Snoeien van voorjaarsbloeiers

Snoeien voorjaarsbloeiers

Degenen die een van mijn snoeiwebinars of mijn snoeicursus hebben gevolgd of een snoeiplan hebben weten het: Het is weer snoeitijd. Van de voorjaarsbloeiers. Die snoei je na de bloei.

Alleen wil ik dat natuurlijk nog wel eens vergeten. Schrijven, perikelen met het ontwikkelen van de produkten, toestanden met school en examens, wat-waren-ook-al-weer-de-regels-met-Corona-en –is-het-verstandig-om-buiten-te-eten-met-dit-weer. O-jee-ik-voel-me-niet-zo-lekker-het-zou-toch-niet…

En dan kijk ik naar buiten en het regent alweer….en met regen kun je niet snoeien. Ja, het kan wel. Je gaat gewoon naar buiten met het regenbuisje aan en een paar laarzen. Maar het is beter van niet. Voor de planten dan. In Manchester wil het nog wel eens flink droog zijn in maart en april (voor Manchester dan) en in juni ELKE dag regenen. Nou ja, bijna elke dag. En, volgens de bekende wetten van Murphy: Net die ene dag dat het niet regent heb je andere bezigheden die je niet uit kunt stellen.

Maar goed, dat alles bij elkaar zorgt er toch voor dat ik op een gegeven moment denk: Wel verdikkeme, ben ik dit jaar alweer mijn voorjaarssnoeiers vergeten te snoeien. Alweer! En elk jaar dat ik dat vergeet groeien ze een stukkie erbij.

Nou is dat voor een Rododendron niet zo’n probleem. Maar ik heb ook Laurierkersen in mijn tuin staan. Prachtige struiken hoor en zeker als ze bloeien. Maar ondertussen zijn ze wel een beetje te groot gegroeid.

Wist je trouwens dat de ‘gewone’ Rododendrons meters hoog kunnen worden? En Camellias ook? Ook voorjaarsbloeiers, trouwens.

Terug naar de Laurierkersen. Dat vergeten van dat snoeien levert me natuurlijk elk jaar weer een dilemma op. Want, denk ik dan: Zal ik ze toch maar in –zeg- augustus snoeien? Het zijn sterke struiken en ze gaan niet dood, maar ja. Wel minder bloemen. Nou, eigenlijk kan dat best wel een keertje. Zo denk ik dan dus. Maar ze bloeien zo mooi, fluistert dan een stemmetje op de achtergrond. Zonde!

Terwijl ik dan weer zo zit te wikken en te wegen (en de school laat weten dat ik weer eens een belangrijk formulier of procedure vergeten ben) is voor je het weet augustus ook weer om en is het september. En dan begint het hele circus weer opnieuw. Maar vul nu voor augustus oktober in en voor minder bloemen vrijwel geen bloemen.

In oktober komt het er weer niet van. Dan volgt de winter: vroeg donker. Als je wat ouder bent is het punt waarop je te weinig licht hebt om te tuinieren nog een half uur eerder dan wanneer je jong bent. Dat betekent nog een uur minder om te werken per dag. Bovendien is het in de winter of koud, of nat. Als je erge pech hebt en koud en nat. Het aantal snoeigelegenheden valt dan weer bitter tegen.

Enfin, dan wordt het februari en dan denk ik: Ik moet al zoveel doen in mijn tuin nu en als ik nou een paar maandjes wacht dan is het weer na de bloei en dan kan ik hem mooi snoeien.

En zo gaat het nou al een aantal jaren. En elk jaar bloeien ze weer prachtig. En ze groeien. Groter en groter.

Wil je te groot gegroeide voorjaarsbloeiers nu ook eens zelf snoeien maar je weet niet goed hoe?  Geef je dan op voor ons gratis webinar snoeien op 16 of 17 juni.

 In dit webinar ontdek je de 4 gouden snoei regels waardoor je met meer kennis je planten en struiken kun snoeien. Ze zullen rijker gaan bloeien, beter in vorm komen en jouw tuin gaat er geweldig uitzien.
>>link naar de inschrijf pagina voor ons webinar snoeien>>

 Wil je nog een stapje verder gaan ben je helemaal klaar met het uitzoeken en agenderen wat jouw tuin nodig heeft? Dan kun je je opgeven voor onze interactieve persoonlijke tuinkalender.
>>Als je hier meer van wilt weten dan kun je dat hier lezen>>

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *