Alweer een jaar voorbij

Dit blog zou eigenlijk afgelopen vrijdag verschijnen, maar een gevalletje Covid gooide een spaak in het wiel van ons schema. Gelukkig niets ernstigs, wel lastig. En zo vloog de tijd nog harder en is het alweer 2024.

En wat is 2023 het een goed tuinjaar geweest! Maar niet heus. Het begon al met die knap koude winter en dat knap koude voorjaar. De Koolpalmen gingen massaal dood en iedereen vroeg zich af of ze nou echt dood waren. Ja, ze waren echt dood – boven de grond dan. De wortels leefden nog en in juli/augustus zag je overal nieuwe Koolpalmbladeren uit de grond komen. Tenzij we weer zo’n winter krijgen, beginnen ze gewoon weer opnieuw met een stammetje maken.

Het is alleen jammer dat het zo lang duurt, dat groeien van Koolpalmen. Toen ik het met de 80-jarige leidster van onze Parsonage Gardens over de opnieuw beginnende Koolpalmen had en ik zei dat ze uiteindelijk weer net zo groot werden als voorheen, zei ze: “Maar dat maak ik niet meer mee”. En dat is in haar geval waarschijnlijk ook zo. Dat is dus wel even, zoals dat heet, ‘een dingetje’.

Toen eindelijk de kou uit de lucht was, zaten we met angst en beven hitte en droogte af te wachten. Die hitte kregen we – maar niet zo lang. De droogte duurde nog korter. Wat heeft het geregend, dit jaar. Vooral in de herfst hield het maar niet op. Chagrijnig werd ik ervan. En ik moest behoorlijk wat snoeiplannen uitstellen. Want je snapt wel hoe dat ging – was het een keer een lekker droge dag, had ik andere verplichtingen, waar ik niet onderuit kon. Een mens zou voor minder een slecht humeur krijgen.

Growing Green Fingers heeft het afgelopen jaar niet zo heel veel van zich laten horen. Dat kwam deels door sjaggerijnig zijn over het weer, maar ook doordat we een nieuwe cursus ontwikkeld hebben: Zelf je eigen Tuin Ecologisch Inrichten. We zijn best trots op die cursus, al zeg ik het zelf. Onze testklant vond hem ook erg leuk. We moeten alleen nog een review vragen voor op de site.

Tijdens het testen van de cursus Zelf je Tuin Ecologisch Inrichten kwamen we natuurlijk een aantal haken en ogen tegen, zoals altijd met een nieuwe cursus. Wij denken dat we iets vertellen dat onze klant wil weten en die klant zegt – terecht- “En hoe zit het nou met dit?” Een hele goede vraag. Dat moeten we even iets beter uitleggen, dus. Terug naar de tekentafel.

Dat deed ons beseffen: Weten we eigenlijk wel precies waar onze tuiniers mee zitten? Want dat is wel belangrijk. Ook voor onze blogs. En de motivatie voor het schrijven van de blogs. Vandaar de Koffievraag. Dat vond ik erg leuk. Wat een leuke antwoorden en als ik dan een toelichting vroeg, dan kreeg ik soms verrassende aspecten van het tuiniersvak te zien! Erg motiverend ook.

En voor dit jaar?

Met frisse moed beginnen we in 2024 (nou ja, volgende week dan) met de Koffievraag-blogs. Er zijn weer een aantal vragen bij gekomen, dus de eerste 3 maanden kunnen we vooruit. Maar ik hou voor mezelf lekker de vrijheid om er af en toe een heel ander blog doorheen te gooien. Ik heb er weer veel zin in.

We gaan in 2024 weer een aantal snoeiwebinars geven. Onze Persoonlijke, Interactieve Tuinkalender (PIT) blijft verkrijgbaar en krijgt een aantal nieuwe aspecten. Als je dit leest, hebben we het laatste ontbrekende filmpje ‘Wat te doen in de tuin in..’ van het jaar opgenomen, dus dat staat er ook in. De Persoonlijke, Interactieve Tuinkalender, voor tuinieren met PIT. Met vraag- en Antwoordsessies. De cursus Zelf je Tuin Ecologich Inrichten – inclusief dat vermaledijde Beplantingsplan – is inmiddels ook verkrijgbaar. Er is wel wat koudwatervrees voor –snappen we helemaal en we gaan nadenken hoe we tuiniers die behoefte hebben aan herinrichten van de tuin kunnen helpen om toch in het diepe te springen.

De Koffievragen hebben me doen beseffen dat de Online Cursus Snoeien op sommige punten beter kan. Ook daar gaan we aan werken. Hou de nieuwsbrieven in de gaten, we houden je op de hoogte.

Dan rest me nog om je een fijn Tuinjaar in 2024 te wensen.

Veel Tuinplezier!

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *