Kweken op hoogte

Eind april hadden we het over slakken die aardbeienoogsten helemaal opvraten. Dat naar aanleiding van twee Koffievragen. De tweede koffievraagsteller vroeg zich in arren moede af of hij niet beter aardbeien op hoogte kon gaan kweken. Of, in zijn woorden:

‘Dag, ik ben geen super tuinier, vaak rommel ik maar wat aan, maar altijd wel met plezier. doch dat plezier wordt vaak vergald door een overdaad aan slakken. Dat m’n hosta’s eraan gaan is jammer maar m’n complete aardbeien opbrengst vind ik erger. nu wil ik aardbeien gaan kweken op hoogte, maar veel info vind ik niet op internet. misschien kunt u eens een oproep doen onder uw lezers wie hier wat ervaring wil delen’

Aardbeien op hoogte? Heb je wel eens een moderne kas gezien? Ik zag ze op de Floriade en mijn bek viel open. Ze doen niks anders. Alles wordt daar ‘op hoogte’ gekweekt. Anders moet je maar bukken om die aardbeien/ tomaten/ courgettes/ paprika’s/ komkommers enz enz te plukken. Dat werknemers daar een zere rug van krijgen is al onhandig, want dan kunnen ze een deel van de tijd niet werken, maar dat is het niet alleen. Weet je wel hoeveel tijd dat bukken wel niet kost? En hoeveel meer aardbeien mensen wel niet kunnen plukken als ze niet hoeven te bukken?

Kortom: kun je aardbeien op hoogte kweken? Ik zou zeggen, een volmondig ja! Sommige aardbeienrassen waarschijnlijk iets makkelijker dan andere, maar bij rassen waarbij op het etiket staat dat ze geschikt zijn voor ‘hanging baskets’ kan dat zeker. Je kunt trouwens aardbeien tegenwoordig ook kopen in zogeheten ‘grow bags’. Dat had José vorig jaar gedaan. Die kun je tegen een schutting aan hangen. Hij deed het geweldig, zelfs toen ze een keer of zo vergeten had dat ding water te geven. Ze gaf de growbag weer water en de aardbeienplant knapte vanzelf weer op. En gaf weer aardbeien.

Ik denk zelf dat de rassen waarvan ze zeggen dat ze geschikt zijn voor hanging baskets, beter tegen vochtgebrek kunnen. Dat is natuurlijk wel een dingetje; Zonder voldoende vocht geen aardbeien. Zeker bij kweken op hoogte is dat wel een puntje van aandacht, want gebruik maken van extra water uit de bodem gaat bij kweken op hoogte natuurlijk niet. Voor water geven heb je tegenwoordig prachtige druppelsystemen, maar bij aardbeien luistert dat wel een beetje nauw. Te weinig vocht: geen aardbeien, maar teveel vocht is beschimmelde aardbeien. En daar zit je nou ook niet op te wachten. Dat betekent dat je dat het eerste jaar goed in de gaten moet houden, zodat je precies in je vingers krijgt wat je wel en wat je niet kunt doen.

Of je met kweken helemaal van je slakken af bent weet ik niet. Mijn slakken kunnen ook aardig omhoog kruipen, dus misschien is dat hele gekweek op hoogte uitstel van executie. José had vorig jaar geen last van slakkenvraat in haar growbag-aardbeien. Het eerste jaar of de eerste jaren kweek je dus in ieder geval slakkenvrij – tenzij er slakkeneitjes in je grond zitten. Een goed en scherp waakzaam oog zal nodig blijven, vrees ik. Slijmspoor op de poten van de bak-op-hoogte? Slakkenalarm!

Hebben jouw planten last van slakken?
Of willen ze niet groeien/bloeien?

Dan heb je onze Interactieve Tuinkalender nodig!
Je ontvangt  alles over jouw tuinplanten, tuinonderhoud,  filmpjes en nog veel meer!

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *