Help, er wil hier niks groeien

Dat was even een verrassing, hè, opeens die kou. Ik heb as-te-sodemieter mijn Pelargoniums tegen het huis aangezet en de nacht erop toch maar in vliesdoek gewikkeld. ‘t Is weer goed gegaan.

Maar goed, daar gaat dit blog niet over. Deze week een Koffievraag over een heel andere situatie:

“k ben zo iemand die vorige keer had zullen reageren maar het kwam er niet van. Nu wel, dus ik gooi mijn vraag op tafel: Ik heb een niet te grote stadstuin, ligt op het zuid-oosten.

Aan de achterkant staan 3 hoge laurierbomen op stam, bedoeld om de achterliggende balcons een beetje op afstand te houden. Die bomen doen het goed. Achter die bomen staat de schutting van hout, noodzakelijk ook. De bomen staan in een verhoogde border, ongeveer 60 cm breed.

Het probleem is dat er weinig lust zit in dat stukje grond, wat een meter of 4 breed is. Tulpen doen het goed, klimop ook, de passiebloem doet het ook goed maar wat ik er verder in zet doet het een jaar en houdt het daarna voor gezien. Het is dus een wat treurig stukje grond waar weinig directe zon komt (vanwege de bomen en de schutting). Heb jij suggesties wat ik zou kunnen doen? N.b. Ik tuinier wat ‘losjes’ dus er mag best wel iets zomaar zijn.”

Ai, ai, ai, ai, ai! O jee, o jee. Je kon dit waarschijnlijk niet weten, maar door dit zo in te richten heb je het moeilijkste stukje tuin gemaakt dat er is, namelijk droge schaduw. Je tuin ligt op het Zuid-oosten, maar de schutting ook. Het stukje grond achter de schutting ligt, voor het gevoel van de planten dan, helemaal niet op het Zuid-oosten. Het ligt op het Noord-westen. De schutting zorgt voor schaduw en de Laurierboompjes zorgen ervoor dat die schaduw nog wat dieper wordt. Die wordt nog veel dieper door die pergola die je hebt gemaakt. In het voorjaar is er wel redelijk wat licht, maar in de zomer is het daar donker, hoor.

Dan heb je de border verhoogd. Dat ziet er ontzettend leuk uit vanuit het huis, ik begrijp het helemaal, maar daardoor kunnen je planten niet zo makkelijk bij het grondwater. Dat zorgt voor een droge schaduw. Zoals ik al zei, het moeilijkste stukje tuin.

Je schreef dat je ‘losjes tuiniert’. Je hebt dan denk ik geen zin in een ‘make-over’, namelijk de border verlagen. Ik ga dus uit van de situatie zoals je hebt. Want het is lastig, maar niet hopeloos!

Dat de klimop het daar goed doet, verbaast me niks. Die kan heel goed tegen schaduw. Wat ik nou echt geweldig vind, is dat tulpen het daar goed doen. En de Passiebloem ook. Dat biedt perspectieven.

Er zijn namelijk best een aantal planten en struiken, die het in de droge schaduw goed doen. Je moet geen weelderig bloeiende muur verwachten, daarvoor is het net te donker en te droog. Geniet daarom van je tulpen in het voorjaar.

Wat je er aan struiken neer kan zetten, dat is allereerst de Broodboom. Daar heb je er eigenlijk twee van nodig, maar je kunt er ook op gokken dat iemand in de buurt een mannetje heeft en alleen een vrouwtje neerzetten. Dan krijg je in januari en februari prachtig rode bessen. De Broodboom kun je ook met geel gevlekte bladeren krijgen en hij is makkelijk klein te houden. Kijk goed rond welke cultivar voor jou het beste is. Ook een leuke struik, zij het met wat stekels, is de Berberis x stenophylla ‘Corallina compacta’ Zoals de naam al aangeeft wordt die niet zo hoog. Mahonia aquifolium doet het gegarandeerd goed en dan is er nog de in Nederland vrij onbekende Ruscus aculeatus, weliswaar ook wat prikkelig, maar met mooie rode bessen in de herfst. Als je de cultivar ‘John Redmond’ te pakken kunt krijgen, heb je maar 1 plant nodig, anders twee (een mannetje en een vrouwtje). De Sarcococcus is ook een struik waarmee je goed zit. Witte bloemetjes in de winter en zwarte bessen. Al deze struiken zijn wintergroen.

Vaste planten die prima tegen droge schaduw kunnen zijn Vrouwenmantel en Leliegras, hoewel het voor Vrouwenmantel bij jou op het randje is met het licht. Een andere plant die minder bekend is maar die ook geschikt is, is Elfenbloem (Epimedium). De Herfstanemoon Anemone japonica doet het ook goed, evenals de wilde Bosanemoon (Anemone nemorosa). De Perzische muts, Tiarella, en de de Franjekelk, Tellima, kun je ook proberen.

Hopelijk lukt het je zo om je tuin een beetje op te fleuren. Lukt het hiermee nog niet, probeer dan een flinke kier te maken tussen de Laurierboompjes en de Pergola voor een beetje meer licht. De schutting wit verven was al een uitstekend idee, maar wat meer licht kan echt geen kwaad. Zou je me nog een keer willen laten weten wat het geworden is?

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *