Wordt het blad harken of blad herrie?

Bladharken

Wat een jaar. En wat een zomer. Die zomer die begon niet ‘zowat in mei’, dat was iets later, maar dat er geen einde aan lijkt te komen, dat klopt wel, ja. 22 graden, eind oktober, wie had dan nou ooit kunnen denken. Ik niet, in ieder geval.

Wij mogen dan wel onze zomergarderobe nog niet opgeborgen hebben, maar de planten, daarvoor gelden toch een beetje andere regels. Die letten niet alleen op de temperatuur, maar vooral ook op de tijd van het jaar. En die zien de dagen korter worden, dus die denken: het wordt winter. Tijd om eens wat aan die grote massa bladeren te doen. Laten vallen, die bende. Van onderuh!

Dus krijgen we allemaal van die prachtige herfstkleuren en mooie paddenstoelen. Op een licht winderige dag warrelen dan de bladeren zachtjes naar beneden, als een frisbruin regentje. Het kind in me komt weer boven en ik zou het liefste in de bossen rennen en tussen de bladeren lopen om ze omhoog te schoppen.

Helaas is er een andere ik, heel wat minder primitief, die ziet diezelfde bladeren en krijgt niet de neiging om romantisch tussen de bladeren te lopen en ze omhoog te schoppen, maar die ziet WERK!

BLAD HARKEN!

En ja, mijn minder primitieve ik heeft wel een beetje gelijk. Maar je hoeft niet meteen koortsachtig op zoek te gaan naar de bladhark en de groenbak.

Alleen als je een gazon hebt, dan ben je de sjaak. Gazon heeft licht nodig. Iedereen die wel eens gekampeerd heeft of in een hete zomer een paar dagen een kinderbadje op het grasveld heeft gehad weet het. Haal je na een paar dagen staan je tent (of je kinderbadje) weg, dan is het gras dat eronder vandaan komt aardig geel. Te weinig licht.

Nu kun je dus denken, kan mij wat schelen. Dat gazon is er toch alleen maar voor de kinderen en die zien het niet eens als er andere planten tussen staan. Ik hoef geen golfveld. Ik heb nu geen tijd voor gedoe, dan maar wat onkruid. Kunnen de kinderen in het voorjaar en de zomer weer van die leuke madeliefjeskettingen maken.

Maar heb je een STRAK gazon en wil je dat zo houden, dan zal je toch aan de gang moeten.

En dan graag MET DE BLADHARK!

Ik word helemaal GEK van die herrie in deze tijd. Loopt mijn innerlijke ik zich in haar denkbeeldige hol terug te trekken, vol overdenkingen over het einde van het jaar en zo, kómt dat geluid weer: whieieiehoeioeioeioei! De bladblazer. Van de buren. Voor me. Achter me. Naast me links. De buren rechts hebben de tuin betegeld, dus daar hoor ik niks. Die kolere-herrie. En ze gaan door totdat het láátste snippertje blad opzij geblazen is.

Wat bezielt die mensen? Ik heb nog nooit met een bladblazer gewerkt, maar collega’s van mij wel en die zijn er niet gek op. Dat ding weegt een ton en daar moet je ook nog mee lopen. Hun eigen grasveld maken veel van hen dan ook bladvrij met de bladhark. Bovendien, weet je wel wat dat tegenwoordig kost aan stroom, zo’n bladblazer. Zonde!

Gote klauwen.

Nee, liever een bladhark, dus. Nu zijn er verschillende bladharken. Ik heb een metalen, met pinnen aan de uiteinden. Die moet je niet nemen. Die pinnen steken in het gazon en het harken wordt een rotklus. Nee, je moet die nemen met bamboe (of de moderne versie: plastic). Die prikken niet in je gazon. Wat je daarnaast te pakken moet zien te krijgen, zijn twee hele grote klauwen waar je je hand in kan steken. Dan kun je heleboel bladeren tegelijk oppakken en in de biobak/composthoop/zak doen. Grote klauwen maken licht werk!

Als je dat 1x per week doet en je niet gek laat maken door het laatste blaadje op het gazon, dan hou je je gazon prima in orde. En die blaadjes in je border? Die laat je gewoon liggen. Die ga je toch niet opruimen, ben je gek! Goed voor de isolatie als het vriest, goed voor de insecten om te overwinteren, goed voor de vogels die trek hebben in insecten die onder blaadjes voor de winter schuilen….En voor de paar blaadjes die je op je gazon laat liggen zijn de wormen in je gazon je dankbaar. Dan hebben zij ook weer wat te eten.

Bladharken of blazen

Wat doe jij met de bladeren in je tuin, wil je mij dat laten weten door het hieronder in het commentaar met mij te delen? Dat zou ik leuk vinden.

Facebook
Pinterest

4 Reacties op “Wordt het blad harken of blad herrie?

  1. Sinds het voorjaar heb ik geen gras meer, maar perken met veel planten en struiken. Ik gebruik nooit een bladblazer (heb ik niet), maar veeg de bladeren op de paden tussen de planten. Mijn buren hebben een stenen tuin met kunstgras en een paar nette struiken in twee verhoogde borders. Zij gebruiken wel regelmatig de bladblazer, want het blad uit mijn tuin dwarrelt bij een zuchtje wind ook hun tuin in. Ze gebruiken ook regelmatig een apparaat om de stenen op te poetsen en een brander om het onkruid tussen die stenen weg te branden. Dus, hoewel ik verder weinig last van ze heb en het best heel aardige buren zijn, is het toch regelmatig aardig wat herrie naast me.

    1. Nou ik heb geen dikke rijen bomen geen noten of kastanjes eiken etc ,maar ik heb 24 lijsterbessen op een rijtje die langs het pad staan het zijn elegante boompjes die licht doorlaten fijn voor ondergroei, lijsterbessen hebben een gevederd blad met kleine blaadjes ,een boompje waar altijd iets aan te beleven valt ,in het voorjaar witte bloem schermen die lekker ruiken waar bijen en vlinders vooral nachtvlinders op af komen, midden in de zomer komen de fel rode besjes lekker voor de vogels ,zo zitten ze vol en de volgende morgen alles weg en de spreeuwen merels of lijsters zitten met dikke buiken voldaan in de bomen , in het najaar worden de blaadjes geel en rood, en komt het geen bladblazer geen bladhark aan pas , maar gewoon de wind die waait die kleine blaadjes weg, en dan nog valt er aan deze boompjes wat te zien want nu al komen de knoppen voor volgend jaar er al weer aan en die worden met de komende maanden steeds dikker, lijsterbes is een leuk inheems boompje die zich makkelijk laat snoeien dus ik zit lekker languit in het zonnetje te genieten ik moet er niet aan denken om bij 24 boompjes het blad te moeten weg blazen of harken gewoon gewoon goed bedacht bij het planten denk ik maar zo , geniet ze allemaal van de laatste warme dagen

    2. Als je de bladeren tussen de planten veegt zorg je voor natuurlijk voedsel voor planten en wormen, bescherming voor insecten en kleine beestjes en vorstbescherming. Perfecte oplossing Liesbeth.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *