Droogteschade en hitteschade.

Droogteschade

Ik ben die hitte goed zat

Denk ik een weekje lekker te kunnen werken met 24 graden en af en toe een bui, maar mooi niet. Dat voorspelde regendagje afgelopen maandag was toch weer een kurkdroge, warme dag. En woensdag en donderdag bleek dat het KNMI zich in de voorspellingen 10 graden had vergist. Het was geen 24, maar 34 graden.

En tot nu toe geen druppel regen.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben die hitte knap zat. En dat is voor het eerst. Een zomertje van 24 graden, daar was ik altijd wel voor te porren. En dan een weekje van 30, tja, warm, maar dat had ik er wel voor over. Maar deze zomer ben ik ZAT.

Planten zijn de hitte ook zat

Ik ben niet de enige die deze zomer zat is. De planten in mijn tuin hebben er ook tabak van. Niet alleen de hitte, maar ook de droogte. Want ook planten koelen zichzelf af door verdamping. En daar wringt het hem nou. Dat is het nadeel als je wortels hebt. Je kunt niet even naar de winkel om een zwembadje te kopen om je wortels in te stoppen. Je moet het doen met wat je in je bodem hebt. En dat is op het moment niet veel.

Is het te droog en ook nog te warm, dan krijg je het.

D r o o g t e s c h a d e.

Ik denk dat iedereen wel nu een plant met droogteschade in de tuin heeft. Bruine vlekken op de bladeren, bruine randjes langs de bladeren, stukken met bruine naalden in je Taxus of andere naaldbomen – allemaal tekenen dat de combinatie van hitte en droogte niet goed uitpakt.

Droogteschade of hitteschade

‘Ja maar’, hoor ik je nu zeggen, ’is het geen hitteschade? Want het is toch gewoon bloedheet?’ Soms wel ja. Hebben de planten netjes ’s avonds water gehad, is de grond dus redelijk vochtig, en heb je toch bruine plekken op de bladeren, dan heb je inderdaad hitteschade ofwel verbranding. Maar vaak verbranden planten doordat ze niet kunnen afkoelen door te weinig water. Is het koeler, dan verbranden ze niet. Hebben ze meer water, dan verbranden ze niet. Is het dan droogte- of hitteschade? Jij mag het zeggen.

De bloemen zijn op vakantie

Ze vechten terug, die planten. Kijk maar eens in je tuin. Ik kijk in de mijne, in die van Jose en andere tuinen en zie dat er iets ‘anders’ is. Nou denk ik nooit zo snel in de hitte, dus het duurde een tijdje voordat het kwartje viel: Geen bloemen! Er is nauwelijks een bloem te bekennen. De rozen zijn met bloeien gestopt, zelfs de Toprozen. De Crocosmia ligt sowieso op apegapen, maar de Hypericum is ook gestopt met bloemen aanmaken. De Hortensia’s doen alsof het al herfst is en laten hun bloemen verdrogen. Alleen de Pluimhortensia houdt het nog redelijk vol.

De planten vinden dat het genoeg is geweest. Volgend jaar beter.

Wat is er met mijn paarse hazelaar?

Er gebeuren wel meer vreemde dingen. Onze buren hebben een prachtige paarse Japanse esdoorn, een echte blikvanger. Maar toen ik laatst keek, leek hij wel groener te zijn geworden. Ik had dat ook al bij bruine beuken opgemerkt. Hallucinaties door de hitte, dacht ik eerst. Waar is het zwembad, de schaduw en de ijsklonten, want als dit zo doorgaat moet ik naar de Eerste Hulp.

Maar toen keek ik bij een vriend in de tuin en vroeg hem: ‘jij had toch een paarse hazelaar?’ “Ja dat klopt’ zei hij. ‘Hij is helemaal groen geworden’, zei ik. ‘Ja, je hebt gelijk’, zei hij. ‘Dat was me nog niet opgevallen’. Het waren toch geen hittehallucinaties. Het was echt. Je hebt al geen bloemen, en nu raak je ook die mooie paars gekleurde bladeren kwijt. Nog minder kleur in de tuin.

De enige planten met bloemen zijn op dit moment degenen in potten, want die MOETEN wel water krijgen. Dus ik heb kleur aan mijn Lobelia en mijn Petuniaatjes. En mijn Geraniums. Geraniums kunnen trouwens redelijk goed tegen droogte. Als je die krap houdt met water dan gaan ze beter bloeien.

Afscheid van leuke planten

Geen bloemen en bruine bladeren, ja, het is jammer, maar niet het einde van de wereld. Als het volgend jaar wat normaler weer is dan knappen de planten wel weer op. Maar niet allemaal. Ik ben een van mijn winrtergroene Azaleas kwijtgeraakt. Die is echt dood, dat komt niet meer goed. De Parsonage Gardens, waar ik werk, is ook enkele Azaleas kwijtgeraakt. Dat ondanks dat vrijwilligers elke week water geven. Dat is echt jammer, want ze hadden een prachtige collectie wat oudere Azaleas. Ik hou mijn hart vast voor mijn Skimmia en mijn toch al niet al te beste Rododendron als het niet snel gaat regenen.

En dan heb je natuurlijk schade door onverbeterlijke optimisten. Mijn vriendin dacht dat ze nu tóch nog wel even een plantje kon verplanten. Want het stond in de schaduw en ging naar de schaduw. Hij had ook nog bloemetjes. Nou, mooi niet, natuurlijk. Het plantje hangt op half elf en het is de vraag of het het gaat redden. Planten verplanten tijdens de bloei is gewoon geen goed idee en zeker niet bij droogte met hitte. Heb nou even geduld totdat het weer 20 graden is en er weer wat regen is gevallen. Dan gaat dat verplanten een stuk beter.

Wachten op regen

Nee, het wachten is nu op regen. Maar of die snel komt? Afgelopen zaterdag zei het KNMI nog dat het maandag zou regenen. Later werd het vrijdag. Nu is de regenkans op vrijdag weer gezakt naar 40%. Zo schiet het niet op. Regen – regen – regen. Wanneer komt de regen?

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij natuurlijk tuinieren? Wil je meer weten over de planten en dieren in jouw tuin? Wij helpen je hier graag bij!
Wij hebben een zeer waardevolle Persoonlijke en Interactieve Tuinkalender ontwikkeld, afgekort PIT, met online support.
>>Hier kun je zien wat PIT jou kan bieden<<

Ook geven wij met enige regelmaat gratis het webinar “Snoeien”. De kennis uit het webinar kun je direct toepassen in je eigen tuin waarmee je zelfverzekerd je bomen en struiken kunt snoeien.
>>Hier kun je je direct opgeven<<

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *