De berkenkroeg.

Ruwe Berk

Lekker liggen onder de Berk

Het was op een mooie, zomerse dag op de inmiddels bij jou wel vertrouwde volkstuin van mijn vader. Augustus, schat ik zo in. Mijn vader had een groot grasveld waar wij als kinderen ook nog op mochten liggen –als we voorzichtig waren- met min of meer aan de rand een grote Ruwe berk. De Ruwe berk heeft hangende takken en ik vond het heerlijk om met mijn hoofd in de schaduw onder de takken te liggen en met mijn lijf in de zon.

Als ik met mijn hoofd onder de berkentakken lag, keek ik vaak ook rond naar de bladeren en de stam. Je kon altijd wel iets zien rondscharrelen op de stam en als je mazzel had, was dat een kevertje met hele mooie kleuren. Of een Gaasvlieg. Ik had toen wat met Gaasvliegen.

Op die mooie zomerse dag zag ik wat vreemds. Op één plekje van de stam was het een komen en gaan van insekten, waaronder iets wat op een grote wesp leek, maar net een beetje anders.

Snel mijn vader erbij geroepen, want die wist in ons gezin het meeste van insekten. En die grote wesp was eigenlijk best wel een beetje eng.

“Pappa, dat lijkt wel een wesp”, zei ik tegen mijn vader. “Maar wat is hij groot! En ook anders, met roodbruin en zo.” “Dat is een Hoornaar”, zei mijn vader. “Een heel grote wesp. Maak je geen zorgen, die zijn niet gevaarlijk. Ze vallen je alleen aan als je te dicht bij het nest komt. Mar er is hier geen nest”.

Zuipen

“En die andere beesten dan, papa, wat doen die daar?” Ik zag buiten die Hoornaar nog een vlinder, enkele kevertjes en een paar Gewone wespen. “Die drinken van het sap”, zei mijn vader. “Als een berk een klein wondje krijgt, komt er vaak sap uit. Dat gaat een beetje gisten en dat vinden ze lekker.”

“Dus alcohol?”, vroeg ik ongelovig aan mijn vader. “Dus dit is een kroeg?”

“Zo zou je het kunnen noemen, ja”, zei hij.

“En die beesten worden dronken? Gaan ze dan niet steken, die wespen?” Ik besloot voor de zekerheid toch maar een stukje naar achteren te lopen, voor je het weet kom je een wesp tegen met een kwade dronk.

“Nee hoor”, zei hij, “zolang je ze maar niet vastpakt gaat dat goed.”

En dat was ook zo.

Blijkbaar zijn niet alleen slakken verzot op alcoholhoudende dranken, maar heel veel andere insekten ook. Alleen, waar slakken zich plebserig verzuipen in het bier bij de Slakkenkroeg, heb je bij de Berkenkroeg te maken met wat gedistingeerder publiek, dat zich laaft aan Berkenlikeur.

Dus als je een berk in je tuin hebt, kun je vroeg of laat een Berkenkroeg, pardon, Berkencafé verwachten.

Fladderende drankjalken

Het lijkt er trouwens op dat die vlinders, in ieder geval de Atalanta-vlinder, een aardig drankjalk is die rare dingen wil doen voor een beetje alcohol. Want ik zat laatst bij José in de tuin voor wat overleg en daar barstte het van de Atalanta-vlinders. Toen ik een beetje beter ging kijken, zag ik ze af en aan vliegen naar een grote knotwilg.

Dat was toch wel raar. Wilgen zijn windbestuivers, dus die doen niet aan honing maken. Bovendien bloeien die in maart en niet eind augustus of in september. Dus wat moesten die Atalanta-vlinders daar? Het kon niet anders of daar moest iets te halen zijn. Ik ben gaan kijken, maar op ruime afstand, want er zaten niet alleen Atalanta-vlinders in die Knotwilg, maar ook Gewone wespen en een enkele Hoornaar. En het glom van de luizen, maar die zaten er in juni ook. En toen was het rustig rond die bomen.

Het lijkt erop dat of de suikerrijke luizenuitwerpselen, na wat gisting zorgen voor het geestrijk vocht. Of er zat ergens een lekje in de Knotwilg, want 1 plekje was wel heel erg populair. Maar ik ben niet dichterbij gekomen, want daar zat ook die Hoornaar en daar heb ik toch een beetje ontzag voor. De Wespen en de Hoornaar bezochten ook de bloemen van de Klimop, maar de Atalanta-vlinders sloegen de Klimop over en vlogen rechtstreeks naar de kroeg. Pardon, het Café.

Wat ze allemaal ook heel lekker vonden, waren oude druiven aan de wijnstok die José ook heeft. Liefst die druiven waar de wespen al hun kaken in hadden gezet, en waar ze dus goed bij konden. En die al een beetje aan het gisten waren. Hips!

Zou jij ook tuin met een insectenkroeg willen hebben? Een tuin waar het leven van af spat? Creëer een smakelijk buffet voor insecten en geniet van de capriolen die ze uithalen.

Met onze nieuwe cursus ‘Zelf je tuin Ecologisch inrichten’ maak je in 10 stappen een gastvrije omgeving voor insecten. Maak een tuin naar JOUW zin en regel de insecten in één keer mee.

Berkencafé

Maak een eetfestijn van jouw tuin zodat insekten in de rij staan om ervan te genieten met onze cursus ‘Zelf je tuin ecologisch inrichten’.

Facebook
Pinterest

2 Reacties op “De berkenkroeg.

  1. Herkenbaar. Wij hadden in onze tuin in Amstelveen, aan het water rond de Middelpolder, een knotwilg, met een mooie knot. Een met allemaal gaten en uitsteeksels, waar in het voorjaar als er nog geen takken aan zaten zelfs meerdere malen een eend wilde gaan broeden. Een paar jaar terug had ik een gekregen grote hangfuchsia aan zo´n uitsteeksel gehangen. Stond hartstikke leuk. Maar, die fuchen zijn heel erg geliefd bij luizen. Daar had ik even niet bij stilgestaan. En die luizen kropen de hele wilg in en maakten er een kennelijk kleverige bende van. Hadden we niet in de gaten. Totdat … er honderden wespen in en uit de boom vlogen. Steeds meer. Wij vermoedden een wespennest. Er kwam iemand van de gemeente langs om te kijken en tot onze blijdschap was het geen nest, maar inderdaad zoetigheid van de luizen waar de wespen op af kwamen. Ook zat de boom vol mieren. Dat zijn immers ook zoetekauwen. We hebben het zo gelaten, ook al speelde dat alles zich vlak bij ons terras af en word ik flink beroerd van een steek. Omdat er geen nest in de boom zat, waren de wespen gelukkig niet agressief. Na een maand waren ze weer verdwenen. We zijn er zonder steken vanaf gekomen.

  2. Leuk stukje!
    Ik vroeg me af wat jullie tips tegen slakken zijn! Ik stond laatst op het gras en toen kropen er wel 10 naaktslakken richting mijn bloemenborder. Een vriendin van mij gaat in de schemering altijd met zaklamp en schaar de naaktslakken doormidden knippen… dat vind ik best gruwelijk…, dit groepje slakken heb ik in een bakje bier gedaan, verdrinken zou een niet zo erge dood zijn? Zij vond dat echter een foute aanpak, dan leden de slakken verl meer dan zoals zij het deedm , met de ✂️. Tot nu toe helpen de glaasje bier in de border wel het beste.
    Wat vinden jullie de beste methode?
    Ze eten bjj mij alles op en klimmen ook naar het balkon waar nu de planten staan die zij het lekkerst vinden ( dahlia, lupines, astroemeria, en echinasea’s en delphinea)
    Groeten van Liesbeth

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *