Sinds een paar weken zien jullie onder aan mijn blogs een verklaring staan:
N.B. De teksten op deze site, inclusief dit blog, zijn door mijzelf of José geschreven en mogen niet gebruikt worden zonder voorafgaande toestemming, ook niet om AI te trainen.
Dit klinkt harder dan ik bedoel, maar ik weet niet hoe ik moet zeggen dat je dat best wel met iemand mag delen, maar dat helaas Facebook tegenwoordig een no-no is sinds ze hun voorwaarden hebben aangepast. Grrr.
Ik kan me zo voorstellen dat je dat helemaal niet leuk vindt om te lezen. Zou ik ook vinden. Ben je net een leuk blog aan het lezen over planten en je tuin en zo, komt er op het einde zo’n domper-mededeling. Weg vrolijk/grappig/tevreden gevoel.
Maar helaas….de moderne samenleving is zodanig, dat als ik dat soort domper-verklaringen NIET onder mijn teksten zet, ze doodleuk door Google en andere bepaald niet filantropische instellingen ‘geleend’ kunnen worden om AI te trainen. En daar heb ik om verschillende redenen moeite mee.
Dus nu eens niet een blog over tuinen, maar over GGF en AI.
- Ten eerste wordt niet gevraagd of je je materiaal ter beschikking wil stellen om AI te trainen; het wordt eenvoudig gebruikt. Ja maar, hoor ik tegenwerpen, je maakt toch ook gratis gebruik van Google om te zoeken naar dingen? Ja, dat doe ik. Maar ik betaal indirect met mijn zoekdata en mijn persoonlijke gegevens, die door Google vrolijk worden doorverkocht aan derden. Zolang ze niet meer verkopen dan wat ik actief met ze deel, heb ik daar niet zoveel problemen mee. Ik vind het alleen wat minder dat ze daar niet rond voor uitkomen en dat je dat via organisaties als Bits of Freedom moet horen. En het levert ze veel geld op: 14,4 miljard winst in 2014.
- Facebook heeft sinds kort ook gezegd dat alle materiaal dat op Facebook wordt gezet gebruikt wordt voor het trainen van AI. Nu vind ik Facebook tegenwoordig stomvervelend. Denk je naar het volgende interessante bericht te kunnen scrollen, staat er opeens 30 extra berichten tussen. Dat bederft een groot deel van mijn leesplezier. Misschien kan Growing Green Fingers niet zonder Facebook om meer lezers te trekken. Maar leuk is anders.
- Dan AI zelf. Mijn echtgenoot heeft enkele jaren geleden een boek geschreven en Google-AIde een keer naar wie zijn hoofdstuk geschreven had, puur als test. Nou, volgens Google AI niet hij. Maar een onbekende vent die als ik me goed herinner al dood was toen het boek nog geschreven moest worden. Daar kun je om lachen en dat deden we ook. Ik noem AI dan ook consequent AS (Artificial Stupidity).

- Maar stel je nou dat je dit serieus wilt weten? Om een artikel te schrijven over dit soort boeken bijvoorbeeld? Dan zet je dat toch volkomen ter goeder trouw in een serieus stuk. Maar het is niet waar. En als mensen ergens anders de goede auteur tegenkomen, raken ze in verwarring. Wie moet je nou geloven? Nou ja, als je niet kan weten wie gelijk heeft, dan maar niemand, natuurlijk. Maar als je niemand vertrouwt, ben je gevoeliger voor het soort mensen dat elke keer ‘fake news’ roept. En dat is niet goed voor de samenleving.
- Schrijven is best lastig, ook ik loop regelmatig vast in mijn tekst. En ik kan goed schrijven. Vaak zie ik dat mensen eigenlijk schrijven best kunnen leren, maar het niet durven. Bovendien kost schrijven tijd. Iets waar vooral studenten, met hun eeuwige uitstelgedrag, tegenaan lopen. Ik ook, vroeger. Ik heb wel eens om half negen ‘s ochtends het laatste papiertje uit de printer getrokken om het op de deadline van negen uur bij de docent te kunnen inleveren. En dan had ik de hele nacht doorgewerkt. Omdat ik in de weken ervoor tegen het verslag aan had zitten te hikken in plaats van te schrijven.
- Dus wat doet een moderne student: Die gebruikt ChatGPT. En ‘vergeet’ dat te melden. Wat veel docenten door de vingers zien, want drie maal raden….zij gebruiken het ook. Nu heeft Chat GPT ook zijn voordelen. Schrijf je bijvoorbeeld een onderzoeksvoorstel om geld binnen te halen, dan krijg je maar een bepaald aantal woorden per onderdeel. Logisch, want de beoordelaars hebben gewoon geen tijd om fraaie rhetorica te lezen. Heb je nou een stukje met teveel woorden, dan kun je ChatGPT uitstekend gebruiken om wat ingekorte versies te laten schrijven van die tekst. Daar is het prima geschikt voor. Maar dan beslis je over de eindversie nog altijd zelf.
- Maar…ik ken ook wat voorbeelden van studenten Forensica (om het maar een losjes te omschrijven). Die gebruiken ook ChatGPT. Dat zijn studenten die later stukken moeten schrijven die gebruikt worden als bewijs in rechtszaken. En in die studentenverslagen komen wetten voor die niet bestaan. ChatGPT heeft ze verzonnen. Leuk hoor, straks. Stel je voor, je bent van iets verdacht en je staat voor de rechter. Geen probleem, denk je, ik was het niet, dat komt zo wel naar boven. Maar dan komt er een forensisch rapport dat wel zegt dat je het wèl gedaan hebt, omdat een student, die nu professional is, geleerd heeft om op ChatGPT te vertrouwen in plaats van zelf dingen uit te zoeken. Lijkt me niet leuk. Lijkt me helemaal niet leuk.

- De meeste mensen kunnen best wel leren schrijven, zeker ‘zakelijke teksten’, zoals ze zo mooi heten. Veel rapporten gebruiken een standaard formule, waaraan je maar weinig hoeft te veranderen. Dat is prima, want dat maakt het makkelijk om die dingen te lezen. Lezen kost namelijk óók tijd. Dus schaam je niet als je rapporten niet erg origineel zijn, zeker als ze over iets technisch gaan. Is echt goed genoeg. Als ze maar kloppen en begrijpelijk zijn.
- AI wordt ook meer en meer gebruikt voor oplichting en deepfakes. Mensen worden zwart gemaakt, mensen worden gechanteerd. Het wordt steeds moeilijker om niet in scamzooi te trappen. Goede hersengymnastiek, maar dramatisch als je even niet bij de les bent en er toch in tuint. Soms kun je een deel van het gestolen geld terug krijgen, maar wij betalen daar allemaal voor met hogere bankkosten.
Maar goed. Je snapt misschien mijn moeite met AI. En mijn verontruste gevoel omdat iedereen nou opeens mee wil liften met AI. Ik wil daar –vooralsnog- niet aan meedoen. Vooralsnog, omdat ik zie dat er ook wel goede dingen gebeuren. Bijvoorbeeld bij Excel, waar je drie cellen in een kolom neemt en die doortrekt: Dan nummert hij automatisch door. Dat is ook een soort AI, ook al is dat puur een algoritme.
Zo. Dit moest ik even kwijt. Bedankt voor het uitlezen. Ik heb het stuk hopelijk een beetje makkelijker leesbaar gemaakt met wat leuke plaatjes….
Ennuh…als iemand een betere tekst weet voor onder aan de blogs, dan hoor ik het graag! Zet ik die neer (met bronvermelding).
N.B. De teksten op deze site, inclusief dit blog, zijn door mijzelf of José geschreven en mogen niet gebruikt worden zonder voorafgaande toestemming, ook niet om AI te trainen.
Dit klinkt harder dan ik bedoel, maar ik weet niet hoe ik moet zeggen dat je dat best wel met iemand mag delen, maar dat helaas Facebook tegenwoordig een no-no is sinds ze hun voorwaarden hebben aangepast. Grrr.
Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?
Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.