Een mooi gazon

Een mooi gazon

Ik heb een mooi gazon. Met madeliefjes, ereprijs en andere onkruiden. En veel mos. En lekker geel.

Maar ja, ik heb het al 6 jaar niet bemest. En dat zal me een rotzorg zijn.

Als je een biljartlaken in de tuin wil, moet flink aandacht besteden aan je het gazon. Dat zie je aan de golfvelden. Daar hebben ze verschillende typen gazon. Het plekje rond de hole is het mooist. Daar wordt dan ook de meeste moeite in gestopt. Het lijkt wel alsof de grassprietjes met een meetlat ernaast, sprietje voor sprietje gemaaid worden. Griezelig gewoon. En geen onkruidje te bekennen. Er wordt ook heel wat afgespoten op die golfvelden. En bemest.

Want voor een mooi groen grasveld moet je bemesten. In ieder geval een keer per jaar.

Mijn vader deed dat ook, in juni. Altijd in juni. En hij wist precies wat hij deed.

De meeste mensen weten dat niet en komen dan ook voor verrassingen te staan. Zo ook mijn kennissen. Die hadden onlangs hun gazon vernieuwd, want het oude was te mossig geworden. En ik moet zeggen, dat hadden ze goed aangepakt. Mos eruit, gras erin, en ze zagen dat het goed was. Maar ze wilden het ook goed houden.

Dus was deden ze: precies, bemesten. De man van het stel had goed rondgekeken op internet en daar een prachtig apparaatje gevonden. Daar deed je de meststoffen in en dan zorgde het apparaatje ervoor dat de mestkorrels goed verspreid over het gazon terecht kwamen. Want, zo zei de website, met de hand mestkorrels strooien zorgt ervoor dat ze in hoopjes op je gazon terecht komen. En dat zie je terug in je gras. Geen egaal groen gazon, maar groene plekken en gele plekken. Dat wilde hij niet en dus fluks het apparaatje gekocht. Gebruiksaanwijzing gelezen (Ja, hij is zo’n type die gebruiksaanwijzingen leest en dat vóór hij begint, niet pas als het fout is gegaan), mest in het dingetje en aan de gang. ’t Ging mieters.

Tot het gras echt begon te groeien. Toen bleek dat de ronkende woorden op de website de lading toch niet helemaal dekten. Want in plaats van een egaal groene grasmat had hij nu strepen. Diepgroene strepen afgewisseld door gele strepen. Hij kon precies zien waar hij gelopen had en waar niet. Niks geen egale verdeling. Het zag er eigenlijk best grappig uit, maar zo wilde hij het niet hebben.

Nu had mijn vader voor dat mest spreiden een andere truc: Hij had een bepaalde manier van een handje mestkorrels rondwerpen waardoor hij nooit strepen of plekken in zijn gazon had. De vrouw van die kennissen kende mijn vader ook nog van vroeger en die wist dat. Manliefs methode was afgekeurd en nu ging zij het het jaar daarop met de methode van mijn vader proberen. En dat werkte, het gazon was nu mooi egaal groen. Prachtig.

En groeien dat het deed! Fantastisch. Bijna niet bij te houden met de maaimachine en zij hebben een elektrische. Dat viel een beetje tegen. Ze hebben allebei een druk leven en op dat extra werk zaten ze niet te wachten.

Kijk, daar had mijn vader nou nooit last van. Want die had voordat hij ging bemesten eerst even zitten rekenen.

En ik heb er ook geen last van. Want ik mest niet. Dan maar een beetje geler. En dat is eigenlijk alleen het mos. Ik heb een mooi gazon.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *