Het opknappen van de verwaarloosde tuin deel 2

Verwaarloosde tuin deel 2

Vorige week heb ik het gehad over dat ik ‘opeens’ met een volgegroeide tuin zat en dat ik daar wat aan moest doen. En dat het me niet meeviel om te beginnen.

Hoe pak ik het aan?

Nu maakte ik het mezelf wel erg moeilijk. Want ik wilde van alle snoeitechnieken meteen filmpjes maken, voor op de website. Nou, dat houdt de zaak aardig op! Want niet alleen moet het de juiste tijd om te snoeien zijn, het moet ook goed weer zijn en de filmcrew moet ook maar kunnen en willen. En er moet een script klaarliggen, want improviseren klinkt leuk op papier, maar daarvoor heb ik niet genoeg talent. Een script schrijven kost gauw een paar uur. En dan moet je het ook nog organizeren:Welke struiken eerst, welke erna?

Dus ik zat te prakkizeren en te prakkizeren……Hoe pak ik dat nu aan?

Nu heb ik niet voor niets een tuinensite. Dus wat doe ik: ik maak een snoeiplan. Eens kijken of dat helpt.

Een snoeiplan helpt enorm. Je weet dan niet alleen welke struiken nu gesnoeid moeten worden, je weet ook welke NIET gesnoeid hoeven te worden en waarover je je dus niet zo druk hoeft te maken. Alleen bleef er bij mij nog zoveel over. En bleek dat de ene struik in de weg zat voor het snoeien van de andere struik. De liguster en de laurierstruik bijvoorbeeld groeiden half overde sering heen. En de sering weer over de vuurdoorn. En dat je in mijn tuin veel struiken tussen half juni en half juli moest snoeien. Dat gaat uitstekend, als je niet hoeft te filmen.

Te ambitieus.

Ach ach ach. Ik was weer eens veel te ambitieus.

Want eigenlijk is het zo simpel.

Dat snoeiplan, dat gaat uit van het perfecte tijdstip van snoei. Voor als je de beste bloei wil in het volgende jaar. Daar moet je wat relaxed mee omgaan, in een verwaarloosde tuin, anders kom je nergens.

Want tsja, ik kan met wel drukmaken over het feit dat ik mijn knoppen er af snoei. Maar als ik die stukken groen so wie so er af haal, dan komen er –op het stuk dat ik er af haal -uberhaupt geen knoppen. Waar maak ik me dan druk over?

En verder: Voor veel technieken die ik wil filmen, maakt het niet uit of ik op de juiste tijd snoei of een beetje te laat of te vroeg. Voor de techniek maakt het niet zo uit of ik de Laurierkers nu keurig begin juli snoei of in september. Ik krijg dan alleen geen bloemen, het jaar erop. Nou, daar kan ik ook wel mee leven. In het achterste deel van de tuin is het bovendien zo donker, dat ik te weinig licht heb om te filmen met mijn goede camera. Ik heb het geprobeerd en je ziet alleen maar donker met af en toe lichtere vlekken. Heel kunstzinnig allemaal, maar beroerd als instructiefilm. Daar weet ik wel wat op: filmen met mijn simpele camera en later inspreken. Dat scheelt een hoop scriptschrijven. Maar kost wel meer bewerking achteraf. Ach ja, de dagen worden toch donker.

Beginnen met wat ECHT moet.

Alleen mijn bloeders, de Sierkiwi en de Japanse esdoorn, die moet ik wel op tijd snoeien, anders heb ik een probleem. Als ik daar in februari of maart het mes in zet, dan stroomt het sap er uit. Nou, daar haal ik dan als de sodemieter af wat ik er toch af wilde hebben (dat wat eg in de weg zit) en het finetunen komt volgend jaar wel (de Japanse esdoorn is nogal hoog). Dus ik ga dat gewoon nu doen! Huppakee met die snoeischaar! Dan maar een jaartje wat minder bloemen. Het jaar erop wordt dat dan prima goedgemaakt door een goede bloei!

Ik kan nu ook nieuwe snoeitechnieken uitproberen op planten die uiteindelijk toch weg moeten. Als het verkeerd gaat is er geen man overboord en ik leer er ontzettend veel van.

En bovendien: Nou kan ik een half jaartje wennen aan mijn ‘vernieuwde’ tuin en nadenken over hoe ik wil dat hij er in de toekomst uit gaat zien (in overleg met de huisbaas). Want er komt nu ruimte voor andere planten.

En de Bamboe? Stengel voor stengel krijg ik die wel onder controle.

Kortom: Waar is de takkenschaar? En de zaag?

Snoeiplan, snoeiplan, hoe zit het daarmee?

Ja heus, je kunt bij ons een snoeiplan voor je eigen tuin laten maken.

Dan weet je meteen wat je wanneer kunt snoeien.

Lijkt je dat wel wat?
 
Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *