Zíj gaan niet dood!

Lijster eet giftige taxusbessen

Vorige week had ik het over giftige planten en dat er best wel een aantal planten in je tuin giftig zijn. Waaronder de Taxus, die om die reden ook venijnboom wordt genoemd.

Over die Taxus deze week een kort blog.

Ik en een van mijn buren hebben allebei een oude Taxus. Ik weet niet hoe oud ze precies zijn, maar 50 jaar zijn ze zeker. Het zijn overblijfselen uit de tijd dat de plek waar nu onze huizen staan een landgoed was. Er staan ook nog twee Atlasceders en een grote den uit die tijd. De bomen zijn beschermd en staan in een register, dat voor een leek knap moeilijk te vinden is. De Taxussen hebben een blakende gezondheid, zijn flink uitgegroeid en hebben een brede kroon.

Ik vind mijn Taxus eigenlijk een beetje te groot en te donker, maar ja. Hij is ook wel mooi. De Taxus van de buren is eigenlijk veel mooier en daar heb ik, omdat die zonder bomen er omheen in de tuin staat, goed zicht op.

In deze tijd van het jaar zit hij vol met rode bessen. Dat is een fraai gezicht. Een aantal jaren geleden had ik mijn bril niet op en dacht ik dat hij in bloei stond. Met grote, grijsbruine bloemen. Maar dat kon niet, want de Taxus heeft geen grote bloemen. Die heeft ieniemienie gele bloemetjes en die zijn er trouwens in april, niet in oktober. Bovendien verplaatsen bloemen zich niet.

De verrekijker bracht uitkomst. Het waren zanglijsters. De hele boom zat vol met zanglijsters. Het waren er minstens 10. Ze zaten op de takken, de rode vruchten op te eten. De ene na de andere bes verdween in het hongerige lijsterkeeltje. Zoveel lijsters bij elkaar had ik tot nu toe niet gezien. Af en toe zat er ook nog een enkele halsbandparkiet aan het randje of een grijze eekhoorn tussendoor. Of gewone merels. Die lusten er ook wel pap van. ’s Ochtends staat de zon op de boom en dan kun je alles heel goed bekijken.

Maar hoe kan dat? Taxus is toch hartstikke giftig? Dat hoeven wij niet te proberen. Als we dat doen, van die bessen naar binnen schrokken, dan lopen we toch een behoorlijk grote kans op een bezoekje aan de Eerste Hulp. Ook bij paarden loopt Taxus eten doorgaans niet goed af. Regelmatig hoor je over paarden die zijn overleden omdat ze zich heerlijk aan wat taxustakken tegoed hadden gedaan. Maar ik heb nog geen dode lijster, halsbandparkiet, merel of eenhoorn onder aan de Taxus gevonden, in al de jaren dat ik hier woon. Ook niet verderop in de tuin.

Voor een deel komt dat omdat ze zo schrokken. De pit met rode vlies gaat in 1 keer naar binnen. Het rode vlies verteert en de giftige, onbeschadigde pit komt in 1 keer naar buiten. Maar dat gaat niet op voor de grijze eekhoorn en de halsbandparkiet, want die eten anders. Het lijkt er gewoon op dat die niet gevoelig zijn voor het Taxusgif.

Dat kan. Chocolade is voor honden giftig, terwijl sommige mensen daar wel een vat van op kunnen zonder directe schadelijke gevolgen (behalve indigestie, maar dat telt hier niet). We zijn allebei zoogdieren, maar toch anders. Wat voor de ene zoogdiersoort giftig is, is dat voor de andere niet en andersom.

Iets dergelijks geldt ook voor de Laurierkers. Die zwarte bessen kunnen wij maar beter niet eten. Die zijn minder ongezond dan de Taxus, maar ook daarbij is doktershulp nodig na consumptie. De Houtduiven en de Merels kunnen er geen genoeg van krijgen en worden er niet ziek van. Tja.

Er zit niet echt een ‘les’ in dit blog. Tenzij het is: Als een beest het eet, wil dat nog niet zeggen dat wij het kunnen eten. Of misschien wel andersom: Als wij het niet kunnen eten, wil dat niet zeggen dat het geen eten is voor andere dieren.

Zo krijgt het begrip ‘eetbare tuin’ toch opeens een heel andere betekenis.

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij natuurlijk tuinieren? Wil je meer weten over de planten en dieren in jouw tuin? Wij helpen je hier graag bij!
Wij hebben een zeer waardevolle Persoonlijke en Interactieve Tuinkalender ontwikkeld, afgekort PIT, met online support.
>>Hier kun je zien wat PIT jou kan bieden<<

Ook geven wij met enige regelmaat gratis het webinar “Snoeien”. De kennis uit het webinar kun je direct toepassen in je eigen tuin waarmee je zelfverzekerd je bomen en struiken kunt snoeien.
>>Hier kun je je direct opgeven<<

Facebook
Pinterest

3 Reacties op “Zíj gaan niet dood!

  1. Dankjewel voor de informatieve blogs, ik geniet er telkens weer van. Zelf heb ik een klein vogel- en vlinder vriendelijk tuintje. Soms herken ik iets waar ik dan weer van kan leren, zo leuk 🙂.
    Hier wordt ik altijd blij van.

    Hartelijke groet, Hanny Schouten.

  2. Dank je wel voor dit interessante stukje.
    Grappige gewaarwording denk ik, met de spreeuwen.
    Fijn om je stukjes te lezen….
    Vriendelijke groet,
    Marloes🌸🍄🍁

  3. Jouw stukje triggerde bij mij ook een herinnering. Mijn lieftallige echtgenoot was op een zomerse dag de heg (Laurierkers) aan het terugsnoeien en had al 3 kruiwagens verflensd groen bij de geiten gegooid voordat ik dat doorhad. Ik geef zelf nooit groenblijvende struiken aan de beesten. Maar hij wist dat niet. Ik rende gillend naar buiten: ‘Joh wat doe je nou, dat mogen ze helemaal niet hebben!’ De geiten zelf waren zelf kennelijk ook niet erg op de hoogte, want die stonden tot hun knieën in die berg snoeiafval, te eten.
    De oudste en gulzigste geit lag al met haar ogen te draaien en te stuiptrekken en daarvoor kwam iedere hulp te laat. Bij de drie anderen hebben we tientallen Norit pillen weggespoeld met flessen water in een poging ze te ontgiften. En ze kregen ook nog een adrenalineprik van de haastig toegesnelde dierenarts. Ze waren alledrie zo duizelig en beroerd als wat, maar ze hebben het gelukkig gered.
    Ik kon het mijn man niet kwalijk nemen. Maar hij kijkt voortaan wel link uit met snoeiafval. Anders word IK giftig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *