Katten en vogels

Katten en vogels, het blijft moeilijk.

Er zijn veel mensen die denken dat ik een hekel aan katten heb. Heb ik niet. Ik vind ze wel grappig. Dat ik geen grootconsument ben van kattenvideo’s op internet komt voor een niet onaanzienlijk deel voort uit een gebrek aan tijd. En op een gegeven moment heb je de grappigste allemaal wel gezien. Ik krijg regelmatig een selectie voorgeschoteld door enthousiastelingen en moet steeds vaker zeggen: ‘Ken ik al. Ken ik al. Ken ik al’. Er blijken maar enkele video’s bij herhaald kijken grappig te zijn. Maar ik dwaal weer eens af.

Ik heb dus geen hekel aan katten. Ik snap ze stukken beter dan honden. Honden begrijp ik niet of nauwelijks. Maar ik ben ook geen kattengek. En als ik er weer eentje door mijn tuin zie sluipen dan ga ik op zoek naar mijn geweer: de waterspuit. Want dan zijn ze op zoek naar MIJN VOGELS!

Het is een instinct. Zelfs de meest liefdevol verzorgde kat met ruim voldoende te eten kan het doorgaans niet laten. Als ze zo’n beest zien vliegen dan komt de natuurkat weer boven en gaan ze op jacht. In Nederland worden zo’n 40 miljoen dieren per jaar slachtoffer van los lopende huiskatten.

40 miljoen. Per jaar.

Ga daar maar even voor zitten. En een kwart ervan is vogel. Alleen de meest volgevreten katten doen het niet: die weten dat ze niet snel genoeg meer zijn en hebben het opgegeven. En het zijn de meest gekke dieren waar ze op jagen, hè. Een boer, die meedeed aan onderzoek naar overleving van weidevogels met webcams, kwam er zo achter dat de boerderijkatten een kwart van de gruttokuikens roofden.

Het is een instinct. Vaak worden die vogels ook helemaal niet opgegeten (behalve door zwerfkatten die niks anders te eten krijgen). En het zijn hartstikke goede jagers. Ik heb ze zien loeren naar een mezenkast. Urenlang. En ondertussen maar inschatten: als ik nou zo ga, dan lukt het me misschien wel. De eigenaars waren ervan overtuigd dat de mezen veilig waren. Totdat aan het eind van de middag de beste jager van de twee katten met een mees in zijn bek zat. Die hebben de eigenaars héél uit de bek weten te krijgen (ze waren er bliksemsnel bij en wisten hoe ze het moesten aanpakken: anders bijt de kat door en is de vogel alsnog dood).

Dus katten zijn hartstikke schattig, maar schatjes zijn het doorgaans niet.

Je kunt ze wel leren van de vogels in de tuin af te blijven. Mijn familie vertelde me dat ze vroeger een kat hadden die ze getraind hadden om de duiven niet te bejagen. De muizen mocht hij wel pakken, maar de (witte) duiven uit de til niet. Ze vertelden me dat de kat die witte duiven zelfs beschermde tegen andere katten. Maar dat een kat aanleren vereist enorm veel geduld en toewijdingsvermogen. En laten we wel wezen, veel katteneigenaren hebben een kat deels omdat je die, in tegenstelling tot een hond, niet hoeft uit te laten. Te veel tijd. Dan gaat dat met het aanleren van het beschermen van vogels ook niet lukken. Dat hoef je dan niet eens te proberen.

De eigenaren van dat geredde meesje hebben hun katten na dat incident een halsband omgedaan. Met daaraan een belletje. Zo konden de katten niet meer geluidloos door de tuin sluipen en was het jachtsucces opeens een heel stuk minder.

Verder hadden ze stekelige takken vastgebonden op de route naar de mezenkast, zodat er geen herhaling kwam van het mezendrama. Veel mensen vinden dat zielig. Maar die kennen katten niet. Katten zijn strategen. Ze gaan eerst hun jachtmogelijkheden rustig bestuderen en tegen elkaar afwegen. Als ze dan toeslaan, dan hebben ze allang de meest efficiënte strategie uitgezocht. In die berekening zijn die stekelige takken óók meegenomen. Of die pinnen op de muur. Daarom zijn het zulke succesvolle jagers. En zolang die pinnen of zo goed in het zicht zitten, zal geen kat het in zijn of haar hoofd halen om die route te nemen. Dat rozen stekels hebben en de kerstboom naalden, hebben ze ook heel snel door. Dus daar gaan ze dan met een ruime boog omheen. Tenzij ze achterna gezeten worden door een hond. Dan is het geen strategie, maar pure paniek.

Daarom zijn die kattenvideo’s ook zo leuk. Je ziet ze loeren, de route uitstippelen, de strategische afweging maken, en dan hebben ze zich misrekend. Je ziet dan die uitdrukking op die gezichten: “O, oh! Dit gaat niet goeoeoed!!” En dan hebben ze geen backup. Je ziet ze maar wat proberen, in de hoop dat het goed gaat. Daarna is het b.v. ‘Plons’! In de sloot of het bad. En ze dan als een verzopen kat eruit zien komen, terwijl ze toch proberen om te doen alsof er niks aan de hand is…..

Trouwens, als je katten wil wegjagen bij vogels met de waterspuit, moet je zo’n supermodel kinderwaterspuit nemen, voor oudere kinderen. Wel eerst uitvissen welke de beste resultaten geeft, want sommige zien er gevaarlijker uit dan ze zijn. Daar krijg je nauwelijks een beetje waterstraal uit. Terwijl andere die er gammel uitzien een meterslange straal produceren na een beetje pompen. Vraag het anders aan de buurtkinderen, die kunnen het je haarfijn vertellen. De tuinwaterslang in combinatie met een goed gerichte duim en een beetje oefening geeft ook een mooie, lange waterstraal. ’t Is maar een idee……

Een ander dilemma in je tuin is wat kun je nu nog snoeien en wat niet?
Wil je dat weten en ook hoe je het beste kunt snoeien?
Volg dan ons webinar snoeien.

In dit webinar ontdek je de 4 gouden snoei regels waardoor je met meer kennis je planten en struiken kunt snoeien.
Ze zullen rijker gaan bloeien, beter in vorm komen en jouw tuin gaat er geweldig uit zien.
>>link naar de inschrijf pagina voor ons webinar snoeien>>

Verder zijn wij volop bezig met de interactieve persoonlijke tuinkalender, de verwachting is dat deze in de loop van april actief  wordt.
>>Als je hier meer van wil weten dan kun je dat hier lezen>>

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *