Wespenalarm! Wespen zoeken nu een nestplek.

Wespen Alarm

Waarschuwing: Wespen zoeken een nu nestplek

O o o, wat zijn ze soms vervelend in augustus. Ja, ik heb het over onze gele vrienden, de wespen. Maar dat is in augustus, waarom nu een blog half maart?

Dat is net als bij de slakken, omdat voorkómen stukken beter is dan genezen. En wespenplagen kun je voorkómen door wespennesten te voorkómen (nee, niet vóórkomen. LOL).

Wespennesten, hoe zit het ook alweer?

Even kort hoe het werkt. De wespen hebben een nest. Maar het onderhoud van dat nest kost veel energie (vandaar ook die belangstelling voor onze limonades).  Als strategie om de winter door te komen gaat het hele nest daarom dood, afgezien van de koningin. Die gaat in een soort winterslaap. Als het voorjaar wordt, wordt ze wakker en gaat op zoek naar een plek voor een nieuw nest. En dat kan dus bij jou in de tuin zijn –of erger, bij jou in de spouwmuur.

Vroeger gebeurde dat in april. Maar nu het klimaat warmer wordt, zie je die koninginnen steeds eerder.

Wat is er mis met een wespennest? Wespen moeten toch ook leven? En ze eten heel veel luizen.

Ja, zo dacht ik er vroeger ook over. En dat van die insekten die ze eten is helemaal waar. Als je een beetje oplet in juni of juli kun je dat goed zien. Maar enkele ervaringen hebben mij toch van inzicht doen veranderen.

Het huis waar we nu in wonen heeft veel hout, waarvan niet alles in de beste conditie is. Prima geschikt om een wespennest mee te bouwen. Wespen gebruiken houtpulp, dat kauwen ze om tot een soort papier waarvan ze hun nesten bouwen*.  Toen we er in april kwamen wonen, werd er een koningin min of meer wakker en die belandde in dochterliefs slaapkamer. Op de grond. En dochterlief stapte nietsvermoedend  ’s ochtends uit bed en prik! In haar voet. Het is echt niet fijn als je constant in je huis moet opletten of je niet in een wesp stapt. Dus nu heb ik de regel: wespennest in mijn huis? Huppakee! Dan komt de GGD.

(Ik ga niet zelf spuiten. Die mensen hebben een opleiding gehad en gebruiken veel minder gif dan jij en ik zouden gebruiken. Ik heb snel zoiets van: nog een beetje extra, beter mee dan om verlegen. En dat terwijl ik beter wéét. Zij weten precies wanneer genoeg genoeg is.)

Dan is er de tuin. Er zijn hoekjes waar ik nauwelijks kom en dan is een wespennest niet zo’n probleem. Maar je moet het toch in de gaten houden.  Want dat is wel eens anders geweest. Onze gele vrienden hadden een wespennest gemaakt vlak bij de schommel, waar de halve buurt kwam schommelen. Een verkeerde beweging – bijvoorbeeld tijdens een ‘verschil van mening’  met een ‘zacht duwtje’ – en dan zou een kind in het nest kunnen stappen. Dat werd dus óók de GGD. En dat was maar goed ook. Want de bestrijder zei me dat het een heel groot nest was en dat ze aanvielen toen hij begon met spuiten.  Maar goed dat ik de kids had verboden te schommelen toen ik het nest ontdekte.

Hoe herken je nu een koningin?

Er zijn meer verschillen tussen een gewone wesp en een koningin, maar de belangrijkste is: Een koningin is een gróte wesp. Met name een grote wesp die in het voorjaar vliegt. Die is op zoek naar een mooie plek voor haar nest. Nou kun je echt niet van ’s ochtends vanaf het eerste licht tot ’s avonds wanneer het donker is rond je huis sluipen op zoek naar langsvliegende koninginnen. Dat is geen doen en bovendien werkt het niet, want terwijl je aan de ene kant op wacht staat kan zij aan de andere kant langsvliegen.

Dus ik laat het gaan en wacht gewoon af. Het enige wat ik niet laat gaan is als er een koningin binnenshuis komt. Als ze dan niet als de gesmeerde bliksem maakt dat ze weg komt, maak ik haar dood. Met een oude krant of een vliegenmepper. Je moet wel een beetje doormeppen, want wespen zijn taai.  Wat ik ook niet laat gaan is als een wesp duidelijk bezig is om in- en uit een holte in de muur te kruipen. Dan wordt er een nest in de spouwmuur gemaakt. Is de koningin buiten, dan kan ik haar alsnog doodmeppen (als ik erbij kan tenminste, soms kiezen ze het dak en dat lukt me niet).

En verder hou ik het in de gaten. Je moet maar eens opletten, want net als mieren een looproute hebben, hebben wespen een vliegroute. En die kun je een beetje volgen. Vliegen de wespen over de schutting, dan kun je rustig achteroverleunen: Het is het probleem van de buren. Landen ze op een gegeven moment en kruipen ze ergens weg, dan zit daar ergens een nest. En dan kun je beslissen of het nest een probleem vormt of niet. In het ene geval haal je de GGD erbij, in het andere geval zet je ergens in de buurt een stokje om jezelf te waarschuwen en besluit je het snoeien op die plek maar een jaartje over te slaan. Wat je NIET gaat doen, is kijken of je de opening een beetje meer zichtbaar kunt maken.

Tenzij je zeker weet dat je er héél goed tegen kan om flink gestoken te worden.

Wespen Alarm

* Niemand weet het, maar ik ben er zelf van overtuigd dat de chinees die het papier heeft ontwikkeld geinspireerd is geweest door wespenesten.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *