel Taxuskever

Wat zit daar nou tegen het plafond? Een kever?

Nou ja, het zal wel.

Inmiddels weet ik beter. Nou, het zal niet, dus. Die wat onnozele kever was de Gegroefde Lapsnuitkever, die ook wel Taxuskever wordt genoemd. Een vrij grote, onopvallende bruine kever met een snuitje aan de voorkant. Hij lijkt onschuldig, want hij wandelt langzaam. Maar mijn hemel.

In de tuin vreet hij ronde hapjes uit de randen van bladeren. Dat is leuk als je weer eens wat anders wilt. Rhodondendrons met kanten randjes aan de bladeren, bijvoorbeeld. Als je maar genoeg Gegroefde Lapsnuitkevers in je tuin rond hebt scharrelen, krijg je dat vanzelf. Ze zijn trouwens niet echt kieskeurig, al hebben ze hun voorkeuren. Andere bladeren lusten ze ook.

Ik had het kunnen weten, want ik weet allang dat het niet koosjer is met die kevers met een snuitje. Kevertjes in je pasta of oude meelvoorraden? Ze zijn piepklein, maar als je goed kijkt: een snuitje. Gaatjes in je hazelnoten? Snuitkevers. Er zijn vast totaal onschuldige snuitkevers, maar op de lijst van Schadelijke Insecten kom je het woord ‘snuitkever’ toch behoorlijk vaak tegen.

De Rhododendron vindt die kanten randjes langs zijn bladeren niet leuk, maar hij gaat er niet dood aan. Maar ja, de kevers krijgen kindjes. Eieren. En dat worden weer larven. Keverlarven. En de larven van de Gegroefde Lapsnuitkever leven in de grond. En wat eten ze? Wortels.

Wortels van druiven, bijvoorbeeld (maar ook de larven zijn niet kieskeurig). En dan kan het zomaar gebeuren dat je denkt: Nou, mijn druivenplant lijkt wel een beetje bleekjes. Misschien wil een beetje stikstof helpen. Dus kunstmest gekocht en bij de druivenplant gestrooid. En de stikstof helpt. Een beetje. Maar helemaal lekker doet die plant het niet. Hij staat er niet echt slecht bij, je kunt er de vinger niet achter krijgen….

En op een dag, dan loopt hij niet meer uit. Dood. En je had hem niet op het verkeerde moment gesnoeid en het had ook niet noemenswaardig gevroren. Hoe kan dit?

Je voelt hem natuurlijk al aankomen. Die vervelende Gegroefde Lapsnuitkeverlarven hebben de wortels van die plant opgevreten! En zo is het. Zijn ze met z’n velen, dan vreten ze heel wat wortels weg en daar kan een plant nu eenmaal niet zo goed tegen. Maar daar gaat een plant niet plotsklaps dood van. Nee, wat doen die vervelende beesten: Op een gegeven moment knagen ze een ronde ring weg net boven de plek waar de wortels zitten. En daar zitten alle ‘aderen’ van een plant, dus dat wordt dan snel einde oefening. Je plant legt plotseling het Loodje. Dood. En natuurlijk gebeurt dit allemaal onder de grond, zodat je het te laat in de gaten hebt.

Zo verging het mijn druivenplant. Die had ik nog van mijn vader gekregen. En mijn vader had hem met zoveel liefde voor mij opgekweekt. Ik was NIET BLIJ. Sterker nog, ik had er aardig de pest in.

Gelukkig heb je aaltjes. Aaltjes? Maar daar gaan die planten toch nog erger van dood? In dat blog van vorig jaar had je het over de aaltjes die aardappels en rozen slechter doen groeien! En nu zijn ze opeens goed?

Er zijn een heleboel aaltjes-soorten op de wereld. Er zijn er die de pest zijn voor je wortels, zoals het aardappelcyste-aaltje en het wortelknobbel-aaltje, maar er zijn ook aaltjes de parasiteren op keverlarven. En die laatsten, die wil je wel in je tuin hebben. Want die houden de Gegroefde Lapsnuitkeverlarven binnen de perken.

En het mooiste is, dat je ze tegenwoordig vrij makkelijk kunt kopen. Ze gebruiken is ook niet zo moeilijk. Maar er zitten wel enkele voorwaarden aan. Is het te heet, dan gaan ze dood. Is het te koud, dan gaan ze ook dood. Je kunt ze niet bewaren, dus bestellen is wachten op de levering en meteeen gebruiken. Niet zo van: O, zijn dit ze? Maar och jee, och jee, ik heb vanavond een feest en morgenavond ook en overmorgen ook. Weet je wat, ik doe het volgende week wel. Nee, dat gaat hem niet worden. Dan kun je ze beter niet bestellen.

Eigenlijk is nu wel zo’n beetje de beste tijd. Niet te heet, niet te koud.

Tenzij de weergoden er weer met de pet naar gooien en het binnenkort weer 30 graden is. Maar dat zal nu toch wel een beetje voorbij zijn? Hoop ik?

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij natuurlijk tuinieren? Wil je meer weten over de planten en dieren in jouw tuin? Wij helpen je hier graag bij!
Wij hebben een zeer waardevolle Persoonlijke en Interactieve Tuinkalender ontwikkeld, afgekort PIT, met online support.
>>Hier kun je zien wat PIT jou kan bieden<<

Ook geven wij met enige regelmaat gratis het webinar “Snoeien”. De kennis uit het webinar kun je direct toepassen in je eigen tuin waarmee je zelfverzekerd je bomen en struiken kunt snoeien.
>>Hier kun je je direct opgeven<<

Facebook
Pinterest

2 Reacties op “Aaltjes tegen de kevers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *