Bomen en de buren.

Bomen en de buren

Ik hou erg van bomen, maar er zijn uitzonderingen. De belangrijkste uitzondering in mijn geval is de boom van de buurman. Waarom?

Niet omdat er een takje over de schutting uit steekt. Dan kan ik beginnen om de hand in eigen boezem te steken: Van mijn planten steekt er ook wel eens wat uit aan zijn kant van de schutting.

Niet omdat mijn buurman nou zo’n vervelende vent is. Integendeel: het is een genereuze kerel en als je echt een probleem hebt, komt hij desnoods ’s nachts zijn bed voor je uit.

Het gaat om de plek waar hij de boom heeft neergezet.

Ik heb een tuin waar, vanwege de bebouwing er omheen, weinig zon in komt. Om 4 uur ’s middags is het laatste beetje zon verdwenen. Dat wist ik toen ik er kwam wonen en daar heb ik geen problemen mee. Maar! De buurman heeft een boom geplant. En hij heeft zijn boom precies zo neergezet dat die een flink stuk van de zon in mijn tuin wegneemt, met name als hij groter groeit. Moest dat? Nee, hij heeft een zonnige tuin. Die boom kon ook aan de andere kant. Heeft hij dat expres gedaan? Nee, ik denk dat hij daar niet echt bij heeft stilgestaan.

En dat is het probleem. Mensen planten een boompje, want dat geeft structuur in de tuin. Maar ze zetten het boompje zelden of nooit aan de kant waar de zon vandaan komt, want dan zitten ze in de schaduw en dat is zonde van die zonnige tuin. Dus wordt het boompje aan de andere kant geplant. Maar nu zitten de buren in de schaduw en die zijn niet blij. En geef ze eens ongelijk: Zíj hebben die boom daar niet neergezet.

Mag dat zo maar? Nou nee, eigenlijk niet. Je mag een boom wel aan de kant van de buren neerzetten, maar dan wel 2 meter van de erfgrens af. Of meer, natuurlijk. In de gemiddelde nieuwe kleine stadstuin betekent dat meestal midden in de tuin. Anders kunnen de buren bezwaar maken en moet de boom worden weggehaald.

Moet dat altijd? Nee. Om de bomen te beschermen tegen mensen die een huis gaan bewonen en vervolgens eisen dat de bomen in de tuin van de buren worden weggehaald (en dat komt vaker voor dan je denkt), is er een verjaringstermijn ingesteld. Die is 20 jaar. Wil ik dus de boom van mijn buurman weg hebben, dan heb ik 20 jaar de tijd om dat te vragen of te eisen.

En wil ik een bestaande boom weg hebben, als ik ergens ga wonen, dan moet ik aantonen dat de boom er korter dan 20 jaar staat. Dat kan tot fraaie juridische taferelen leiden, weet ik uit ervaring. De gemoederen lopen vaak hoog op. De rijdende rechter kan ervan mee praten. En ik ook.

Ik ben als bomendeskundige ingehuurd om aan te tonen hoe oud bepaalde bomen waren. Ik heb in kaart moeten brengen of bomen nu wel of niet 2 meter van de erfgrens af stonden. Ik ben bij bomen geroepen waarvan de buren alle takken die over de erfgrens hingen tot op de centimeter nauwkeurig hadden afgezaagd (tot precies boven de erfgrens). Voor diegenen die nu op een idee komen: Dat mag niet. Je kunt met je buren tot een compromis komen, maar zomaar alle takken wegzagen mag niet, ook niet als ze boven je tuin uitsteken. Ik ben bij bomen geroepen om te bepalen waarom de bomen er nou zo slecht bij stonden en gezien dat onbekenden geprobeerd hadden om ze te vergiftigen. We hadden wel een vermoeden wie het waren (er was maar één stel klagers over de bomen), maar bewijs het maar eens. Niet dat er geprobeerd was om de bomen te vergiftigen, want dat was duidelijk. Maar dat zij het gedaan hadden.

Er zijn tegenwoordig zelfs juristen die zich in bomenrecht hebben gespecialiseerd. Ik ken er zelf 4.

Pfff, hoor ik je al denken. Dat er nog mensen zijn die überhaupt een boom in hun tuin gaan zetten!

Nou, dat kan best wel, maar het is handig als je daar van te voren even over nadenkt. Niet lukraak een boom kopen en die op een willekeurige plek in je tuin zetten, liefst bij de erfgrens. Dan kun je wel eens problemen krijgen. Niet bij een appelboompje, die wordt niet zo groot en bovendien vinden de buren het vaak best leuk als ze de overhangende appels mogen plukken. Maar wel bij zo’n schattig cedertje bijvoorbeeld.

Als je hier meer over zou willen weten, dan kun je bij de Bomenstichting terecht voor een boekje over dat onderwerp. Dat is geschreven samen met een boomjurist en daarom is dat nou een onderwerp waarover je bij Growing Green Fingers niet zoveel kan vinden, want wij zijn geen jurist.

Wij kunnen je wel vertellen hoe je je boompje klein kunt houden. En we kunnen je vertellen hoe je een boom kunt snoeien zonder dat je hem onherstelbaar beschadigt. Om bijvoorbeeld je buren een plezier te doen bijvoorbeeld, zodat ze niet hoeven te gaan klagen over de boom die je per ongeluk toch wat te dicht tegen jullie erfgrens hebt geplant.

Bomen en buren

Wil je meer weten over het binnen de perken houden van je bomen?
Doe dan mee met ons gratis webinar Snoeien.

Deze zijn op 9, 10, 16 en 17 februari.
>>Geef je hier op>>

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *