Sneaky Bamboe

Sneaky Bamboe

Hallo! Vriendelijk wuift het bamboestengeltje me toe. Zachtgroen steekt het af tegen de muur waar het tegenaan groeit. Ik kom het tegen als ik op weg ben naar de winkels om boodschappen te doen. Het is een vrolijk gezicht.

Alleen…waar het bamboestengeltje groeit, daar is de stoep. Aan de buitenkant van de tuin. Aan de verkeerde kant van de muur, dus. De bamboe is ontsnapt.

En dat is het probleem met bamboe. Het is sneaky.

Ik vind bamboe mooi. Flexibel. Sterk. Een prachtig element van Japanse en Chinese tuinen. Het ruist heerlijk als er een windje doorheen waait en het blijft de hele winter groen. De bamboebossen op het Japanse en Chinese platteland zijn prachtig. En je kunt van bamboe van alles maken. In Hong Kong zag ik, jaren geleden al weer, massieve steigerwerken van bamboe. Ik heb bamboesokken, een bamboe snijplank en bamboe knijpers. En ik heb een heilig ontzag voor de groeikracht van bamboe.

De bamboe in mijn tuin.

Het begon natuurlijk allemaal heel onschuldig. Ik had een nieuwe, niet al te grote tuin en kreeg van iemand een bamboeplantje. Ik had toen al gehoord dat bamboe problemen kon opleveren, maar de gever zei dat ze zelf die bamboe in de tuin had en dat die niet hard groeide.

Dus ik die bamboe in de tuin gezet en in het begin ging dat helemaal goed. Hij groeide niet zo hard en ik knipte jaarlijks wat stengels weg, zodat hij binnen de perken bleef. ’t Zag er mooi uit en ik was tevreden.

Helaas, op een gegeven moment kreeg ik het te druk en schoot dat jaarlijkse knippen er een beetje bij in. En weet je, het is nou ook niet zo dat die bamboe meteen in ombang verdubbelde. Nee, het leek goed te gaan. Alleen werd de bos bamboe wel langzamerhand dikker. Maar, dacht ik, over enkele jaren heb ik het vast wat rustiger en werk ik dat wel even bij.

Tot ik aan de overkant van het paadje in de tuin de eerste stengeltjes zag verschijnen. En verderop in de tuin nog meer. Op dat moment besefte ik dat ik mezelf aardig voor de gek had gehouden. Onder de grond was de bamboe verder gaan groeien. Ik had nu een probleem.

Sommige problemen vereisen radicale oplossingen. De bamboe moest eruit.

Bamboe weghalen is zwaar werk.

Dat ging nog niet zo makkelijk. Bamboe heeft een aantal zeer nuttige eigenschappen. Een daarvan is dat de stengels makkelijk af te knippen zijn, maar keihard worden nadat je ze hebt afgeknipt. Daarom zijn ze ook geschikt voor steigers. Maar als je bamboestengels afknipt met de intentie om ze de volgende dag fijn te knippen voor de biobak, dan is dat opeens een minder leuke eigenschap. Die volgende dag moet je opeens keiharde stengels zien fijn te knippen. En, zoals bleek tijdens een poging om de wortelkluit kleiner te maken en zo de groei te beperken, ook de wortels worden een dag na het weghalen keihard.

Nou, dan maar drank en eten in huis gehaald voor een klein weeshuis en wat vrienden uitgenodigd voor een gezellig middagje bamboe uitgraven met eten toe. Het is gelukt en het was gezellig, maar bloedzwaar werk. We zijn met 6 personen een hele middag bezig geweest met een bamboe van nog geen 60 x 60 cm. Deels kwam dat omdat ik fanatiek de grond nazocht op stukjes wortelsstok. Ik wist namelijk dat die stukjes wortelstok makkelijk konden uitgroeien tot een nieuwe bamboeplant.

Toch niet helemaal weg…

En dat bleek ook wel. Op een plek waar ik het totaal niet verwachtte, kwam enkele jaren later een vriendelijk wuivend bamboestengeltje naar boven. En later nog een paar. Grrr. Onder de bestrating. Ik knip ze nu af, maar vermoed dat ik de handel nog een keer moet uitgraven en opnieuw bestraten. Dat zijn toch momenten –het zijn er echt heel weinig- waarop ik stiekem toch verlang naar de gifspuit….

Ik dacht eerst dat ik de ‘verkeerde’ bamboe had, maar nu ik goed kijk, zie ik meer bamboesoorten hetzelfde gedrag vertonen. Het gaat wel veel langzamer, zeker als je de nieuwe stengels elke keer afknipt, maar helemaal tegen hou je de bamboe-uitbreiding niet. Vroeg of laat moet je de bamboe uitgraven of een tuin vol met bamboe accepteren.

Bamboeschermen en bamboepotten.

Er zijn ook nog andere manieren om bamboe-ellende te vertragen. Toen ik de bamboe uitgroef, zag ik dat die geen wortels had die dieper groeiden dan 60 cm. Nu zijn er bamboeschermen te koop, die de wortels van een bamboeplant binnen de perken zouden moeten houden. Die werken, mits je slimmer bent dan je Sneaky Bamboe. Dat betekent: minimaal 60 cm diep in de grond ingraven en ook een flink stuk boven de grond laten steken. Want de bamboeplant in de loop van de tijd hoger en dan ontsnappen de worteltjes gewoon langs de bovenkant van het scherm naar de Grazige Gronden erbuiten. En er mag geen enkel gaatje in het bamboescherm zitten, want anders lacht de Sneaky Bamboe je vierkant uit. Die steekt zijn dunne worteltjes gewoon door het gaatje. En gaat dan duwen.

Nee, ik ken de sneaky Bamboe inmiddels te goed. Als er weer bamboe in mijn tuin komt, dan komt die in een pot. Op poten, anders ontsnapt de Sneaky Bamboe gewoon via de grond. Dreigt de bamboe nu uit zijn pot te groeien, dan zie ik dat, want dan komt er een barst in. Dat geeft mij de tijd om rustig te beslissen wat ik met mijn bamboe ga doen. Zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik mijn hele tuin moet uitgraven.

Ja, het is sneaky, die bamboe. Bezint eer ge begint met een bamboe in je tuin.

Bamboe plaag
Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *