Sneeuw

Sneeuw

I’m dreaming of a white Christmas…..

Mooi niet, natuurlijk. De voorspellingen neigen meer naar een ‘Wet’ Christmas. Nederlands weer, hè. Het aantal Witte Kersten is zo’n beetje op een hand te tellen. Ik heb het opgezocht: 8 keer sinds 1901. En daarvan 2 in de 21e eeuw. Dat is volgens de definitie van het KNMI: Op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek. Dus in Zuid-Limburg kun je bij wijze van spreken ingesneeuwd zitten, als het in De Bilt niet sneeuwt is het géén witte kerst. Weet je dat ook weer.

Ook dit jaar zit een Witte Kerst er niet in. Terwijl ik dit schrijf, vriest het. De verwachting voor de kerstdagen is echter nat en koud, maar geen vorst. De vertrouwde Natte Kerst, dus. Het lijkt wel of het weer ons wil helpen in de strijd tegen Corona. Ik in ieder geval krijg een ‘ik-denk-dat-ik-vandaag-maar-even-thuis-bij-de-kachel-blijf’ gevoel bij dit weer.

Maar de beleving wil ook wat en dus gaat mijn blog lekker over sneeuw. Even lekker dagdromen. Over de negatieve punten van sneeuw heb ik het nu even niet. Goed?

Want wat geeft het toch een geweldig gevoel, als je ‘s ochtends wakker wordt en het heeft gesneeuwd. De hele wereld ligt onder een dek van wit. De vormen zijn anders, zachter. Het licht is anders, blauwer. De geluiden klinken zachter, gedempt. Een wondere, witte, stille wereld. Zelfs de meest saaie tuin krijgt iets sprookjesachtigs. De meest uitgewoonde tuin lijkt nieuw en ongerept. Magisch, bijna. Een nieuw begin. Als het gesneeuwd heeft durf ik bijna mijn tuin niet in te gaan. Dan maak ik Voetstappen in de sneeuw. Zonde! Dan is het ongerepte, het magische er af.

Sneeuw is overigens, mits met mate, goed voor de tuin. Want wanneer valt er sneeuw? Doorgaans als het niet zo hard vriest. In de tuin valt er dan dat prachtige dekje sneeuw. Gaat het nou dooien, dan smelt dat weer weg tot water. Maar gaat het nou harder vriezen, dan gebeurt er iets moois.

Zoals iedereen weet, valt sneeuw naar beneden in vlokken. Ja, hè, hè, hoor ik je nu denken, dat is wel een èrg open deur. Dat kan wel wezen, maar een open deur is soms net een kaleidoscoop. Door een kaleidoscoop een stukje te draaien, verandert het patroon en krijg je nieuwe inzichten.

Dus in dit geval kijken we niet naar sneeuw als een magisch wit goedje, maar als een groot aantal vlokken. Die vlokken vallen op elkaar, maar omdat ze vlak zijn en licht, en bovendien verschillend van grootte zijn, vallen ze niet plát op elkaar. Er komt een soort netwerk van vlokken, met daarin lucht. Lucht die gevangen zit en er niet makkelijk uit kan. Een soort stilstaande lucht dus. En stilstaande lucht isoleert. Wat je dus krijgt is hetzelfde als met de steenwol in je muren: een isolerende laag over je planten.

En sneeuw isoleert op een ongelooflijke manier. Ongelooflijk! Iemand die in Noorwegen aan de Landbouwuniversiteit werkte heeft dat eens gemeten. Hij mat om 9 uur ’s ochtends -14,2 C aan de lucht, op ‘klomphoogte’ -21 C….en onder een laag sneeuw van 10 cm dik…-0,1 graad C op de grond*. Kijk, dat noem ik nou eens isolatie. Het is bijna magisch.

En die isolerende werking is heel fijn. Want gaat het, als er een laagje sneeuw ligt van 10 cm dikte, fors vriezen, dan hoef je niet meteen als een gek je tuin in te hollen om je planten te beschermen tegen vorst. Dat doet die sneeuw voor je. Buiten mag het -15 zijn, onder zo’n sneeuwdek is het de eerste tijd hooguit -3. En dáár kunnen de meeste planten wel tegen. En diegene die daar niet tegen kunnen, die hadden allang beschermd moeten zijn tegen de vorst.

Wordt de laag sneeuw te dik, dan wordt hij te zwaar. Maar daar zouden we het nu even niet over hebben. Bovendien is dat in Nederland nog zeldzamer dan een witte kerst.

Nee, sneeuw. Prachtig. Romantisch. En goed voor de tuin. Om fijn, van achter het raam, dicht bij de kachel, lekker bij weg te dromen…

 

*https://www.weerwoord.be/m/2343046. Waarschuwing 1: Het is een tabel met een beetje commentaar, geen uitgebreid blog. Waarschuwing 2: Tabel is in het Noors!. Luft = lucht, Jord = bodem.

 

Besneeuwde tuinplaatjes
Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *