Brrr, het is lente

Koude lente

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar af en toe, als ik ’s ochtends opsta en naar buiten kijk, dan krijg ik toch een rothumeur! Dan doe ik mijn gordijnen op en wat zie ik: Natte sneeuw. En niet zo’n beetje ook.

Ondertussen hoor ik op de achtergrond het weerbericht, dat op 1 maart vrolijk zegt dat NU de meteorologische lente is begonnen. Ja, ja. De meteorologische lente. Dat kan ik heel goed zien als ik naar buiten kijk, ja. Met lekker natte sneeuw. Heerlijk. Daar krijg ik echt een lentegevoel van.

Start lente

Toen ik nog jong was hadden we maar 1 soort lente, de klimatologische lente. En als ik zo naar buiten kijk, dan denk ik: Die grappenmakers van het klimaat hadden dat nog zo gek niet bekeken. Want natuurlijk wordt het klimaat warmer en bloeien de Narcissen soms al met kerstmis, maar helemaal ervan opaan kun je niet. Dat blijkt nu maar weer. Terwijl ik dit schrijf vliegt buiten inderdaad de natte sneeuw je om de oren en wordt er ’s nachts ook nog vorst verwacht. Brrrr.

Nee, dan heb ik liever dat de lente officieel op 21 maart begint. Dan is het alweer 3 weken langer warmer aan het worden en is de kans op natte sneeuw fors kleiner. En dan valt het minder vaak tegen, als je met een lenteverwachting de gordijnen open doet. Dus, mensen van het KNMI: Dat je het maar weet.

Ondanks dat het dus officieel ‘lente’ is, blijft het nog even knap koud en voelt het buiten meer aan als januari. En net als iedereen denk ik dan ook aan mijn energierekening. Die wordt door al die kou ook alleen maar hoger. Ik heb maar een extra dekentje gekocht voor mijn voeten.

In bloei

De kou is ook goed te zien aan de plantjes in de tuin. Die willen maar niet echt omhoog komen. En dat is óók niet heel bevorderlijk voor mijn goede humeur. De Tête á tête narcisjes zouden half februari al moeten bloeien, maar ze zijn bij mij nog èrg groen. Ik kan ze wel de grond uit kijken. Dat helpt niet, dat weet ik ook wel, maar toch.

Toch heeft die koude meteorologische lente niet alleen maar nadelen. Want omdat het zo koud is, staat de groei stil. Niet alleen van de Narcissen en Tulpen die nog boven de grond moeten komen, maar ook van de bloemetjes die er nu al zijn. Denk aan de Krokusjes. Die raken nu nog even niet uitgebloeid, dus daar kunnen we dan wat langer van genieten. Dat houdt snel weer op als het warmer wordt, maar dan gaan die Narcissen en Tulpen opeens weer hard groeien. Win-win, lijkt me.

Daar houd ik me dan maar aan vast als ik het warme dekentje nog wat beter om mijn voeten wikkel.

Koude lente

Vind je dit blog leuk om te lezen en wil je meer weten over het onderhouden van je eigen tuin op natuurlijke wijze? Geef je dan op voor ons gratis Webinar Snoeien.

In dit webinar ontdek je de 4 gouden snoei regels waardoor je met meer kennis je planten en struiken kunt snoeien. Ze zullen rijker gaan bloeien, beter in vorm komen en jouw tuin gaat er geweldig uitzien.
>>link naar de inschrijf pagina voor ons webinar snoeien>>

Wil je nog een stapje verder gaan en wil je graag weten wannéér je wat doet in jouw eigen tuin en ook hoé je het moet doen? Geef je dan op voor onze Persoonlijke en Interactieve Tuinkalender, afgekort P.I.T.
Jouw eigen tuin onderhouden wordt een makkie met P.I.T.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *