Plantenetiketten

Het is weer Koffievragentijd! En het is weer een leuke:

“Ik ben zo iemand die vorige keer had zullen reageren maar het kwam er niet van. Nu wel, dus ik gooi mijn vraag op tafel: Ik heb een niet te grote stadstuin, ligt op het zuid-oosten. Aan de achterkant staan 3 hoge laurierbomen op stam, bedoeld om de achterliggende balcons een beetje op afstand te houden. Die bomen doen het goed. Achter die bomen staat de schutting van hout, noodzakelijk ook. De bomen staan in een verhoogde border, ongeveer 60 cm breed. Het probleem is dat er weinig lust zit in dat stukje grond, wat een meter of 4 breed is. Tulpen doen het goed, klimop ook, de passiebloem doet het ook goed maar wat ik er verder in zet doet het een jaar en houdt het daarna voor gezien. Het is dus een wat treurig stukje grond waar weinig directe zon komt (vanwege de bomen en de schutting). Heb jij suggesties wat ik zou kunnen doen? N.b. Ik tuinier wat ‘losjes’ dus er mag best wel iets zomaar zijn.”

Dit is een vraag die lastig op afstand te beantwoorden is. Want de verhoogde border kan ervoor zorgen dat planten niet bij het grondwater kunnen. Maar dat kun je niet zo makkelijk van een plaatje aflezen, daarvoor moet je de grond in. Er staat wel een andere belangrijke opmerking in: ‘Waar weinig directe zon komt’. Het is eigenlijk een schaduwtuin, dus. En schaduwtuinen zijn altijd lastig. Er zijn massa’s planten die er niet van houden om in schaduw groeien. En die zeggen inderdaad na een jaar: Zoek het effe fijn uit met je schaduwplek. Ik doe niet meer mee.

Maar hoe wéét je dat nou van te voren?

Door het plantenetiket.

Op een plantenetiket staat vaak een aantrekkelijke foto van hoe de plant eruit ziet als hij in volle bloei staat. Altijd een hartverwarmend schouwspel, maar eigenlijk moet je het als de bliksem omdraaien. De echt belangrijke informatie staat namelijk op de achterkant.

Allereerst een zonnetje. Dat zonnetje kan helemaal wit zijn, voor de helft zwart of helemaal zwart. Als je een schaduwtuin hebt, moet je de planten met een zwart zonnetje op het etiket hebben. Nou heb ik in Manchester een flink beschaduwd bosdeel, dat ik en beetje op wilde leuken. En dus toog ik met iemand naar een showtuin-met-tuincentrum. Nadat we de showtuin bekeken hadden – het was eind maart en het aantal bloemen viel nogal tegen – gingen we op zoek naar schaduwplanten. Nou wist ik wel welke panten ik kon gebruiken, maar wie weet stond er nog iets tussen dat ik nog niet kende en dat ook in de schaduw kon. Dat zou toch te doen moeten zijn, er stond genoeg.

Genoeg ja. Maar 75% daarvan was planten voor de volle zon en het overgrote deel van de rest was planten voor halfschaduw. Je moet ze met een lantaarntje zoeken, de planten die tegen “weinig directe zon” zon kunnen. Dat viel dus knap tegen. Maar hadden we nu nÍet op die plantenetiketten gelet, dan waren we thuis gekomen met planten die het na een jaar voor gezien hielden.

Die plantenetiketten zijn dus enorm belangrijk. Toen ik in de week erna bij de winkel-om-de-hoek ook wat leuke plantjes zag staan en dacht: Kom, laat ik de lokale winkelier eens steunen, de plantenpotten in de zon moeten toch gevuld, lette ik er op dat er wel plantenetikettten in de potjes zaten. Alleen keek ik toch raar op toen ik op het ‘plantenetiket’ keek. Van voren zag het etiket er precies hetzelfde uit als alle andere. Maar op de achterkant was geen zonnetje te bekennen. Evenmin als symbolen die vertellen hoe hoog en breed de plant wordt, wanneer die bloeit en of hij van vochtige aarde houdt of juist niet. Nee, er stond het volgende:

“Deze prachtige Huppeldepup* is speciaal gekweekt om u langdurig te laten genieten van prachtige bloemen. Huppeldepups zijn goed te combineren met andere planten en zullen uw tuin fantastisch opfleuren. U kunt deze huppeldepups in diverse kleuren krijgen, dus een combinatie van alleen Huppeldepups is ook goed mogelijk. Huppeldepups staan ook leuk in hanging baskets.”

Ja, leuk hoor, maar wat heb ik hier aan? Kan ie nou is de schaduw of niet? Moet hij nou veel water of niet? Hoe hoog wordt de Huppeldepup eigenlijk? Is dat 20 cm of 60? Maakt nogal uit. En, niet te vergeten: Wanneer bloeit dat ding en hoe lang?

Nee, dit noem ik geen plantenetiket. Dit is stomweg een marketingtekst. Niet om je te informeren, maar om je maar zoveel mogelijk Huppeldepups te laten kopen.

Dus let niet alleen op het leuke plaatje als je een plant koopt voor een wat lastige plek. Voor je je weet laat je je meeslepen en kom je thuis met planten die het na een jaar weer voor gezien houden. Omdat de marketingtekst even was “vergeten” om te zeggen dat die planten toch niet in de schaduw konden groeien.

* Huppeldepup is een naam die ik voor de gelegenheid heb verzonnen.

Zit jij nu ook met een tuinvraag?
Mail het ons en wie weet wordt jouw tuinvraag een keer behandeld in dit blog.
Je kunt je tuinvraag mailen naar:
contact@growinggreenfingers.nl

Hulp nodig bij tuinieren?
Check dan onze Interactieve Tuinkalender !
Je ontvangt  alles over jouw tuinplanten, tuinonderhoud,  filmpjes en nog veel meer!

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *