Vogels in de tuin maken hun nest

Het is volop snoeiseizoen. De leden van Growing Green Fingers zijn nu volop aan het snoeien. Misschien. Maar er is een addertje onder het gras. 15 maart is het broedseizoen begonnen! En dat is toch even iets om rekening mee te houden. Het gaat hier in dit stukje niet zozeer om de wetgeving. Het gaat om de praktijk.

Ik vind het namelijk erg leuk als er vogels in mijn tuin broeden. Nou ja, eksters vormen zo’n beetje de uitzondering, want ik weet dat die ook op jonge vogeltjes loeren ter aanvulling van hun zwerfvuil- en vuilniszak-brood-dieet. MIJN jonge vogeltjes, GRRRR! In MIJN tuin! Ik wil bijna zeggen: ‘Not on my watch’, maar ik weet dat ik geen 24 uur per dag kan opletten.

Nou ja, dat heb ik maar te accepteren en die vogels zijn per slot van rekening ook niet gek. Maar dan kom ik met mijn snoeischaar en begin te snoeien. En helaas, helaas….Een keer kwam ik er achter dat er wel degelijk een merelnest in de (veel te zwaar uitgegroeide) klimop achter in de tuin zat toen ik een flink stuk had weggesnoeid. En toen in de bange ogen van moeder merel keek die zich diep in het nest wegdrukte en zich muisstil hield.

Ik heb de slierten klimop zo goed mogelijk teruggedaan, maar ik kon het natuurlijk niet zo goed als moeder natuur. Ik zag het nest niet meer, maar de eksters hadden daarna goed in de gaten dat daar een nest zat en samen zaten ze te wachten totdat het nest vrij zou zijn. Jonge vogels hebben veel eten nodig en dat kan eigenlijk alleen als beide ouders constant voer zoeken. Dus moeten de vogels kiezen tussen eten halen en een weggeroofd jong of constant het nest bewaken en één of meerdere jongen laten doodhongeren. Een harde les.

Merels broeden graag in dichte klimop en ze zijn niet de enige vogels die dat doen. Snoei klimop dan ook altijd in de winter: tussen 1 september en half maart. Dan kun je veilig voor vogels snoeien.

Als je trouwens bij andere struiken, vooral struiken die het hele jaar groen blijven, vogels regelmatig ziet proberen onopvallend naar binnen te glippen, dan zit daar waarschijnlijk ook een nest. Niet snoeien in het broedseizoen is dan het devies. Hoe kom je daarachter? Rustig op een bankje een boekje lezen en vanuit een ooghoek je tuin bestuderen. Ik heb het al eerder gezegd en ik blijf het herhalen: Dat is óók werken in je tuin.

Goed, dat was nestverstoring. Maar er is nog een andere kant aan het snoeien en dat is het geven van nestgelegenheid.

Vogels houden van dichte struiken, maar het moet ook weer niet TE dicht zijn. En dat gebeurt wel als je, lekker makkelijk, de meeste hagen en struiken met de elektrische heggenschaar snoeit. Dat maakt de veel struiken TE dicht en dus niet geschikt om te nestelen. De vogels kunnen door die dichte takken- en bladerenstructuur er niet heel makkelijk meer in en uit. En dat hebben ze nodig om onopvallend hun nest te bereiken. En om voldoende snel voer aan te kunnen voeren (What’s in a name). Ik denk hier aan roodborstjes en heggenmusjes. Mussen en kool- en pimpelmezen broeden in holen, die zijn meer gebaat bij nestkastjes. Maar dat heeft weer niet zoveel met snoeien te maken.

Dus als iemand opmerkingen maakt op jouw enigszins rommelig gesnoeide struik dan antwoord je gewoon: dat doe ik voor de vogels.

Wat die vogels die in de struiken hun nesten maken ook nodig hebben is nestmateriaal. En daar kun je ook aan bijdragen. Nou dacht ik vroeger altijd dat dode takjes laten liggen hielp. Totdat ik Marie de Merel fanatiek aan een levend takje van de klimhortensia zag rukken. Toen bedacht ik me: natuurlijk! Echt dood hout breekt als je het een beetje buigt, dus dat is helemaal niet handig! Wat ze nodig hebben is dat soepele, dunne hout waar je lekker een beetje mee kunt vlechten, niet te lang en niet te kort. En dat vinden ze in een beetje rommelige tuin, waar de aarde niet zwart is en die niet tot op het laatste kruimeltje is opgeruimd. En bij de niet te strak gesnoeide struiken. Hoe kleiner het vogeltje, hoe kleiner het nest is en hoe dunner de twijgjes die zij nodig heeft. Wil je de vogels helpen, ruim je tuin niet al te fanatiek op en laat ook wat rommelige, dichte stukjes over voor ze. Bij mij broedden de roodborsten één keer in de kamperfoelie en één keer in de bovenkant van de verwaarloosde coniferenheg. Een nest van een ander vogeltje vond ik toen een heg half dood ging na het vervangen van de schutting door de buren. Het was op dat moment gelukkig niet in gebruik.

Wat zowel roodborst als heggenmus ook gebruiken om de binnenkant van hun nest af te werken is mos. Haal je dus je mos uit je tuin (‘Uw gazon gegarandeerd mosvrij met Mosweg’) of van je bestrating (‘Roundup ruimt al je onkruid en mos op’) dan is dat slecht nieuws voor je roodborstjes. En voor de staartmezen, die maken er een grappig hangnestje van. (Dit hierboven zijn overigens geen echte slogans, ik verzin ze ter plekke. Maar je snapt wat ik bedoel.)

Ze bekleden hun nestjes ook met haren en veren. En nu heb ik een domper. Want hoewel ze fanatiek aangeboden hondenharen en kattenharen meenemen, zijn die niet zo goed voor ze. Dat komt door de anti-vlooienmiddelen. Daar kunnen de mezen wel goed tegen, maar de jongen een stuk minder, las ik onlangs. Nee, als je toch haren wil aanbieden, geef dan die van de Corona-thuiskapper, dus van wat je zelf maar een beetje met kunst- en vliegwerk van je eigen haar afknipt. Zorg alleen dat het niet te lang is, anders kunnen de jonge vogeltjes er in vast komen te zitten. Korte stukjes haar van 3 cm lang vinden ze prima. Een keer waren we op een park in een huisje, waar ze voor de kinderen om te voelen verschillende stukjes vacht hadden opgehangen. Een zwarte mees was fanatiek de haren uit de koeienhuid aan het trekken voor haar of zijn nest. Zo grappig!

Als er vogels in je tuin broeden zie je ze ook veel vaker, dus kun je er ook meer van genieten. Echt heel erg leuk. Verrekijkertje bij de hand en net doen of je zit te lezen. Soms komen ze dan héél dichtbij.

 

Wil je ook gaan snoeien, rekening houdend met vogelnesten natuurlijk, maar weet je niet hoe te beginnen?
Volg dan ons webinar snoeien.

In dit webinar ontdek je de 4 gouden snoei regels waardoor je met meer kennis je planten en struiken kunt snoeien.
Ze zullen rijker gaan bloeien, beter in vorm komen en jouw tuin gaat er geweldig uit zien.
>>link naar de inschrijf pagina voor ons webinar snoeien>>

Verder zijn wij volop bezig met de interactieve persoonlijke tuinkalender, de verwachting is dat deze in de loop van april actief  wordt.
>>Als je hier meer van wil weten dan kun je dat hier lezen>>

 

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *