Paddestoelen in de tuin

Paddestoelen in de tuin

Het is mild, vochtig weer en herfst en daar zijn ze weer: de paddenstoelen. Ook in mijn tuin in Manchester.

Ik heb niet zo veel soorten: Alleen maar de geschubde inktzwam, de peervormige stuifzwam en de gekraagde aardster. Maar ik heb altijd een zwak gehad voor paddenstoelen, dus ik ben hier al erg blij mee.

Ze zijn er pas sinds de laatste jaren. Daarvoor waren ze er niet. Dat kwam door de tuinman. Die hield de tuin te netjes. En dus was er voor hen niks te halen.

Mycorrhiza

Als je bomen en struiken in je tuin hebt en je bemest niet, dan komen er na een paar jaar langzamerhand steeds meer paddenstoelen tevoorschijn. Dat zijn voornamelijk paddestoelen die mycorrhiza vormen: een soort geïntegreerd wortelgestel tussen de schimmel en de boom. Mycor staat voor schimmel en rhiza betekent wortels. Weet je dat ook weer.

Dit mycorrhiza is een soort ruilmechanisme. Paddenstoelen kunnen geen suikers aanmaken. Die suikers hebben ze nodig om te kunnen groeien. Maar waar paddenstoelen wel heel goed in zijn, is het mineralen uit de grond halen. Die kan de plant weer goed gebruiken: mineralen uit de grond halen kan hij ook wel, maar dat kost hem redelijk wat energie en alleen de wortelpunten kunnen dat. Die kunnen maar een klein stukje van de bodem hiervoor gebruiken, namelijk het stukje rond die wortelpunten. De ‘wortels’ van de schimmels, de schimmeldraden, kunnen in de kleinste gaatjes in de bodem en die kunnen veel beter mineralen uit de grond halen dan de ‘gewone’ wortels. Plant en schimmel werken dus samen: win-win.

Maar omdat deze samenwerking de boom veel kost aan suikers, staat hij daar niet om te springen. Dus als er genoeg mineralen zijn omdat je kunstmest geeft, dan zegt de boom tegen de schimmel dat hij is ontslagen. Pas als de mineralen van die bemesting op zijn, zegt de boom: “Joehoe, schimmeltje! Waar ben je? De wortelmarkt is weer open! Kom je?” Daarom zie je meer paddenstoelen in een wilde, onbemeste tuin.

Houtsnippers en oude verhuisdozen.

Een andere manier om paddenstoelen in je tuin te krijgen is houtsnippers gebruiken. Als mulch. Dan krijg je niet zozeer mycorrhiza-paddenstoelen, maar houtafbraak-paddenstoelen. Alleen: kleine snippers hout geeft kleine paddenstoelen. Helaas. Als je erge mazzel hebt, dan komen er na een paar jaar nestzwammetjes op de grotere snippers. Nestzwammetjes zijn echt schattig. Een klein bakje met daarin drie ‘eitjes’.Ze zijn heel klein: Maximaal 1 cm groot. Goed kijken dus. En geduld hebben. Het hout moet een beetje ‘voorverteerd’ zijn en dat gebeurt niet van vandaag op gisteren.

De leukste paddenstoelen die ik ooit in mijn tuin gehad heb, waren Morieljes. Wat? Die kleine paddenstoeltjes die nog veel duurder zijn dan Cantarellen bij de groentenjuwelier? Yep, die. Kapjesmorieltjes, om precies te zijn. Is maar 1 keer gebeurd en dat zat zo. We waren net verhuisd in Amsterdam. Dat gebeurt wel meer in het leven, maar in sommige jaren zit het leven in de weg en zo ook dat jaar, met familie in het ziekenhuis en zo. Niet fijn en erg druk. Dus wat gebeurt er: het uitpakken gaat een beetje rommelig. En de stukke verhuisdoos die gebruikt was om de fiets een beetje te beschermen, belandt met fiets en al in de tuin. Op de grond. En gaat daar rotten, want dat jaar regende het nogal veel.

Dat was blijkbaar een perfecte ondergrond voor de morieljes, want in de herfst stonden ze er opeens.

Maar voordat iedereen nu hoopvol zijn hele tuin vol gaat leggen met oude kartonnen dozen: Ik heb ze maar 1 jaar gezien en daarna niet meer.

Niet voor de supernette tuinier.

Deze schatkamer is overigens niet weggelegd voor de nette tuinier. De tuinier die zijn tuin winterklaar maakt. Die elke zomer met de schoffel aan de gang gaat. Want die schimmeldraden in de bodem, die zijn kwetsbaar. Die maak je met al dat gespit en geschoffel stuk. En de schimmeldraden zijn de plant, de paddenstoelen zijn eigenlijk alleen maar de ‘bloemen’. Schimmeldraden stukgeschoffeld: geen paddenstoelen. Dat is nu eenmaal zo. Je moet kiezen in dit leven: supernette tuin zonder paddenstoelen of een beetje rommelige tuin met. Misschien toch maar mulchen…

Voorlopig ga ik lekker genieten van mijn stuifzwammen en mijn gekraagde aardsterren. En wie weet, misschien kom ik nog meer paddenstoelen tegen…..

.

Paddestoelen mix
Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *