Sneeuwklokjes en Blue Monday

Sneeuwklokjes

Aanstaande maandag, 18 januari is het Blue Monday: De derde maandag van januari, volgens zeggen de somberste dag van het jaar. Drie maandagen in januari en het wordt maar niet lichter. Gelukkig begint het in de dagen erop wèl opvallend langer licht te worden. Dat wil zeggen: ’s middags. ’s Ochtends gebeurt dat pas opvallend vanaf 1 februari. Heeft iets met de stand van de aarde ten opzichte van de zon te maken. Ga ik geen stukje over schrijven. Nieuwsgierigen verwijs ik naar het internet.

Maar goed, somberheid alom op Blue Monday dus. Maar niet voor de slimme tuinier. Want de slimme tuinier denkt vooruit en die weet dat ze een opkikker nodig heeft voor deze tijd van het jaar. Voor de meeste bollen is het nog te vroeg – zeker als je die, zoals ik, weer te laat geplant hebt: Grapje, want dat geldt niet voor overwinterende bollen – maar één klein bolletje helpt ons uit de misère: Het sneeuwklokje.

Het is zo’n klein plantje, dat sneeuwklokje. Twee stengeltjes en een omgebogen klokje. Wit met een groen puntje op enkele bloemblaadjes, kijk maar eens goed. Je plant het een keertje en dan komt het elk jaar op in januari, als de rest het nog laat afweten (behalve de toverhazelaar, ook zo’n trouwe januari-bloeier. Maar een stuk minder opvallend). Als ik naar mijn sneeuwklokjes kijk, dan word ik meteen erg vrolijk. Wat zijn het toch een schattige bloemetjes. En: Als de sneeuwklokjes beginnen, dan laat de rest niet lang op zich wachten. Ja! Het leven in de tuin begint echt weer! De bloemen komen eraan!

Maar toch is het gek. Sneeuwklokjes zijn in feite bosplantjes. Stinzeplanten. Ze worden dan ook onder andere in bossen gekweekt. In de 90-er jaren kon je ze in de bossen op Texel op bepaalde plekken massaal zien bloeien. In april. Maar die sneeuwklokjes waren wel voor de verkoop in de tuinen. En daar bloeien ze dan weer vanaf half januari. Gek he?

Hoe kan een sneeuwklokje al zo vroeg bloeien?

Ik denk dat het komt omdat we ze in de tuin op een lichte plek planten. Veel lichter dan die plek in het bos op Texel. En op de een of andere manier krijgen die bolletjes in de grond door dat het zo licht is. Of misschien is het wel de temperatuur, in bossen is het niet zo koud, maar wordt het ook veel minder snel warm. In ieder geval, ze krijgen een seintje dat het licht of warm genoeg is. Alleen is het nu januari in plaats van april. Maar dat komt ons als tuiniers uitstekend uit, precies wat we willen. Net op tijd voor Blue Monday.

Je moet ze dan ook niet op een schaduwrijke plek planten. Want dan werkt het niet. Dan is het net zoals in de bossen op Texel. Dan bloeien ze dus pas in april. En dan zit je in januari naar een kale plek te staren. Dan is het Blue Monday, staar je naar de (beschaduwde) plek waar je je sneeuwklokjes hebt geplant en dan zie je…niks. Daar word je niet vrolijk van.

Nee, plant ze op de lichtste plek die je in je tuin kunt vinden. Dan kijk je somber op Blue Monday uit het raam en dan zie je ze staan. Alsof ze willen zeggen: Kom op! Niet zo somber! Het wordt wel weer licht! En dan wordt Blue Monday weer gewoon …maandag. Niet extra somber. Alleen door dat sneeuwklokje.

Reken af met je Blue Monday en bereid je voor op aankomend klein geluk in je tuin.
Een mooie start is je opgeven voor ons gratis webinar snoeien.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *