Imponeergedrag

Tuinen van Versailles

Als je een nieuwe tuin wil, dan moet het natuurlijk de Mooiste Tuin op Aarde worden. En dat moet het ook, want het is JOUW tuin. Dus je gaat een beetje rondkijken naar wat er allemaal te koop is en komt vroeg of laat het begrip ‘Tuinstijl’ tegen. Denk aan de Formele Tuin, de Cottage Tuin, de Japanse Tuin, de Moderne Strakke Tuin…

Als je niet uitkijkt, dan val je in de valkuil dat je tuin volgens een tuinstijl moet worden ingericht. Maar als je denkt dat zo’n stijl door een ontwerper is bedacht, dan heb je het mis. Ja, bij de Formele tuin en de Rococo tuin zijn wel degelijk ontwerpen gemaakt. Alleen, zeker bij die tuinen zit er meer achter. De Hovenier heeft niet de opdracht gekregen: Het moet een formele tuin worden, want dat is de mode; hier heb je de plek waar de tuin moet komen en zie maar dat het een beetje past. Enneh….het mag niet te veel kosten.

Nou is dat laatste een bijna standaard-opmerking als er een nieuwe tuin wordt besteld, maar in dit geval mocht het WEL veel kosten. We hebben het hier namelijk over de tuinbezitters Koning Lodewijk de 14e van Frankrijk en Willem de 3e, Stadhouder van Nederland en Koning van Engeland.

Lodewijk de 14e, die kennen we allemaal. Die van de uitspraak: ‘L’ etat, c’est moi’, oftewel IK ben de staat. Niet bepaald een uitspraak van een bescheiden persoon en dat was hij dan ook niet. Hij werd al jong koning, en moest als tiener opboksen tegen adviseurs die wel netje ‘mon roi’ tegen hem zeiden, maar hem het liefste voor het karretje van hun eigen ambities spanden. Dat vormt een mens en bij Lodewijk ontstond dan ook de sterke behoefte om in alles te laten zien dat hij de baas was.

Toen hij hoorde van de tuinen van kasteel Villandry was hij diep onder de indruk. Dát was pas een tuin! De hele tuin was een en al in vorm gesnoeide haag. Dat moest een fortuin kosten om dat netjes in vorm te houden. Zoiets moest hij ook! Maar er waren alleen wat nadelen aan die tuin. Ten eerste was die te klein. Ten tweede nodigde hij niet bepaald uit tot wandelen. En dat was wel de bedoeling. De tuin die hij voor ogen had, moest gigantisch worden. Niet alleen de vakken, maar ook de paden moesten zo groot worden, dat je je als bezoeker heel klein begon te voelen. Klein ten opzichte van een Machtig Vorst –hijzelf.

Het resultaat van dit alles: De tuinen van Versailles. Het duurt al meer dan een half uur om naar de lange vijver te lopen – als je doorloopt. Als je die tuinen goed wil zien is 1 dag niet genoeg. Lodewijk moet in zijn nopjes zijn geweest met die tuin.

Maar in Nederland was er een zekere Stadhouder Willem de derde. Willem was niet helemaal gecharmeerd van Lodewijk, zeker niet nadat die in 1672 Nederland was binnengevallen. Dat was op het nippertje goed afgelopen, maar die man had een lesje nodig. Oorlog, daar had Willem geen zin in. Maar er was wel een ander punt waarin hij Lodewijk kon treffen: in imponeergedrag.

Volgens het adagium: Wat jij kan, kan ik beter, toog hij aan de slag. Inmiddels was hij getrouwd met Mary Stuart van Engeland en samen met haar Koning en Koningin geworden van dit machtige rijk, aartsvijand van Frankrijk.

Tijd voor een renovatie van het paleis en de tuinen van Hampton Court, het belangrijke Tudorpaleis net buiten Londen. Met een ruime hoeveelheid grond eromheen. En dus werden de beroemdste Hoveniers van het Engelse rijk aan de gang gezet om de tuinen om te vormen tot zeer schitterende Rococo-tuinen. Tegelijkertijd werden de tuinen van Paleis Het Loo ook aangepakt, zij het op bescheidener schaal, want ons Nederlanders bent zunig. Oorlog uitgevochten door middel van tuinaanleg.

En ik moet zeggen: Het is gelukt. Ik heb ze allebei gezien en ik vind de tuinen van Hampton Court indrukwekkender. Ook in de tuinen van Hampton Court voel je je klein, maar daar heb je tenminste het gevoel dat je in een tuin loopt. In Versailles voelde ik me alleen maar nietig.

De vondst van de ‘Ganzevoet-bomen’ in Hampton Court is briljant. Ganzevoet-bomen kosten een fortuin aan onderhoud. Ze zijn zeer indrukwekkend EN je kunt er onderdoor kijken, waardoor je een beter idee krijgt van hoe groot die tuin nu werkelijk is, terwijl het toch een tuin blijft. De formele bosjes van Versailles zijn wel formeel, maar missen overzicht. Kortom, Willem had gewonnen.

Misschien heb jij niet zo’n behoefte aan imponeergedrag. Maar wèl aan een prachtige tuin. Prakkizeer je je rot hoe je dat nou voor elkaar krijgt, dan is onze nieuwe cursus Zelf je tuin ecologisch inrichten voor jou op het lijf geschreven..

Imposante tuinen

Imponeer vlinders, bijen en vogels met je tuin en maak deze woest aantrekkelijk met onze cursus ‘Zelf je tuin ecologisch inrichten’.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *