Tuinmodes

Volgens de laatste tuinmode?

Lekker tuinen kijken

Wat staat er in deze tuin? Goh, mooi. Even een foto nemen. En in deze? Goh. Ook Mooi. Even een foto.

Toen Jose en ik het idee van Growing Green Fingers gingen uitwerken werd me één ding snel duidelijk: We moesten veel foto’s hebben van veel verschillende planten. Veel meer dan er in de tuinen van alle zussen bij elkaar stonden. Dus ging ik op strooptocht. Planten fotograferen in de tuinen in de buurt.

Ik vond het altijd wel leuk om af en toe een rondje te lopen in de buurt en van de tuinen te genieten, maar nu begon ik echt te kijken. En ik moet zeggen, een rondje lopen om tuinen te kijken is echt een aanrader. Zie je een leuke, fleurige plant in bloei staan, dan is je hele dag goed. Dus behalve werk, was ik ook bezig met ontspanning. O, moet je daar eens kijken. Klik! En daar eens! Klik, Klik!

Geweldig! Wat een leuke manier om je verzameling foto’s op te krikken. Dit zou ik jaren kunnen volhouden. Als ik zo de rest van mijn leven moest doorbrengen, hoor je mij niet klagen.

Is het Broodboom, Mahonia en Laurierkers of Broodboom, Mahonia en Laurierkers?

Maar ja, maar ja, maar ja. Na een vol jaar alles gefotografeerd te hebben dat ik maar verantwoord op de foto kon krijgen, werd het toch wel iets minder. Het begon een beetje saai te worden. Kwam ik in een schaduwtuin, dan stonden daar de Broodboom, de Mahonia en de Laurierkers. Kwam ik bij de volgende schaduwtuin, dan stonden daar: de Broodboom, de Mahonia en de Laurierkers. En kwam ik weer een schaduwtuin tegen, dan stonden daar:….enfin, je raadt het al. Op een gegeven moment ben je wel uitgefotografeerd met die Broodboom, Mahonia en Laurierkers.

De zonnige tuinen hadden wat meer verschillende soorten bloemen, maar ook daar gebeurde ongeveer hetzelfde. Ik zag veel, heel veel Hortensias, meestal de Boerenhortensias in rozerood en blauw. Je struikelde over de Vlinderstruiken, soms letterlijk. Er stonden ook veel Seringen en niet te vergeten Camellias, van wit en geel via roze tot rood. Echt hele leuke struiken, die Camellias, maar na de 100e Camellia heb je ze wel gezien. Wat ik ook veel zag waren de Buxus, Magnolias en Weigelias.

De laatste twee jaren worden alle tuinen zo’n beetje vol geplant met Pluimhortensias. Die kun je namelijk een stuk makkelijker snoeien dan de Boerenhortensia en ze doen het ook nog goed in de schaduw. Waar komen die Pluimhortensias opeens vandaan?

Modeplanten

Van de tuincentra. Daar staat hij pontificaal te pronken als ‘de plant van het jaar’ of zoiets. Hij is het hele groeiseizoen te krijgen en staat dan altijd in bloei. Hij ziet er prachtig uit, je zou er hebberig van worden. En dus nemen veel mensen een Pluimhortensiaatje mee. Of ze zien hem bij de buren staan. ‘Goh, wat mooie Hortensia he, lijkt een beetje op de ‘Annabelle’. ‘Nee, dit is geen Annabelle, dit is een Pluimhortensia. Deze blijft wel rechtop staan.’ ‘O, is dat zo?’ ‘Ja, en hij bloeit ook nog tot laat in het jaar. En kan ook nog in de schaduw.’ ‘Waar heb je die vandaan?’ ‘Van het tuincentrum/de supermarkt.’ ‘O, dan ga ik ook maar eens kijken.’

Zo gaat dat. Mensen zijn niet tevreden met hun tuin en zouden dat graag anders willen. Maar wat? Geen idee, eigenlijk. Een nieuwe plant proberen dan maar. Moderne tuincentra en supermarkten en bouwmarkten verkopen die planten. Daar willen ze wel wat op verdienen. En dat gaat het beste als je niet te veel te kiezen geeft, maar een paar planten op een opvallende plek aan de man brengt. Weinig keus, dus. En daarom koopt iedereen hetzelfde. En zo krijg je modeplanten. Iedereen aan de Pluimhortensia.

En dat snap je zelf ook wel. Als je je niet helemaal happy voelt met je tuin, dan is het eerste wat je gaat proberen is om andere planten erin te zetten. Maar je hebt geen idee wat. Dus als je een paar mooie plantensoorten op een opvallende plek onder je neus krijgt, dan denk je al gauw: ‘Nou, laat ik die maar eens proberen.’ Vooral als er bordjes bij staan als: ‘makkelijke plant’, ‘kan eigenlijk overal’, kan ook in de schaduw’, ‘bloeit rijk en lang’, ‘goed voor bijen’. Wie zou daar nou niet voor vallen?

Maar ja, ergens wringt het toch. Want die mooie Pluimhortensia in je tuin zien staan is een ding, maar dat alle andere buren die ook hebben is toch wat minder. Want je hebt eigenlijk liefst een tuin die uniek voor jou is, nietwaar? En niet een tuin waarbij de planten wel erg veel op die in alle tuinen in de buurt lijken. Dan is het niet meer ‘eigen’. Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar?

Daar hebben wij nu een oplossing voor bedacht. Speciaal voor diegene waarbij het niet om de laatste tuinmode gaat of de nieuwste tuin-hype. Onze gloednieuwe cursus ‘Zelf je eigen tuin ecologisch inrichten’. Apetrots zijn we op deze cursus, want man o man wat gaat deze cursus je anders laten kijken naar je tuin en de mogelijkheden.

Deze cursus is niet voor iedereen, maar voor de echte tuinliefhebber en doorzetter, want je moet er wél wat voor doen. Je krijgt je eigen unieke tuin die helemaal van jou en voor jou is; geen copycat geval van de buren. Mét ecologisch evenwicht zodat je niet meer vol verlangen uitkijkt naar vogeltjes en vlinders. Die weten je tuin dan ook te vinden.

Ben jij hier ook aan toe?  Kijk hier voor de aankomende datum.

Modeplanten
Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *