Filmpje maken
Het begon allemaal een aantal jaren geleden, net voor de pandemie. Bij het werken aan Growing Green Fingers hadden we al snel bedacht dat we filmpjes nodig hadden. Filmpjes van allerlei uiteenlopende tuinwerkzaamheden. En dat dat veel werk was. We konden er maar beter meteen mee beginnen, dan hadden we alvast wat. Toen José op een gegeven moment bollen in haar tuin wilde planten, kwam dat mooi uit, vonden wij. Dan konden we dat gelijk even filmen.
Zo gezegd, zo gedaan. Script geschreven, opname-apparatuur geregeld en aan de gang gegaan. Het was er het juiste weer voor: stervenskoud. Het vroor nog net niet: maar ik had wel thermo-ondergoed aangeschaft voor deze exercitie. De kou betekende veel noodzakelijke pauzes, om te voorkomen dat onze cameravrouw een behandeling zou moeten volgen voor onderkoeling.
Zieke bollen
“Kijk”, zei José. “Ik heb dit pakket bollen aangeschaft bij het bouwcentrum hier om de hoek. Is dat wat, denk je? Er zitten wat tulpjes in, narcissen, krokussen en hyacinten en Irissen.” “Lijkt me perfect”, zei ik. “De vier meest voorkomende bollen. Kunnen we gelijk even laten zien hoe je kunt zien wat wat is en hoe dat ook alweer zat met boven en onder bij het planten.”
Dat was vlak voordat we het pak openscheurden en begonnen met voorsorteren. Vrij kort erna zei ik: “Hm. Een aantal van deze bollen is ziek.” “Ziek?”, zei José. “Hoe kan dat nou? Ik heb ze gisteren pas gekocht?” “Ja”, zei ik. “Jammer genoeg zijn er leveranciers die het niet zo nauw nemen met de kwaliteit van de bollen die ze verkopen. De narcissen zien er goed uit en de krokussen ook. Maar de tulpen….daar zitten enkele flink zieke bollen tussen.”
“Maar dat is toch schandalig!” zei Jose. “Jij ziet dat nou, maar hoe moet iemand dat nou weten?” “Dat weten de meeste mensen niet”, zei ik. “En die denken dat hun bollen niet opkomen of slecht groeien omdat ze ze verkeerd hebben geplant. Maar dat is dus niet zo. Weet je wat, we hebben net weer een koudepauze: We passen het script even aan en maken over dit ook opnames.”
De opnames werden gemaakt en de 6 zieke bollen werden niet geplant. Maar José kon het niet over haar hart verkrijgen om die zieke bollen terug te brengen of om ze weg te doen. Ze werden opgeborgen in de schuur en daar bleven ze liggen.
Pandemie-verveling.
Enkele maanden later kwam de pandemie en kwamen veel mensen vast te zitten. Zo ook wat buitenlandse familieleden van ons. Ze konden niet terug naar huis en begonnen zich na enkele weken wat te vervelen, want ze konden nergens heen. Ja, een rondje lopen in het lokale park, maar dat kenden ze nou wel.
Mag ik misschien wat zaaien? Vroeg een van hen aan José. Die vond dat een heel goed idee. Dus werden er zaadjes gehaald van Zinnia en Ijskruid plus nog wat grond en bakjes om ze in te doen. En ze bedacht zich tegelijkertijd, dat ze die tulpenbollen ook nog in de schuur had liggen. Daar mocht haar gast zich ook op uitleven. In de tuin planten ging niet zo goed, maar in potten zou toch wel lukken? Ze was wel nieuwsgierig naar wat er ging gebeuren.
Matig resultaat.
Het gezaaide IJskruid en Zinnias kwamen voorbeeldig op en hebben de hele zomer gebloeid, maar met de tulpen ging het minder goed. Van de zes geplante tulpenbollen kwamen er twee op en een daarvan had zelfs een bloem gekregen. Geen mooie en hij heeft dan ook niet mooi gebloeid. De andere opgekomen tulp bloeide niet. En de overige vier? Er kwam wel iets boven, maar je kon nauwelijks zien dat het tulpen waren, zo slecht zagen ze er uit. Je zal dat maar in je tuin hebben neergezet. Dat is dan toch een minder leuke verrassing.
Zieke bollen: het ligt niet aan jou.
Het begint nu wat warmer te worden en de eerste tulpen zijn bijna aan de beurt om te gaan bloeien. Sommige van die tulpen zullen misschien ‘raar’ gaan groeien. Je weet het nu: Het ligt niet aan jou. Het ligt aan zieke bollen.
Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?
Kun je wel wat hulp gebruiken bij natuurlijk tuinieren? Wil je meer weten over de planten en dieren in jouw tuin? Wij helpen je hier graag bij!
Het filmpje over bollen planten en zieke bollen staat in onze zeer waardevolle Persoonlijke en Interactieve Tuinkalender ontwikkeld, afgekort PIT, met online support.
>>Hier kun je zien wat PIT jou kan bieden<<
PIT : voor jouw persoonlijke tuinonderhoud