30 planten in de week en je tuin

Ik ben nogal een nieuwsgierig mens. Ik lees alles wat los en vast zit (sommige mensen noemen het een verslaving, tsss). Dus toen ik van een vriendin met mijn verjaardag een boek kreeg over weerstand en het microbioom, las ik dat ook.

Dit boek gaat over de rol die het microbioom in je darmen speelt bij je weerstand. Ik had er al eerder over gelezen in boeken waarin dat keurig met nette wetenschappelijke artikelen werd onderbouwd, dus ik weet dat die rol echt is.

Maar in dit boek stond iets interessants. Er stond dat onderzoek had uitgewezen dat mensen die 30 verschillende planten per week aten, een beter microbioom in hun darmen hadden dan mensen die –zeg- 10 verschillende planten aten.

Dat daar wat in zat weet ik ook uit eigen ervaring: ik hou van wat afwisseling in mijn eten en als ik heel gevarieerd eet, voel ik me beter. En blijkbaar meer mensen.

Maar toch. 30 VERSCHILLENDE planten per week. Ga er maar aan staan. Hoe krijg je dat voor elkaar? Op naar Dr Google dan maar, om te kijken of er meer over geschreven is.

En of er meer over geschreven is. Ik blijk op een van de nieuwste voedselhypetjes gestuit te zijn. Je struikelt over de websites met eet-ideeën. ‘T lijkt wel SonjaBakkeren.

Maar als je er nuchter over nadenkt, dan is het eigenlijk best te doen, die 30 planten per week. Want we hebben het hier over planten en dat is niet hetzelfde als groenten. Dus aardappelen tellen ook mee. Alleen kom je niet zo heel ver als je alleen aardappelen met alleen elke dag 1 verschillende groente eet: 7 groenten plus 1 aardappel is 8. Maar wacht, de granen tellen ook mee. Dus brood = tarwe = 1 en pindakaas, gemalen pinda’s is ook 1. Ben je toch alweer op 10. Eigenlijk zonder moeite.

De hoeveelheden lijken niet uit te maken en ook niet of het bevroren of gedroogd is. Zelfs koffie lijkt mee te tellen – toch een aftreksel van geroosterde koffiezaden –planten dus. Kruiden en specerijen tellen ook mee. Zelfs zwarte en witte peper, want dat zijn ook gemalen zaden. Alleen zout niet, want dat is niet van een plant.

Maar wat heeft dit te maken met je tuin?

Nou, dat is simpel. Je tuin biedt heel veel mogelijkheden om de hoeveelheid planten in je dieet te verhogen. Om te beginnen met kruiden. Het is hardstikke leuk om Peterselie, Selderij, ‘Gewone’ Salie, Munt, Citroenmelisse, Lavas (maggiplant), Bieslook, Dille, Kervel, Venkel, Thijm, Oregano, Rozemarijn en Laurierblad in je eigen tuin te kweken. 

Laurier en Rozemarijn zijn struiken die wel wat ruimte nodig hebben – of regelmatig snoeiwerk; Kervel en Munt kunnen soms gaan woekeren en ook Lavas is geen echt kleine jongen, maar kijk eens: 14 verschillende planten om je darmen eens extra te verwennen. Bovenop die 10 die je al had. Gewoon als kruiden in het eten. Hoeft niet eens door de groenten, kan ook bij het vlees.

Ben ik nou klaar? Nou, nee. Want afgezien van allerlei andere planten die je ook in je tuin kunt kweken, kun je ook gebruik maken van eetbare bloemen in de rest van je tuin. Dat is een tijdje in de mode geweest, met name in de salade, maar het lijkt nu weer ‘uit’ te zijn. En dat vind ik jammer, want ik fleurde helemaal op van een bloemrijke salade.

Met die bloemen moet je wel een beetje voorzichtig zijn. Niet alle bloemen zijn eetbaar. Van de bloemen van de Oost-Indische kers, van Viooltjes en van Goudsbloem is bekend dat ze wel eetbaar zijn. Madeliefjes, Paardenbloemen, Lavendelbloemen, Komkommerkruidbloemen, Meidoornbloesem en de bloemen van de Wilde Geranium zijn dat ook. En de bloemblaadjes van Rozen, niet te vergeten, vooral de geurende. Hmmm! Gebruik voor het lekker so wie so alleen de bloemblaadjes (dat zijn de gekleurde blaadjes, die we zo mooi vinden).

Maar let op! Lelies en de bloemen van Tomaten, Paprika, Pepers en Aardappels zijn hardstikke giftig. Die moet je dus NIET eten.

Heb je eetbare bloemen in je tuin, dan heb je in ieder geval in de zomer die 6 extra planten per week die je nog mist zo in je eten gefrummeld.

MAAR! MAAR, maar maar. Die bloemen moeten natuurlijk wel ONBESPOTEN zijn. Biologisch is dus OK. Alleen, heb je net dit jaar een plantje bij het lokale tuincentrum gekocht en denk je ’Ik heb hem niet bespoten, dus het is OK’….Nou, nee. Want bij de kweker is het plantje wel bespoten en doorgaans niet zo’n beetje ook. Al staat er nog zo groot ‘bijvriendelijk’ op. Je moet er toch niet aan denken dat je al die troep in je salade stopt.

Heb je dat soort planten in je tuin, dan moet je toch fruit gaan eten. En tomatensoep. Of een boerenomelet of zo om die 6 planten die je nog mist aan te vullen. Of rijst. Of pannenkoeken met haver en boekweit er in. Of…nou ja, je snapt waar ik heen wil. Veel succes en een gezond microbioom gewenst.

En ik zal zelf eens gaan turven hoeveel verschillende planten ik per week eet. Ben wel nieuwsgierig.

N.B. De teksten op deze site, inclusief dit blog, zijn door mijzelf of José geschreven en mogen niet gebruikt worden zonder voorafgaande toestemming, ook niet om AI te trainen. 

Dit klinkt harder dan ik bedoel, maar ik weet niet hoe ik moet zeggen dat je dat best wel met iemand mag delen, maar dat helaas Facebook tegenwoordig een no-no is sinds ze hun voorwaarden hebben aangepast. Grrr.

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *