Kan ik in januari al snoeien?

snoeien in januari

Iedereen een fijn tuinjaar gewenst in 2022!

De eerste week van het nieuwe jaar zit er al weer bijna op Ik ben weer veilig in Manchester teruggekeerd na een gezellige, maar sobere kerst en oud-en-nieuw en ben al weer uit zelf-isolatie, want de test was negatief. Fijn.

Het is wel weer even wennen, terug in Manchester. In Nederland was het rond de 10 tot 14 graden en hier was het opeens 4, met ’s nachts nachtvorst. En een geniepig windje uit het oosten, dat alle kieren in het huis weet te vinden. Brrrr.

Ik kijk in de tuin en hink op twee gedachten. Wel-niet, wel-niet, wel-niet.

Wel of niet snoeien.

Snoeien in januari? Ja, snoeien in januari. Want er kan best gesnoeid worden in januari. Niet zo heel veel, maar alles wat je in januari KAN snoeien hoef je niet te snoeien in februari of maart. En dan is het veel drukker met tuinwerkzaamheden.

Maar ook vaak minder koud. Dat is wel een beetje een dilemma.

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik heb het in januari best druk. Allerlei belastingdingen moeten voor eind januari geregeld zijn en mijn plannen voor dit jaar moeten nog worden uitgewerkt in concrete schema’s. Dat lijkt onnodig extra werk en het is niet mijn hobby. Alleen, weet ik uit ervaring, als ik het niet doe, dan heb ik aan het einde van het jaar half zoveel gedaan als wanneer ik het wel doe. Of ik ben constant bezig met brandjes blussen. Ook in de tuin.

Je weet wel, dat je 30 maart denkt:’Oeps, mijn rozen moeten nog gesnoeid. En overmorgen ga ik twee weken weg’. Ik sta dan nog wel eens in het donker te hannesen met een snoeischaar. Er zijn leukere dingen.

Tuindilemma’s, tuindilemma’s.

Zal ik nou wel of niet snoeien? Maar het vriest ’s nachts en overdag is het ijskoud. Volgende week wordt er beter weer voorspeld. Zal ik dan het inplannen? Als het weer ìets beter is dan gaat het meestal wel goed, dat snoeien in januari.

Nou valt het bij mij wel mee met wat ik kan snoeien in januari. Ik heb geen planten die je in januari MOET snoeien, zoals de blauwe regen. En ik heb ook niet veel planten die je in januari KAN snoeien, zoals de knotwilg en de leilinde. Ik kan wat doen aan de klimop. En aan de vijg. In januari wat aan de vijg doen is best fijn: je kunt de structuur dan goed zien.

Maar ja. Het is koud en de belasting wacht…..en de planning……

snoeien van de vijg
snoeien van de vijg in januari

Wil jij nu ook vast snoeien in januari maar weet je niet waar of hoe te beginnen?
Wij helpen je op weg met ons gratis webinar:

“Van oerwoud naar mooie tuin”

In dit webinar delen we 4 slimme snoeitechnieken waarmee je straks al je eerste struik of boom zelf kunt snoeien. >>krijg hier toegang>>

.

Facebook
Pinterest

3 Reacties op “Kan ik in januari al snoeien?

 1. Mooie nieuwsbrief weer. Ik mis de vijg in de plantenlijst. Zelf heb ik twee vijgen in de tuin, achtergelaten door de vorige bewoners. Ze blijken aan de grond te zijn afgezaagd waarna er veel takken uit zijn gaan groeien. Het is nu dus meer een struik geworden. Kan ik deze weer meer in boomvorm laten groeien? En gaat ie dan ook vruchten dragen? Of kan ik ze beter uitgraven en een nieuwe vijgenboom neerzetten?

  1. Hallo Sandra, de vijg komt er aan.
   Wat je vragen betreft: Ja hoor, dat kan. Je hebt wat geduld nodig, maar dat gaat lukken.
   Of je beter een nieuwe boom kan neerzetten hangt van je situatie af. Die takken hebben de neiging om te blijven opkomen, dus je moet ze elk jaar terugsnoeien. Ik heb twee vijgen in de tuin, dus ik weet waar ik over praat. Het is soms net onkruid.
   Ook vruchten: Bij mij worden ze soms rijp, meestal niet. Om rijpe vruchten te krijgen moet je de vijg en op de warmste plek in je tuin hebben (ik heb vrij veel schaduw en woon niet op de zonnigste plek van het land) en de juiste cultivar hebben. Als je besluit om een nieuwe vijg te nemen zijn dat de dingen waar je op moet letten.

   Heel veel succes en bedankt voor je vraag

   1. Dank je wel! Ze staan op de warmste plek maar ik weet niet welke cultivars het zijn. Dan snoei ik ze terug en wacht ik dit jaar af wat ze doen. Ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *