Als ik bij een van mijn kennissen uitgenodigd word voor een kopje koffie en er wordt bij gezegd: ‘We zitten op de tuin’, dan weet ik het al. Tenzij het heel erg beroerd weer is, wordt dat buiten zitten.
Ik ben dol op buiten zitten, lekker in de tuin. Ik probeer als het even kan buiten te zitten en dat is een van de redenen dat ik de vele wespennesten bij ons in Manchester háát. In deze tijd van het jaar kun je bij ons dus NIET buiten zitten. Maar bij mijn kennis gelukkig wel.
Alleen, de buitenzit-plek van mijn kennis –laten we haar Myra noemen – is niet echt een plek waar je lekker onderuit gezakt naar de tuin zit te kijken. Mijn kennis verzamelt namelijk planten. In haar volkstuin. Hoe meer, hoe liever en voor een plant die ze nog niet heeft is altijd wel een plekje te vinden.
Dat maakt haar tuin interessant om naar te kijken, want je ziet altijd wel iets nieuws. Elke keer als ik er ben zie ik weer een plantensoort die ik de vorige keer niet heb gezien. En onveranderlijk krijgen we dan de volgende conversatie: ‘Goh Myra, heb jij die plant ook al?’ ‘O, maar die staat er al zo lang. Heb je die dan niet eerder gezien?’
Nee, die was me nog niet eerder opgevallen. Er staat ook zo veel!
Ecologisch gezien is die tuin helemaal top. Want Myra geeft niet zoveel om het verschil tussen wilde planten en gekweekte planten, alles is haar even lief. Die staan in haar tuin gewoon door elkaar. En dus is haar tuin een paradijs voor insecten, die dan ook in grote getale aanwezig zijn.
Ruim zitten kun je er niet. Het ‘terras’ bestaat uit een miniatuur tafeltje met twee miniatuur stoeltjes op 2 bij 1,5 meter aan tegels . De gast wordt als een koning behandeld; als Myra haar echtgenoot er is dan gaat hij binnen zitten, want voor een 3e persoon is er geen plek.
De buren kijken met lede ogen naar die tuin vol met ‘onkruid’ en zouden het liefst willen dat de helft van de planten verdwijnt. Het is gewoon een hoarder, mopperen ze. Maar dan van planten.
Sommige Tuinontwerpers kunnen nogal schamper doen over tuinen als die van Myra. ‘Beginnersfout’, zeggen ze. ‘Te veel planten. Als je dat door een Professional laat ontwerpen gebeurt dat niet. Die weet je dat je planten moet weglaten om een beter effect te bereiken.’
Myra zal dat allemaal worst wezen. Ze probeert een ecosysteem te maken en dat kan eigenlijk alleen met veel verschillende soorten planten. Ze denkt wel degelijk na over hoe de tuin eruit ziet, maar dat is toch minder belangrijk dan dat ecosysteem.
Als Myra een ‘perfect’ aangelegde tuin wil zien, dan gaat ze gewoon een dagje naar Appeltern of de Floriade. Zij vindt die strak ingerichte moderne tuinen weer niks.’Zo’n tuin wil ik absoluut niet’, zegt ze. Ze ziet wel dat ze volgens de regelen der kunst ontworpen zijn, maar vindt ze spuuglelijk.’Nauwelijks een insect in te bekennen’, zegt ze. ‘Ik word naar als ik ze zie.’
Wil jij ook een tuin vol leven maar niet zo vol als die van Myra?
Vraag je je af hoe je een harmonieuze tuin krijgt, met veel leven van insecten maar ook ruimte voor een terras voor meer dan 2 personen? Volg dan onze nieuwe cursus Tuin Inrichten, waarbij je stap voor stap een inrichtingsplan maakt voor je eigen tuin – helemaal naar je eigen zin..
Heb jij ook zo een plek waar de natuur de ruimte krijgt of wil je zelf zo een plek maken?
Een plek waar jij blij van wordt?
Dan ben je toe aan onze nieuwe cursus:
“Zelf je tuin ecologisch inrichten”
Doe mee en volgend voorjaar kun je je eigen paradijsje hebben.