Bloeien mijn rozen in september? De tweede bloei van rozen.

Rozen tweede boei

Doorbloeiers of niet doorbloeiers, that’s the question.

Je hebt bij rozen ongelooflijk veel soorten. Ongelooflijk veel. En ieder jaar komen er nieuwe soorten bij. Er zijn er zoveel dat ze worden onderverdeeld. In bijvoorbeeld klimrozen, stamrozen en Theehybriden. Toen ik het woord Theehybriden voor het eerst hoorde kon ik me er niks bij voorstellen. Eerst wist ik niet wat hybriden waren. Daarna heb heel lang gedacht dat Theehybriden iets met thee te maken hadden.

Een andere indeling is die in juni-bloeiers, juni- en september bloeiers en dóórbloeiers.

Doorbloeiers zijn het populairst. Ze beginnen te bloeien in juni en bloeien dan door tot de eerste nachtvorst. En daar hoef je niets aan te doen. Nou ja, bijna niets. Je moet wel de beginnende rozenbottels wegknippen, anders wordt de bloei een stuk minder uitbundig.

Maar in vroeger tijden had je die doorbloeiers niet of nauwelijks. Rozen bloeiden in juni, daarna twee maanden met-als-het-even-meezit-een-bloem en dan een tweede bloei in september.

De New Dawn geeft geen tweede bloei. Ligt het aan mij?

Zoals de fanatieke klimroos die ik in mijn tuin heb. De New Dawn (zie foto header). Dat is een heel beroemde roos: Namelijk de eerste roos waarop een patent is aangevraagd, in 1930. Die bloeit bij mij in juni en daarna vertikt hij het. Dat was niet wat mijn vader mij vertelde toen hij me die roos gaf. Hij vertelde dat deze roos in het voorjaar bloeide, met een tweede bloei in september. En mijn vader kende zijn rozen! Beter dan menigeen.

Maar bij mij in de tuin wilde dat niet. OK, mijn New Dawn stond aan de verkeerde kant van de schutting. Dat helpt niet. Maar in juni was het één grote massa lichtroze bloemen. Echt een múúr van bloemen. Met een heerlijke geur. Helemaal geweldig. Alleen: Daarna was het over. Niks geen tweede bloei in september.

Als dat gebeurt, dan ga ik me afvragen: ligt dat aan mij of aan die roos?

Het kon niet aan teveel schaduw liggen, vond ik. De New Dawn groeide als een tierelier. Het is namelijk een ‘Rambler’. Een ‘rondzwerver’ in het Nederlands. Een klimroos die tegen de klippen op groeit. Misschien kwam dat doordat hij op ‘eigen wortel’ was gekweekt en niet was geënt op een onderstam. Dat enten gebeurt vaak om de groei te remmen. Die groei werd bij mij dus niet geremd. De lange slierten van de New Dawn, die ruim boven de schutting uit groeiden, stonden vol in de zon. En nog steeds geen bloei in september. Grrr. En wat is het met die dingen: Je blijft hopen, hè.

Nou moet je voor een goede bloei wel de uitgebloeide bloemen wegknippen. Want als een roos bottels maakt, vindt hij meestal dat het wel mooi is zo, voor dit jaar, met dat bloeien. En ja, dat ‘koppensnellen’, dat schoot er nog wel eens bij in, bij mij. Is ook niet zo makkelijk, bij de New Dawn. Want die heeft me toch een smerige doorns! Alleen: als ik wèl netjes koppensnelde, hielp het geen moer. Dus dat was het ook niet.

Internet bracht uitkomst.

En wat doe je tegenwoordig als je ergens over blijft prakkizeren? Inderdaad, opzoeken op internet. Nou, dat hielp. ‘New dawn was een doorbloeier’, zeiden de meeste websites. ‘New dawn bloeit in juni met een kleine tweede bloei in september’, stond op vele andere sites met even grote overtuiging. ‘New Dawn bloeit in juni en daarna eigenlijk niet meer’, beweerden nog weer andere sites stellig. Ga daar maar eens aan staan.

Gelukkig vond ik een Amerikaanse biologische kweker met een website met veel reviews. En die reviews losten het raadsel op. Allemaal reviews over exemplaren van New Dawn van dezelfde kweker. En al die rozen bloeiden uitbundig in juni en hadden een redelijk goede geur. Maar velen klaagden dat juni de enige tijd was dat hun rozen bloeiden, terwijl anderen zeiden dat ze de hele zomer door bloeiden. Wéér die verschillen!

Nou zijn de VS van Amerika een groot land. Een land met verschillende klimaatzones. Als je goed naar die reviews keek, zag je dat de mensen die rozen hadden die alleen in juni bloeiden, allemaal in het noorden van de VS woonden. De mensen waarbij de New Dawn de hele zomer doorbloeide, woonden in het zuiden van de VS. En de mensen met een tweede bloei woonden ergens in het midden.

Aha! Het is dus het klimáát dat het verschil maakt. De New Dawn houdt van een beetje warmte. Anders wordt hij nukkig. In ons klimaat is het geen doorbloeier, tenzij hij in de volle zon, een beetje beschut op een warme plek staat. En bij mij? Toch een beetje teveel schaduw, vermoed ik. En misschien toch te vaak een koude wind. En dus heb ik geen tweede bloei in september. Het is niet anders.…

Rozen types

Deze week een “gouwe ouwe’

We zijn namelijk bezig met het afronden van de testfase van onze nieuwe cursus:
“Zelf je tuin ecologisch inrichten”

Nieuwsgierig?
Neem hier vast een kijkje.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *