Hooikoorts door pollen van bomen.

Pollen van bomen

Hatsjoe! Hatsjoe!

O jee. Het zou toch niet….C…..zijn?

Dat kan natuurlijk altijd. Maar rond deze tijd van het jaar kan het ook iets anders zijn: hooikoorts!

Hooikoorts in maart? Ja. Hooikoorts werd voor het eerst ontdekt omdat mensen ziek werden tijdens de hooitijd. En als ik zeg ziek, dan bedoel ik ziek. In mijn jeugd, toen allergieën nog niet zo’n groot probleem waren als nu, had ik een collega wiens zoon elke zomer wel een paar dagen het bed moest houden wegens hooikoorts. Haast niet te begrijpen. Ik had nergens last van.

Toen niet. Nu wel.

Inmiddels hebben ze ontdekt dat hooikoorts een auto-immuunziekte is en dat het een reactie is op de pollen (het stuifmeel) die die grassen in juni en juli met massa’s de lucht inblazen. Zo van: als ik een miljoen pollen met de wind mee laat voeren, dikke kans dat er eentje bijzit die op de stempel van een bloem terechtkomt en de bloem bevrucht! Slimme strategie. Werkt. Het is alleen jammer dat die pollen ook in mijn neus terecht komen. En op mijn gezicht. En in mijn haren, mijn wenkbrauwen en mijn wimpers. Pollen zijn een tikkie kleverig, dus die blijven daar mooi plakken.

En nu krijg ik een verstopte neus, een loopneus, een wollig gevoel in mijn hoofd en als het heel erg is van die mooie rooie oogjes en een bijholteontsteking. Fijn! En dan? Je hebt anti-allergiemiddelen, maar dat is voor mij niet zo geschikt (ja, ik ga hier mijn medische doopceel open en bloot op internet gooien, zeg. Neem het maar van me aan). Bovendien vergeet ik ze in te nemen met mijn suffe kop.

Wat dan?

Wat heel goed helpt, is ’s avonds vlak voor je naar bed gaat onder de douche gaan en gelijk je haar en je gezicht goed wassen. Dan ben je die pollen uit je haar en van je gezicht kwijt en slaap je een stuk beter.

Ik hoor je denken: Ja, dat van grassen, dat ken ik. Maar wat heeft dat met bomen te maken? Welnu, enige tijd later ontdekten ze dat de pollen van windbestuivende bomen óók allergische reacties kunnen veroorzaken. Windbestuivende bomen worden niet bestoven door bijen, maar die blazen, net als grassen, hun pollen met massa’s de lucht in. Maar nu al vanaf februari (de Hazelaar -dat is de struik waar de hazelnoten aan groeien- en de Els -What’s in a name- zijn berucht om hun hooikoortsverschijnselen) of in april (dan bloeit de berk, die ook al zo’n beruchte).

En dus kun je, als je pech hebt, vanaf half februari tot eind juli met een loopneus lopen. Niet fijn, maar nu ook nog pijnlijk. “Ze heeft een loopneus. Het zou toch niet…..Beter afstand houden.” Het lijkt alsof je melaats bent. Maar ik kan het ze niet kwalijk nemen, het is een instinct, ik doe het zelf ook.

Maar nu? Alle bomen die problematisch zijn omhakken dan maar? Hazelaars en berken zijn de bekendste, maar ik ken ook iemand die allergisch is voor wilg (en gek genoeg veel minder voor berken). En bij die persoon viel me wat op.

Hij was slim genoeg om ’s avonds onder de douche te gaan en zijn haar te wassen, dat wel, dus ’s ochtends had hij niet of nauwelijks last. Als hij naar buiten ging ook niet. Maar een kwartier nadat hij op een bankje onder de wilg was gaan zitten, begon hij toch te niezen! Bij een andere kennis van me gebeurde hetzelfde. Die moest ophouden met het planten van sneeuwklokjes bij een hazelaar omdat ze een verstopte neus kreeg. Ging ze weg bij die hazelaar en maakte ze haar gezicht schoon en kamde ze haar haren, dan werd dat een stuk minder. Het zijn maar twee mensen, dus niet bepaald wetenschappelijk onderzoek, maar ik denk toch dat er wat in zit.

Ben je super-allergisch, dan helpt dat ook niet. Maar, als je vermoedt dat je matig allergisch bent voor hazelnoten, hou je dan verre van die mooie katjes. Dat scheelt een stuk.

En plant ze natuurlijk niet in je tuin, en zéker niet naast je terras. Hazelaars kun je ook vlak voor de bloei snoeien, dat werkt ook. Bij elzen en berken is dat een stuk lastiger.

Ik heb het trouwens (nog) niet bewust uitgeprobeerd, maar het zou zo maar eens kunnen dat een corona-gezichtsmasker de allergische verschijnselen doet afnemen. Dit omdat zo’n masker niet alleen her virus tegenhoudt, maar ook de pollen, die dan niet meer zo makkelijk bij je neus en mond kunnen. Moet je natuurlijk niet vergeten om je haren te wassen en je gezicht af te nemen voordat je naar bed gaat. En elke dag een schoon maskertje op, natuurlijk. Het zou trouwens ook zo maar kunnen dat het deze winter minder erg is (In ieder geval in Engeland, waar heel veel mensen thuis blijven). Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat luchtvervuiling allergie verergert.

Een gezichtsmasker op tegen Corona èn pollen. Tsja. En zo komt Jan Splinter door de winter..

Heb jij al deelgenomen aan ons webinar snoeien?

In dit webinar ontdek je de basistechnieken van het snoeien waardoor je met meer zekerheid en overtuiging je planten en struiken kunt snoeien waardoor ze rijker gaan bloeien, beter in vorm komen en jouw tuin er geweldig uit gaat zien. Schrijf je nu snel in! 

>>link naar de inschrijf pagina voor ons webinar snoeien>>

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *