Trucs van het Tuincentrum

Eigenlijk heb ik knap veel zin om nog een week door te zeuren over het koude weer, maar dan wordt het blog saai, dus dat doen we maar niet. Gelukkig laat een blik op de site van het KNMI zien dat het bij jullie toch wat warmer is dan hier in Manchester. En als het net iets warmer is, dan gaat het kriebelen en wil je Lente In Je Tuin. Bloemen!

Dus wat doe je als je tuin niet shocking vol staat met bollen?

Precies, naar het tuincentrum. Want daar kun je van die vrolijke bakjes krijgen met bloeiende gele Tetes a Tetes Narcisjes samen met van die leuke felgekleurde Blauwe Druifjes. En als het meezit, dan zitten in sommige bakjes ook nog knalrodeTulpen. Maar voor dat laatste moet je wel erg veel geluk hebben, want dat is geloof ik op het moment een beetje UIT. Ik ben er al tijden naar op zoek en kom ze niet tegen.

Die Narcisjes, Blauwe Druifjes en Tulpen bloeien allemaal tegelijk. Wat een kleurenpracht. Genieten!

Het is gewoon jammer dat ze na een paar weken zijn uitgebloeid. Maar het zijn bolletjes, hè. Je kunt ze dus gewoon in je tuin planten. Dat gaat prima.

Alleen…heb je dat vorig jaar gedaan en ga je nu kijken, dan valt het tegen. Heel erg tegen. De Narcisjes, die zijn inmiddels wel zover dat ze bloeien, maar de Blauwe Druifjes en de Tulpen houden zich over het algemeen nog erg gedeist. Als je mazzel hebt dan komen net de puntjes van de bloemen boven, maar ze zijn bepaald nog niet gekleurd. Hoe kan dat nou?

Dat heeft alles te maken met verkooptechnieken. Want laten we eerlijk zijn, we kopen in het tuincentrum toch het liefst iets wat in bloei staat en meteen kleur aan je tuin geeft? En waar we niet een half jaar op moeten wachten voordat ie bloeit, zoals het vroeger ging? En dat is geen verwijt, ik doe er zelf net zo hard aan mee. Ook al weet ik beter.

En een tuincentrum kan ook niet van de wind leven. Die moet verkopen. Dus wat doet het tuincentrum? Die vraagt kwekers om spullen te leveren die in bloei staan. Die kwekers doen dat braaf, want die hebben daar technieken voor. Want als het tuincentrum meer verkoopt, verkopen zij ook meer. Kat in ’t bakkie.

Dus die kwekers goochelen wat met korter of langer licht en lagere of hogere temperatuur, en precies op Valentijnsdag of begin maart hebben ze dan die bakkies bloeiend in het tuincentrum. Want dan snakken wij naar bloemen en de lente en dan kopen we ze het meeste.

Die trucs halen ze niet alleen uit met bollen, maar ook met Hortensias. Die staan binnen in het tuincentrum al leuk in bloei. Buiten niet. Het is zó lang koud geweest, er komen net weer nieuwe blaadjes aan de planten. Op die bloemen moeten we nog een aantal maanden wachten. Tenzij je nieuwe planten in het tuincentrum koopt. Huppatee! Oude plant er uit, nieuwe er in en wat staat hij prachtig te pronken, je fast-fashion plant.

Behalve als we nog een kleine vorstperiode krijgen, want dan krijg je behoorlijke vorstschade. Dat is dus wel een tikkie een risico, zeker dit jaar. Die kans op vorst, dat is de reden dat de Hortensiaplanten buiten in onze tuin denken: ‘Ik wacht wel tot het zomer wordt, voordat ik ga bloeien.’

Nou ja. Vragen we nog gewoon een beetje zelf om deze trucs, omdat we niet graag ‘kale’ planten meer kopen, minder te spreken ben ik over iets dat ik op een van de websites aantrof. Daar werd een Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ aangeduid met de weidse naam ‘Sierkers’.Nou, dat is niet de plant die in mijn hoofd opkomt als ik denk aan ‘Sierkers’. Dan denk ik aan die mooie struiken of kleine bomen met die prachtige tooi van witte of roze bloemetjes. Daar kun je bij deze soort lang op wachten.

Officieel heet die Prunus laurocerasus Laurierkers, omdat de bladeren vanuit de verte op die van de Echte Laurier lijken. En toegegeven, het is een Prunus, dus een soort ‘Kers’. En hij kan ook mooi bloeien, met witte aren die omhoog staan in april. Maar om hem nou een ‘sierkers’ te noemen….Hij krijgt wèl zwarte ‘kersen’, als het meezit. En het vruchtvlees schijn je te kunnen eten als de kersen echt rijp zijn. Maar ze blijven wat bitter en helemaal zonder risico is het niet.

Even verder kom ik precies dezelfde Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ weer tegen, maar nu met een ander plaatje. En verrek, hier heet hij Laurier! En dat is hij nog minder dan een Sierkers. Het is echt niet aan te raden om de blaadjes van deze plant in je Hachée te doen, tenzij je de Hachée heel snel weer kwijt wil (en voldoende WC’s hebt). Hetzelfde geldt voor die kersen, trouwens, hoewel je het vruchtvlees schijnt te kunnen eten als ze echt rijp zijn.

Dit soort grappen vind ik eigenlijk niet door de beugel kunnen. Maar ja, we kunnen er niks tegen doen. Behalve dan door ervoor te zorgen dat we voldoende weten. Dan vallen we niet meer voor de trucs en valt het later niet zo tegen.

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij natuurlijk tuinieren?
Wil je meer weten over de planten en dieren in jouw tuin?
Wij helpen je hier graag bij!

Wij geven regelmatig ons gratis Webinar Snoeien.
In dit webinar ontdek je de 4 gouden snoei regels waardoor je met meer kennis je planten en struiken kunt snoeien. Ze zullen rijker gaan bloeien, beter in vorm komen en jouw tuin gaat er geweldig uitzien.
>>link naar de inschrijf pagina voor ons webinar snoeien>>

Wil je nog een stapje verder gaan en wil je graag weten wannéér je wat doet in jouw eigen tuin en ook hoé je het moet doen?
Geef je dan op voor onze Persoonlijke en Interactieve Tuinkalender, afgekort P.I.T.
Jouw eigen tuin onderhouden wordt een makkie met P.I.T.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *