Je kunt nu plantjes buiten zaaien in je tuin

Wat vliegt de tijd. Tegen de tijd dat dit blog op de site staat is het al weer Pasen. En april. Zaaitijd, in andere woorden.

Ik ben niet zo’n zaaier. Dat komt omdat ik een van die sentimentele figuren ben die het zonde vindt om goede plantjes weg te gooien. En daar kom je al gauw toe als je zaait, met name als je groenten zaait. Per slot van rekening, wat moet ik met 20 kroppen sla? Die allemaal tegelijk geoogst moeten worden? En niet kunnen worden ingevroren?

Je kunt ze niet laten staan, want dan ‘schieten ze door’ en smaken ze niet lekker meer. Volgens mijn moeder dan. En die kan het weten: haar vader had een groentetuin en aan het einde van de tweede wereldoorlog aten ze alles waar ze hun hand op konden leggen. Hoewel dat in de hongerwinter geen sla was. Er was in die tijd niet zo veel in de winter. In ieder geval geen sla. Wel stronken kool. Kon je nog prima soep van maken.

Maar ik dwaal af. Geen 20 kroppen sla dus. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Slim zijn.

April is de juiste tijd om in je tuin te zaaien. Je KUNT nu al in de volle grond zaaien, maar dat HOEFT niet. Tegenwoordig kun je van die handige zaaibakjes kopen die gemaakt zijn van natuurlijke vezels. Daar kun je in zaaien: Zelfs 1 zaadje per bakje. Dat is niet ‘zoals het hoort’. ‘Zoals het hoort’ is: je zaait een rij zaadjes, want niet alle zaadjes komen op. De zaadjes die wèl op komen die ‘verspeen’ je: Je haalt de jonge plantjes uit elkaar als ze groot genoeg zijn om uit elkaar gehaald te worden zonder ze te pletten. En dan zet je de plantjes die je wil houden op de juiste plek. Wat je teveel hebt gooi je weg. En klaar is Clara.

Maar met die methode heb je, als je bent zoals ik die geen plantjes weg wil gooien, dus 20 kroppen sla tegelijkertijd. Of 20 zonnebloemen. Of 30 Zinnia’s. Of noem maar wat.

Dus wat doe ik: ik neem 1 of 2 bakjes. Daar doe ik een paar zaadjes in – niet meer dan 5. Die hou ik vochtig volgens de regels: je moet nauwelijks voelen dat het vochtig is, maar het mag ook niet te droog zijn. Is het bakje te vochtig, dan krijg je geen plantjes, maar een mooi pluisje schimmel over wat zielige restantjes groene kiemplant. Is het bakje te droog, dan krijg je ook geen plantjes, maar een bakje met uitgedroogde sliertjes dode kiemplant. Best wel even iets om in je vingers te krijgen. De eerste keer dat ik dat deed kwamen zowel de schimmel als de uitgedroogde plantjes wel een keer voor.

En nu komt de truc voor sla. Twee weken later doe ik dit opnieuw. En twee weken daarna weer. Dat kun je zo volhouden tot in ieder geval half juli. Later misschien ook wel, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. Zo heb je de hele zomer eigen sla. Wel even opletten met je vakantie (als je al kunt gaan dit jaar, met al die toestanden). Maar mocht je dat toch vergeten, dan kun je je doorgeschoten sla vermoedelijk nog kwijt bij de lokale kinderboerderij. Wel eerst even vragen. Misschien gaat de hele buurt opeens op die manier sla kweken en moeten ze allemaal tegelijk hun opgeschoten sla kwijt…..

Deze methode werkt niet bij alle groentes. Peultjes bijvoorbeeld schijnen alleen in juni peulen te willen maken.

OK. Terug naar de bakkies. Als het goed is, zit er (na wat experimenteren krijg je dat best in de vingers, ook al is slazaad bijvoorbeeld erg klein, Zinniazaad of zonnebloemzaad is een stuk groter) nu één jong plantje in het vezelbakkie. Nu kun je die met bakje en al in de tuin zetten. Ideaal.

Als je sla kweekt, is er alleen één maar bij deze methode. En die heet slakken. Slakken zijn DOL op sla. Heb je veel slakken, dan is het misschien wèl handig om ze 20 kroppen tegelijk aan te bieden, dan heb je kans dat er nog 1 over is tegen de tijd dat je wil oogsten. Maar dat is iets wat je zelf uit moet vinden, hoe het staat met de slakken in je tuin. 

Je HOEFT natuurlijk geen SLA of Zinnia’s te kweken. IJskruid kan natuurlijk ook (dat IJskruid vond ik als kind toch zo prachtig! Nu nog trouwens. Je kunt het nergens meer kopen, maar het zaad kopen lukt nog wel).

O ja. Bijna vergeten. Als je kale plekken hebt in je gazon, is het nu ook de tijd om die ‘bij te zaaien’. Maar let op dat je dan elke dag water geeft, want kiemplantjes –zo heten de plantjes die net uit het zaad komen – zijn erg gevoelig voor uitdroging. Ook kan het niet zo’n kwaad om wat extra zaad te strooien. Vogels zijn nu bezig met hun nest en kunnen wat extra eten (lees: jouw graszaad) goed gebruiken. En reken maar dat ze die zaadjes zien….

Naast zaaien is snoeien in je tuin een regelmatig terugkerende en niet onbelangrijke klus.
 Zie je er tegenop om zelf te gaan snoeien? 
Volg dan ons webinar snoeien.

In dit webinar ontdek je de 4 gouden snoei regels waardoor je met meer kennis je planten en struiken kunt snoeien.
Ze zullen rijker gaan bloeien, beter in vorm komen en jouw tuin gaat er geweldig uit zien.
>>link naar de inschrijf pagina voor ons webinar snoeien>>

Verder zijn wij volop bezig met de interactieve persoonlijke tuinkalender, de verwachting is dat deze in de loop van april actief  wordt.
>>Als je hier meer van wil weten dan kun je dat hier lezen>>

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *