Gortdroog, wel of niet water geven.

Droogte, is dat een probleem?

Heet, heet, heet.

Het is in Manchester abnormaal weer. Gisteren was het 35 graden (in de schaduw, hè!). 35 graden is abnormaal op een plek waar de gemiddelde temperatuur in augustus 20 graden is. Als het hier 24 graden wordt dan is het normaal om alles uit je handen te laten vallen om een picknick te kunnen houden, voordat het weer weer omslaat. Een gangbare grap is hier: O, de Great English summer? Die was afgelopen week.

Voor je het weet komt er weer een bui en wordt het weer tijd voor de regenjas. Je rekent hier al op een bui bij 10% regenkans. Is wel goed voor de planten. Er wordt hier dan ook nauwelijks gesproeid.

En droog

Maar nu is het al ruim een maand droog. Af en toe is er wel een buitje gevallen, maar dat mag geen naam hebben. Het was een miezerbuitje en dat was snel over. Mijn regenton is droog en dat is nog nooit eerder gebeurd sinds we hier wonen.

Nou kunnen planten een droge periode best wel aan. Net zoals wij. Wij gaan ook niet meteen dood als we een dag niet drinken. Doodgaan door niet drinken duurt gemiddeld 10 dagen. Hoe houdt een lichaam dat vol! Maar op een of andere manier kan ons lichaam zich dan toch in leven houden. Planten hebben ook zoiets. We weten niet hoe het werkt, maar net als wij hebben ze wat speling bij watergebrek. Maar op een gegeven moment is het toch einde oefening en dan wordt ook door planten de pijp aan Maarten gegeven.

Weinig water geven.

Ik ben een heel zuinige watergever. Een beetje te zuinig af en toe. Bij mij hebben er wel planten het loodje gelegd door watergebrek. Ik ben opgevoed door mijn vader. Die gaf wel water bij droogte, maar hij stelde dat zo lang mogelijk uit. Want, zo zei hij, dan krijgen de planten luie wortels.

Dat klopt. Als je regelmatig water geeft, met name als je sproeit, dan krijgen de plantenwortels het seintje dat er voldoende regen van boven komt en dat ze niet naar beneden hoeven te groeien om daar water te zoeken. Als je dan een keer niet mag sproeien vanwege droogte, dan kunnen die planten niet opeens wortels naar beneden maken. En dan gaan ze sneller dood dan wanneer je ze een beetje op rantsoen houdt met dat water.

Deze kunnen er tegen.

Veel van mijn planten zijn gewend geraakt aan dat schaarse waterregime en kunnen er dan ook prima mee omgaan. Mijn Vijg, mijn Vuurdoorn, mijn Sering, Laurierkers, mijn Broodbomen, mijn Taxus en mijn Hulst…je kunt nauwelijks zien dat het al zolang droog is.

Deze hebben wat moeite

Maar de ene plant is de andere niet. Dus mijn gazon is geel, net als dat van veel buren. Niet te veel op lopen, is het devies, en zéker niet maaien. Het wordt vanzelf wel weer een keer groen, het is wel eerder geel geweest van de droogte. Mijn hortensia’s zien er ’s avonds uit alsof ze elke dag om kunnen vallen. Maar ’s ochtends zien ze er weer redelijk goed uit. Ik weet dat Hortensia’s dat doen, hun bladeren en bloemen laten hangen als ze de vochtaanvoer niet meer voldoende onder controle hebben. Het komt goed. Deze planten kunnen er nog redelijk goed tegen, tegen die droogte.

Deze kunnen er niet tegen

Maar mijn Varens en mijn Lievevrouwebedstro zien er armetierig uit. Die heb ik vandaag toch maar een beetje water gegeven, anders raak ik ze kwijt. Met mijn pluk met bosaardbeitjes heb ik ook dat ook gedaan. Die groeien op een plak mos, en als je versteld wil staan over hoe snel planten kunnen reageren, moet je een verschrompeld stukje mos water geven. Met 5 minuten kan dat al weer aardig groen zijn. De bosaardbeitjes zelf hebben iets meer tijd nodig om bij te komen na het water geven, denk eerder aan een dag of zo.
Van mijn Doornloze Bramen heb ik dit jaar geen oogst; alle vruchten zijn verdroogd. Gek genoeg hebben de echte Bramen, die ik hier en daar als onkruid in mijn tuin heb staan, wel beginnende vruchten, ook al zijn ze dan klein. Blijkbaar kunnen die een stuk beter tegen al die droogte dan die doorgekweekte varianten. Nou ja. Die wilde bramen zijn toch lekkerder dan die doornloze.

Toch maar die gieter..

De komende dagen ga ik toch maar mijn planten aflopen en de planten die er het ergst uitzien bijwateren, met de gieter. Dan gaan ze in ieder geval niet dood. En mijn potten, natuurlijk, ik moet mijn planten in potten ook niet vergeten! En dan maar hopen dat het binnenkort toch een beetje gaat regenen… Fingers crossed…in 1976 heeft het 3 maanden niet geregend…Had het Tropenmuseum niet ergens zo’n regenstok?

.

last van droogte?

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij natuurlijk tuinieren? Wil je meer weten over de planten en dieren in jouw tuin? Wij helpen je hier graag bij!
Wij hebben een zeer waardevolle Persoonlijke en Interactieve Tuinkalender ontwikkeld, afgekort PIT, met online support.
>>Hier kun je zien wat PIT jou kan bieden<<

Ook geven wij met enige regelmaat gratis het webinar “Snoeien”. De kennis uit het webinar kun je direct toepassen in je eigen tuin waarmee je zelfverzekerd je bomen en struiken kunt snoeien.
>>Hier kun je je direct opgeven<<

Facebook
Pinterest

1 Reactie op “Gortdroog, wel of niet water geven.

  1. Met veel interesse je blog gelezen, vooral nu het ook hier (Amsterdam) behoorlijk droog is. Heb vanavond wel water gegeven, in de hoop dat de planten er dan weer een tijdje tegen kunnen. Heb een stadstuin op het noorden, vol met planten, geen gazon, dus moet lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *